Un ieşean s-a luptat doi ani în instanţe pentru a fi recunoscut drept „retardat total”
Dimensiune font:
* magistraţii Curţii de Apel au reanalizat întreg dosarul și au precizat că „la stabilirea încadrării în grad de handicap trebuie să se ţină cont nu doar de rezultatul evaluării medicale, ci şi de rezultatul evaluării sociale” * pe acest considerent s-a şi decis că ieșenul în cauză e retardat total și are nevoie de însoţitor
Gheorghiţă e un bărbat tânăr, musculos şi pare numai bun de muncă. Din nefericire pentru el, lucrurile nu stau deloc aşa. Nu poate să se încalţe şi nici să ducă lingura la gură. De fapt, nu ştie. Prinde foarte-foarte greu şi uită imediat. Are nevoie de cineva în preajmă 24 de ore din 24. Cineva care să-l îmbrace, să-l încalţe, să-l hrănească şi să-l ducă de mână pe stradă. De mers, ştie să meargă, dar nu poate reţine niciun itinerariu. Dacă e lăsat la magazinul din colţ, nu e în stare să se întoarcă singur acasă.
Acestea fiind datele problemei, rudele l-au dus, în iulie 2019, la Socola pentru o evaluarea psihiatrică în baza căreia el să obţină un certificat de handicapat grav, care să-i dea dreptul la un însoţitor permanent. Rezultatele au fost bizare, de-a dreptul şocante pentru familie. Gheorghiţă a dovedit un coeficient de inteligenţă de 38, ceea ce înseamnă o deficienţă mintală medie. Scorul GAFS a fost de 23-25, adică tânărul uită numele celor apropiaţi, nu-i în stare să memoreze datele personale, nu are capacitatea de autodeterminare şi de autoservire.
După obţinerea referatului medical, neamurile au mers cu Gheorghiţă la Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap. Cei de aici l-au încadrat în "gradul de handicap grav, fără însoţitor, cu termen de valabilitate permanent, nerevizuibil".
Nepermiţându-şi angajarea unei persoane care să aibă grijă de el, familia a contestat în instanţă certificatul de încadrare emis de CEPAH. Procesul s-a judecat la Tribunalul Iaşi şi s-a încheiat cu sentinţa dorită de familie. În pronunţarea din 6 februarie 2020 se specifică: „Obligă pârâta să emită pe numele reclamantului un nou certificat de încadrare în grad de handicap grav cu însoţitor, cu termen de valabilitate – permanent”.
Un QI de 38 puncte corespunde gradului de handicap accentuat
CEPAH nu s-a conformat şi, pe 3 aprilie 2020, a atacat sentinţa cu recurs. „Recurentul apreciază că Tribunalul Iaşi a obligat în mod greşit Comisia de Evaluare a Persoanelor Adulte cu Handicap să emită un nou certificat de încadrare în grad de handicap cu asistent personal, cu termen de valabilitate - permanent, pentru următoarele motive: Conform referatului medical, domnul D.Gheorghiţă a fost diagnosticat cu deficienţă mintală medie, QI = 38 pct. şi scor GAFS = 23-25 pct. Analizând cei doi parametri în funcţie de care se face încadrarea în grad şi tip de handicap, QI, respectiv scorul GAFS, se constată că QI = 38 pct. corespunde gradului de handicap accentuat, iar scorul GAFS = 23-25 pct., corespunde gradului de handicap grav (fără asistent personal), cu menţiunea că încadrarea în grad de handicap în cazul deficienţei mintale se face cu prioritate în funcţie de scorul GAFS”, se precizează în întâmpinarea depusă la Curtea de Apel.
De partea cealaltă, familia lui Gheorghiţă a solicitat respingerea recursului, invocând referatul de anchetă socială, în care se scrie că bărbatul „relevă o dependenţă socio-familială totală, având nevoie de ajutor pentru cele mai multe tipuri de activităţi zilnice (igiena corporală, îmbrăcat/dezbrăcat, servire şi hrănire, deplasare în exteriorul locuinţei, utilizarea mijloacelor de comunicare, prepararea hranei, efectuarea de cumpărături, conformarea la recomandările medicale sau utilizarea mijloacelor de transport), fiind incapabil sa desfăşoare activităţi gospodăreşti şi să îşi gestioneze propriile venituri”.
Magistraţii Curţii de Apel au reanalizat întreg dosarul și au precizat că „la stabilirea încadrării în grad de handicap trebuie să se ţină cont nu doar de rezultatul evaluării medicale, ci şi de rezultatul evaluării sociale”. Pe acest considerent s-a şi decis, joia trecută, respingerea recursului făcut de CEPAH.
Gheorghiţă e retardat total, are nevoie de însoţitor. Sentinţa e definitivă. Marcel FLUERARU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau