Un octogenar din Copou, în comă din cauza caniculei
Dimensiune font:
* „În ultimele ore au fost aduşi trei pacienţi cu vârste de peste 80 de ani, care au suferit stări lipotimice. Un alt pacient, tot de 80 de ani, care locuieşte într-un bloc din zona Copou, a fost găsit în comă de gradul I în locuinţa supraîncălzită. Deşi aerul condiţionat era pornit în momentul în care a ajuns echipajul de la terapie intensivă mobilă, pacientul a fost găsit inconştient din cauza căldurii, era instabil hemodinamic”, a declarat dr Diana Cimpoeşu, șef UPU Iași
Canicula face tot mai multe victime printre ieşeni. Cei mai afectaţi sunt vârstnicii. Victime ale temperaturilor ridicate sunt şi şoferii. Medicii de la Spitalul „Sf Spiridon” spun că este mare numărul urgenţelor a căror cauză este canicula.
Vârstnicii ajung la spital cu temperaturi foarte crescute, în special cei cu afecţiuni cronice şi care sunt singuri. „În ultimele ore au fost aduşi trei pacienţi cu vârste de peste 80 de ani, care au suferit stări lipotimice. Un alt pacient, tot de 80 de ani, care locuieşte într-un bloc din zona Copou, a fost găsit în comă de gradul I în locuinţa supraîncălzită. Deşi aerul condiţionat era pornit în momentul în care a ajuns echipajul de la terapie intensivă mobilă, pacientul a fost găsit inconştient din cauza căldurii, era instabil hemodinamic. A fost preluat şi adus la Unitatea de Primire Urgenţe. Din fericire, a răspuns la tratamentul administrat în urgenţă. Acum este stabil hemodinamic, este stabilizat. Va fi trimis şi la Spitalul de Neurochirurgie. E bine că cineva a găsit această persoană imediat după ce a devenit inconştientă. Dacă ar fi stat mai multe ore, starea lui ar fi putut deveni foarte gravă şi s-ar fi putut instala decesul”, a declarat dr Diana Cimpoeşu, șef UPU Iași.
Cel mai tânăr pacient adus la UPU din cauza căldurii este un bărbat în vârstă de 46 de ani. Acesta a suferit o stare lipotimică în timp ce se afla în maşină, în contextul excesului de cafea şi tutun şi al caniculei. „Pacientul a răspuns foarte bine la tratament”, a spus dr Cimpoeşu.
Unui vatman i s-a făcut rău în timp ce era pe traseu. Din cauza căldurii nu mai putea să respire. Atuci când a simţit că nu mai are aer şi-a sunat superiorii. „Niciun fel de excese nu sunt recomandate în această perioadă. Unii pacienţi suferă pentru că au baut prea multă cafea sau au fumat prea mult. E adevărat că stresul termic te îndeamnă să apelezi la diverse metode de liniştire, dar metodele cele mai bune sunt încăperile răcoroase, bine aerisite, apa, ceaiurile, fructele. Este important accesul la o piscină sau la o zonă de răcorire, pentru că apa reduce temperatura corporală şi din stresul termic”, spune dr Cimpoeşu.
Este recomandat ca în perioada caniculei să fie evitate ieşirile între orele 10,00 şi 18,00. Atunci când sunt nevoiţi să părăsească locuinţele, cetăţenii trebuie să poarte haine lejere, subţiri, deschise la culoare, să poarte pălării şi ochelari de soare şi să alterneze deplasarea cu repausul în spaţii dotate cu aer condiţionat, precum magazinele, sau fără expunere directă la soare. De asemenea, este recomandată limitarea funcţionării aparatelor electrocasnice pentru ca astfel să fie evitată creşterea temperaturii în camere, acoperirea ferestrelor expuse la soare şi închiderea lor în miezul zilei. Laura RADU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau