O poveste cu super-eroi, la Liceul de Informatică

Dimensiune font:

| 26-06-2024 15:57

   În orele în care nu învățau logaritmi, nu erau aplecați asupra manualelor ori nu participau la opționale, un grup de copii de la Liceul Teoretic de Informatică „Gr. Moisil” au participat la un proiect inedit. Alături de alte 23 de școli din țară, instituția de învățământ a participat la implementarea metodologiei „Design for Change, relativ nouă la noi, dar populară în lume, sub egida Romanian Angel Appeal, un ONG care dezvoltă numeroase proiecte în zona educației, despre care am stat de vorbă cu prof. Dana Anghelescu, coordonatorul proiectului la nivelul liceului.

- Puteți să ne oferiți mai multe detalii despre obiectivele principale ale proiectului?

- Proiectul are un obiectiv major, acela de a împuternici copilul, de a-i arăta că poate să schimbe lumea, poate să fie un supererou, chiar dacă nu are superputeri, identificând o problemă existentă în proximitatea lui – în clasă, în școală, în perimetrul acesteia sau în comunitate, găsind o soluție și acționând pentru implementarea acesteia.

- Cum pot copiii să participe și să contribuie?

- Proiectul se adresează, în această etapă doar elevilor din ciclul primar și gimnazial – clasele a V-a și a VI-a, fiind în fază de pilotare, dar a suscitat interesul multor elevi din liceul nostru, care au devenit voluntari, din dorința de a face bine.

- Ce impact sperați să aveți asupra copiilor și asupra comunităților prin acest proiect?

- În primul rând, sper ca toți copiii din clasa a V-a C, de la Liceul Teoretic de Informatică „Gr. Moisil” să fi înțeles cât de valoroși sunt. Provenind din școli diferite, începutul anului școlar a fost dificil pentru ei, iar acest proiect le-a venit ca o mănușă, întrucât le-a creat contextul pentru a comunica, a se cunoaște mai bine și a lucra în echipă, astfel apropiindu-se.

- Există exemple concrete sau povești de succes ale copiilor care au participat și au reușit să facă o diferență?

- Proiectul are două laturi, una curriculară, în care am fost implicați noi, și una nonformală. Noi am reușit să ducem povestea noastră din ora de Limba și literatura română mai departe, astfel copiii au reușit să transfere ceea ce au învățat în clasă, în afara ei. Metodologia DFC presupune 4 pași: „Simte! Imaginează! Acționează! Comunică!”. Ideile proiectului le aparțin. Mai întâi copiii au făcut muncă de detectiv, au observat, apoi au identificat mai multe probleme care necesitau o rezolvare, au ales-o pe cea care-i deranja cel mai mult – bullying-ul sau comunicarea precară – au gândit soluții, după care au trecut la implementarea lor. 

- Cum intenționați să popularizați acest proiect și ce canale de comunicare aveți în vedere?

- În fiecare etapă a derulării proiectului am popularizat reușitele noastre în social media, între elevi și părinți și sper să ajungă și pe calea presei la cât mai multe persoane, pentru că acești copii sunt un exemplu relevant al conceptului „Eu pot.” Acum, la final de proiect, povestea noastră va intra într-o competiție mondială, I Can School Challenge.

- Care sunt principalele provocări pe care le-ați întâlnit în derularea proiectului și cum le-ați depășit?

- Ideile copiilor au fost extraordinare. A fost ușor să găsim contextele de învățare potrivite: am discutat despre felul în care eroii schimbă lumea, în cadrul lecțiilor despre Basm și Legendă, iar apoi am realizat Texte multimodale care au reflectat problema bullying-ului și implicarea lor în soluționarea acesteia. Am creat semne de carte cu mesaje despre bunătate și prietenie, brățări, am reciclat sticle de plastic, am luat interviuri, am organizat campanii de donații și, cea mai mare provocare – am renovat o zonă din interiorul școlii. Mai exact, am scris 48 de contratrepte cu enunțuri asertive, exclamative și imperative, pe care să le vadă oricine trece pe acolo și să-și schimbe starea de spirit. Apoi, am creat Colțul bunătății și al inspirației, pictând doi pereți goi.  De ce spun că a fost cea mai mare provocare? Pentru că a necesitat timp și resurse financiare. Am avut sprijinul total al conducerii liceului și ni s-au alăturat părinți și elevi de la multe clase.

- Ce rol joacă supereroii în cadrul proiectului și cum îi inspirați pe copii să devină supereroi?

- Cei 28 de copii participanți sunt deja niște supereroi. Dorința lor de a fi buni și de a face bine i-a inspirat și pe ceilalți elevi ai școlii, pe profesorii lor și le-a demonstrat tuturor că dacă vrei, poți, și că nu există problemă fără soluție. Importantă este implicarea.

- Aveți parteneri sau colaboratori în cadrul acestui proiect

- Partenerii noștri, dincolo de Romanian Angel Appeal,  au fost părinții și școala. Doamna profesoară de educație plastică, Anișoara Munteanu, a fost alături de noi pas cu pas în împărtășirea poveștii, iar fără suportul conducerii liceului nu am fi reușit să avem atât de mulți beneficiari.

A consemnat Maura ANGHEL

Povestea „I can” este, de fapt, o mișcare globală, care popularizează istoriile de succes ale elevilor din toată lumea. Cu siguranță, nu ne vom opri aici. Metodologia Design for Change a adus multe beneficii, copiii au devenit mai deschiși, foarte implicați, dornici de schimbare. Cred că cel mai bun feed-back  pentru programul nostru, pe care l-am intitulat I can and i will, și care spune totul despre reușita programului este cel primit de o fetiță, care spune că: „ Față de începutul anului școlar, acum sunt mult mai bună cu cei din jur, deoarece dumneavoastră ne-ați învățat să fim mai prietenoși și mai respectuoși. (...) Desigur, mi-ar plăcea ca pe viitor clasa noastră să fie mult mai unită pentru că doar așa putem crea lucruri de poveste.”

Urmareste-ne si pe canalul nostru de WhatsApp

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
SUBSCRISA Five Administration SPRL, in calitate de Administrator judiciar al debitoarei R-Agro Falciu SA -in reorganizare, organizeaza in perioada 16.04 -09.05.2025 inclusiv, orele 09:00 -19:00, licitatii publice cu strigare in vederea valorificarii urmatoarelor active mobile aflate in patrimoniul debitoarei, dupa cum urmeaza: -Utilaje agricole lista nr. 1 -pret de pornire peste 9.000 Lei (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza licitatii: -Licitatia nr. 1 in perioada 16 -17.04.2025, termen-limita inscriere: 15.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 29 -30.04.2025, termen-limita inscriere: 28.04.2025, ora 12:00; Licitatia nr. 3 in perioada 07 -08.05.2025, termen-limita inscriere: 06.05.2025, ora 12:00. -Utilaje agricole lista nr. 2 -pret de pornire sub 9.000 Lei (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza licitatii: -Licitatia nr. 1 in perioada 17 -23.04.2025, termen-limita inscriere: 16.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 30.04 -02.05.2025, termen-limita inscriere: 29.04.2025, ora 12:00; Licitatia nr. 3 in perioada 08 -09.05.2025, termen-limita inscriere: 07.05.2025, ora 12:00. Bunurile supuse valorificarii, datele si orele fiecarei licitatii, precum si pretul de pornire la fiecare licitatie se regasesc in listele de bunuri pentru fiecare Pachet si pot fi solicitate Administratorul ui judiciar, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Preturile de pornire ale licitatiilor nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Persoanele interesate au obligatia de vizionare a activelor, cu instiintarea prealabila a Administratoru lui judiciar si numai dupa achizitionarea caietului de sarcini. Licitatiile se vor desfasura in perioada mentionata exclusiv online, prin intermediul platformei: www.licitatii -unpir.ro, aceasta presupunand crearea unui cont de participant si validarea acestuia de catre administratorul platformei. Toate detaliile referitoare la modalitatea de participare prin intermediul platformei online mentionate anterior se regasesc in cuprinsul Caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor si a semnarii unui Angajament de confidentiali tate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Pretul Caietului de sarcini este 595 Lei (TVA inclus) pentru bunurile care au pret de pornire peste 9.000 Lei si de 119 Lei (TVA inclus) pentru bunurile care au pret de pornire sub 9.000 Lei si poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Termenul-limita pentru transmiterea documentatiei de participare la licitatie este cel mentionat mai sus, aceasta urmand a fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five-advisory.ro. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice (whatsapp /mms etc.) nu vor fi luate in considerare. Vizionarea activelor se va face numai in baza unei programari prealabile, la nr. 0762978187 sau e-mail: office@r-agro.ro si numai dupa achizitionarea Caietului de sarcini.
SC SELF TRUST SRL este lider national al segmentului de piata pentru sisteme de conveioare (benzi transportoare) automatizate. Echipamentele proiectate si produse de noi se adreseaza in special urmatoarelor industrii: Logistica, Intralogistica, Automotive, Procesarea Carnii, Panificatie, Imbuteliere, Fabricarea Mobilei, Reciclarea Deseurilor. Detinem o pozitie importanta la nivel modial in randul producatorilor de echipamente pentru aeroporturi avand clienti din: Romania (15 din 17 aeroporturi), Spania, Portugalia, Franta, Germania, Marea Britanie, Grecia, Slovacia, Algeria, Libia, Yemen, Djibouti, Qatar, Arabia Saudita, Seychelles, Azerbaijan, Turcia. Dorim sa ne extindem echipa cu: OPERATOR STRUNG SI FREZA CNC (FANUC SI HAAS), LACATUS MECANIC PENTRU MONTAJ. Cerinte: cunostinte si experienta practica dovedita in setarea si operarea masinilor cu comanda numerica (operator CNC), respectiv in ansamblarea echipamentelor industriale (lacatus mecanic de montaj), o buna intelegere a proceselor tehnologice, cunostinte de baza pentru intelegerea desenului tehnic, conditie obligatorie. Conditii de lucru: Program de lucru zilnic de la 6:00 – 14:30 (cu pauza de masa de 30 min), de luni pana vineri, Orele suplimentare sunt platite conform legislatiei in vigoare, Echipament de protectie adecvat. Salarizare si bonusuri: Salarizare in functie de experienta si cunostintele dovedite si meseria de incadrare 3000-5000 lei net lunar. Reevaluare salariala dupa primele 3 luni de contract. Crestere salariala anuala in functie de indicii de inflatie comunicati si de performantele profesionale realizate. Bonusare in functie de implicare, de performanta profesionala si randament in procesul de productie. Bonuri de masa in valoare de 40 lei/zi lucratoare. Decontare contravaloare transport sub forma de abonament lunar pe raza municipiului Iasi sau zona metropolitana. Al 13- lea salariu (50% prima de concediu, 25% prima de Craciun, 25% prima de Paste). Bonificatie pentru deplasarile la montaj 150 lei/zi pentru Romania si 50 Euro/zi pentru deplasari in afara tarii. Asteptam CV-urile dvs la adresa HR@selftrust.ro. Informatii suplimentare si programarile pentru proba de lucru se pot obtine la tel. 0733499283 sau la sediul nostru din Iasi, Str.Bucium, nr.34 (zona Baza 3 - intrare pe poarta 2 Moldomobila)
Arsuri severe la copii: două cazuri tratate la Iaşi readuc în discuţie siguranţa celor mici
01/05/2025 21:29

 Două cazuri recente de copii cu arsuri grave, transferaţi de la Spitalul Judeţean Satu Mare la Spitalul „Sf. Maria” din Iaşi, evidenţiază atat complexitatea tratării unor astfel de trau ...

Numărul eroilor revoluției scade vertiginos
01/05/2025 21:28

* in doar două luni, beneficiarii de indemnizatii conform Legii nr. 341/2004 - recunostintei fată de eroii-martiri si luptătorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din decembrie 1989, a scăzut ...

Apartamentele de închiriat în regim hotelier, tot mai căutate la Iași
01/05/2025 21:27

Iasul, unui dintre cele mai mari si importante orase din Romania, este si un real punct de atractie pentru turisti. Capitala Moldovei a devenit o destinatie perfectă pentru o mini-vacantă, de tip city-break, ...

Mici și bere gratis, la Ciric
01/05/2025 21:24

De 13 ani, angajatii companiilor din subordinea Primăriei Iasi au parte de o petrecere autentică la iarbă verde, de 1 mai. Sindicatele au organizat si anul acesta o petrecere de pomină, pentru sute de angaj ...

Ieșenii se reîntorc din străinătate și rămân acasă, să-și educe copiii!
01/05/2025 21:21

* doar 3.016 copii din judetul Iasi mai aveau, anul trecut, cel putin un părinte plecate la muncă in străinătate, fată de 4.186, cu un an in urmă * cea mai relevantă scădere s-a inregistrat in privinta& ...

Tinerii Iașului, în oglinda lui 2 Mai. Între visuri și provocări și renaștere
01/05/2025 17:41

În Iasi, un oras in care trecutul academic si efervescenta tehnologiei se ciocnesc zilnic, tinerii respiră simultan curaj si indoială. De Ziua Natională a Tineretului, 2 mai, am stat de vorbă cu multi ...

Ecranul cu rost. Strategii prin care părinții pot folosi tableta în favoarea educației
01/05/2025 17:20

În fiecare sufragerie, in fiecare rucsac sau buzunar, există azi un ecran. Tableta e acolo, aprinsă, colorată, tentantă. Pentru unii părinti, e simbolul distrugerii copilăriei: ore pierdute, ochi ob ...

Fostul episcop Corneliu Bârlădeanu, condamnat definitiv la 8 ani pentru viol, a fost încarcerat la Penitenciarul Bacău
01/05/2025 14:56

Fostul episcop al Huşilor, Corneliu Barlădeanu (numele de mirean: Cornel Onilă), a fost ridicat de poliţişti din comuna Agapia si transferat la Penitenciarul Bacău, după ce a fost condamnat definitiv la ...

Seară de mai, sub arc de vioară și reverberație de simfonie. Filarmonica „Moldova” oferă ieșenilor două concerte speciale
01/05/2025 14:43

Într-un oras care trăieste cu muzica aproape de inimă, inceputul lunii mai aduce două seri de răsfăt pentru iubitorii de clasic, rafinament si trăire sonoră. Orchestra simfonică a Filarmonicii &bd ...

Ieșenii fără asigurare de locuință riscă amenzi și pierderi mari
01/05/2025 14:34

Iesenii care nu au asigurare obligatorie pentru locuintă riscă să plătească scump: nu doar o amendă de pană la 500 de lei, ci si pagube de zeci de mii de euro in cazul unui dezastru natural. Un caz recen ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei