UAIC va îmbutelia „Apa lui Cuza”
Dimensiune font:
* Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a încheiat, cu un producător industrial, un contract de punere în funcțiune a unei linii de îmbuteliere de apă minerală carbogazoasă și plată în pet-uri de 0,5 și 2 litri * lucrările sunt în faza de finalizare, urmând a se efectua recepția * apa din izvorul 3 – Copou, care va fi îmbuteliată de UAIC, are beneficii importante pentru sănătatea consumatorilor, întrucât este singura apă minerală naturală din România care conține mai mult magneziu decât calciu
Consecventă în demersurile sale de a valorifica apa minerală din sursa Izvor 3, zăcământ – Copou, care se află pe teritoriul Grădinii Botanice „Anastasie Fătu”, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a încheiat, încă din anul 2018, un acord de parteneriat cu Societatea Națională a Apelor Minerale (SNAM), care își propune să faciliteze acțiunile necesare în vederea încadrării în limitele maxime admise pentru indicatorul nitrați și valorificării apei minerale, dar și asigurarea condițiilor optime pentru participarea studenților UAIC la stagii de practică pe tema administrării și exploatării zăcământului Iași - Copou.
Prin încheierea acestui parteneriat, UAIC își asuma demararea procedurilor de punere în funcțiune și valorificare a apei minerale din Copou, iar SNAM se obliga să asigure consultanță, în limita competențelor, pentru punerea în funcțiune a capacităților de îmbuteliere a apei.
La 15 ianuarie 2019, UAIC a înregistrat marca „Apa lui Cuza” la Oficiul de Stat pentru Invenții și Mărci (OSIM), pentru o perioadă de zece ani, cu posibilitatea de prelungire. Marca este înregistrată pentru clasa de produse și servicii 32: apă (băuturi), apă plată, apă carbogazoasă, apă minerală, apă îmbuteliată, apă minerală plată, apă minerală carbogazoasă, apă de izvor, apă masă, apă gazoasă (sifon), ape minerale, dar și clasa 35 – publicitate, gestiunea afacerilor comerciale, administrație comercială, lucrări de birou, servicii de vânzare cu amănuntul, marketing.
În urma unei licitații, UAIC a încheiat, pe 21 ianuarie 2020, un contract de proiectare și punere în funcțiune a unei linii de îmbuteliere de apă minerală carbogazoasă și plată în pet-uri de 0,5 și 2 litri cu producătorul de echipamente industriale Eurodac Consulting, în valoare de 833.000 lei. Lucrările sunt în faza de finalizare, urmând a se efectua recepția.
Conform Caietului de sarcini, scopul principal al acestei inițiative este acela de a asigura, în baza legii, „apa minerală către angajații proprii în perioade caniculare, precum și furnizarea apei îmbuteliate către structurile interne de alimentație publică, ce pot degreva bugetul instituției de sume importante, ca urmare a asigurării acestor produse din resursele proprii”.
Apele minerale din zona Copou-Breazu sunt recunoscute internațional încă din 1940, când au obținut o medalie la Paris. Începând din anul 1960, Institutul de Balneologie din Iași repetă periodic analizele fizico-chimice ale acestor ape, iar ultimele date arată că au o mineralizare de până la 1.000 mg/litru și au un caracter de ape hidrogencarbonatate – magneziene cu un pH slab alcalin.
Mai mult, din studiile efectuate rezultă că apa din izvorul 3 – Copou are beneficii importante pentru sănătatea consumatorilor, întrucât este singura apă minerală naturală din România care conține mai mult magneziu decât calciu.
Societatea Națională a Apelor Minerale deține, în zona Grădinii Botanice din Dealul Copou, licența de exploatare a apelor minerale înmagazinate în depozitele de terasă constituite din nisipuri și pietrișuri de vârstă pleistocenă superioară. Apa minerală din aceste depozite este exploatată prin două izvoare captate (izvorul 3 și izvorul 5). Daniel BACIU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau