„Poarta Focşanilor“, punctul slab al apărării NATO pe flancul de est. Cât timp am rezista în cazul unui atac al Rusiei Citeste mai mult: adev.ro/qirv0e

armata rusa  654604600

Dimensiune font:

| 26-10-2020 09:04

 În eventualitatea în care Rusia ar ataca România, cel mai scurt drum către Bucureşti şi către Balcani ar fi printr-o zonă strategică denumită „Poarta Focşanilor”. România ar pierde lupta într-o zi fără sprijinul NATO. Şi asta pentru că trupele aliate şi echipamentul de luptă nu pot ajunge destul de repede în zona fierbinte din cauza lipsei infrastructurii din ţara noastră. Aceasta este una dintre concluziile unei dezbateri pe tema mobilităţii militare organizate de think-tank-ul american CEPA, în care s-au luat în calcul mai multe scenarii de conflicte. Unul dintre ele a vizat România şi unul dintre punctele sale militare strategice: „Poarta Focşanilor”. Celelalte patru au fost ruta Nordic-Baltică (Norvegia-Suedia-Estonia), coridorul Suwalki (Polonia), Balcanii de Vest şi Libia.

 

Fostul comandant al Armatei SUA în Europa, generalul Frederick Benjamin „Ben” Hodges, a făcut, printre altele, o scurtă caracterizare a situaţiei militare în cazul unui atac rusesc în „Poarta Focşanilor”. „Scenariul s-a concentrat asupra reliefului foarte dificil, a obstacolelor puse de munţii Carpaţi şi apoi de fluviul Dunărea, care este un obstacol, dar şi ceva care ne ajută”, a explicat generalul în retragere.  Pâlnie dinspre nord „Poarta Focşanilor” este o suprafaţă de teren care se întinde în patru judeţe – Vrancea, Galaţi, Brăila şi Buzău. Analiştii militari o consideră ca fiind una de importanţă strategică pentru că trupele care vin din est pot ataca uşor Bucureştiul de la nord, se arată şi într-un studiu realizat de New Strategy Center din România şi Centre for the Study of New Generation Warfare, un alt think-tank american. „Este unul dintre cele mai critice terenuri militare operaţionale din România. Serveşte pe post de pâlnie dinspre nord, dar, în circumstanţele potrivite, poate deveni o capcană operaţională care lasă puţine posibilităţi de scăpare”, se precizează în document. Pentru a putea proteja „Poarta Focşanilor”, trupele NATO ar trebui să ajungă rapid, pentru că forţele armate ale României ar fi învinse încă din prima zi a unei eventuale confruntări cu Rusia, conform unei simulări de război făcută în 2019 la Academia Forţelor Terestre de la Sibiu.

Doar că principala problemă în calea mobilităţii militare a NATO este lipsa infrastructurii din România, mai arată specialiştii americani. Provocare de investiţii Totuşi, experţii militari susţin că unul dintre marile avantaje ale Porţii Focşanilor este că aici pot fi operate foarte bine tancurile, dar acesta nu poate fi accesat momentan. „Problema este că trebuie să traversezi multe râuri ca să ajungi şi apoi să ieşi de pe acel câmp de luptă. Deci, rezolvarea greutăţilor care ţin de calea ferată şi de transportul rutier, pentru a ajunge la acest câmp de luptă, este o provocare de investiţii pe termen lung. Pentru că s-a făcut foarte puţin în această privinţă”, a declarat, citat de romania.europalibera.org, Phillip Petersen, preşedintele Centre for the Study of New Generation Warfare. Generalul Ben Hodges a explicat, cu ceva timp în urmă, că mobilitatea trupelor este unul dintre secretele succesului apărării NATO. „La finalul exerciţiului Saber Guardian (manevre militare care au avut loc în 2017 - n.r.) am avut echipament blocat în România peste două luni, în încercarea de a-l duce înapoi în Germania.(...) Din cauza stării infrastructurii am avut probleme să punem un tanc pe un HET (Heavy Equipment Transport) şi să îl traversăm Carpaţii, din Polonia până la baza Mihail Kogălniceanu”, a subliniat fostul comandant al Armatei SUA în Europa. Contramăsurile americane Fost director al Serviciului Român de Informaţii, Costin Georgescu susţine că militarii americani au conştientizat această vulnerabilitate a României de mai multă vreme şi au luat o serie de măsuri compensatorii. „Au fost mai multe manevre în care s-a exersat tocmai acest transfer de trupe şi echipamente grele de luptă, blindate sau tancuri Abrams, şi s-a văzut că acestea ajung în România foarte greu.

Pentru a compensa acest lucru, au decis să aibă, la noi în ţară, o prezenţă militară mai pronunţată. Baza de la Kogălniceanu este întărită cu fiecare zi care trece urmând ca în final să ajungă la 10.000 de militari. Americanii au în România diverse unităţi de rachete, dar şi tancuri sau blindate. La Câmpia Turzii au făcut o puternică bază aeriană care vizează tocmai apărarea flancului estic împotriva unor atacuri ruseşti”, a declarat expertul pentru „Adevărul”. Moscova are temele făcute Totuşi, Costin Georgescu susţine că întărirea infrastructurii este prioritară pentru România din punct de vedere strategic pentru că în acest domeniu ruşii sunt mult mai bine pregătiţi. „Au două autostrăzi tehnice, special concepute pentru transportul militar greu, care ajung până la graniţa României.  „Ruşii au două autostrăzi tehnice, special concepute pentru tancuri, care ajung până la graniţa României.“ Costin Georgescu fost director al SRI Sunt construite din plăci de beton care au aproximativ un metru grosime pentru a rezista la trecerea tancurilor şi pot fi folosite în orice moment deoarece nu au fost abandonate după căderea URSS. În plus, în Transnistria au nişte imense depozite de muniţie şi armament care pot fi accesate la nevoie”, a precizat fostul director al SRI SUA nu se pot baza decât pe România pentru contracararea Rusiei la Marea Neagră RAND Corporation, o organizaţie care a realizat un studiu comandat de autorităţile americane, susţine că, în prezent, SUA nu se pot baza decât pe România pentru contracararea Rusiei la Marea Neagră.  În studiul intitulat „Rusia, NATO şi securitatea Mării Negre” se analizează modul în care trei aliaţi NATO aflaţi în zona Mării Negre - Bulgaria, România şi Turcia - percep şi sunt în stare să reacţioneze la activităţile ostile ale Rusiei. Studiul mai arată că România face eforturi deosebite pentru a dota Forţele Navale cu echipamente moderne.

 

„Deşi activele navale ale României sunt modeste în ceea ce priveşte cantitatea şi capacităţile lor, planurile de modernizare a platformelor existente, achiziţionarea de noi fregate şi potenţialul achiziţionării a trei submarine noi ar putea spori contribuţiile României la o prezenţă maritimă occidentală la Marea Neagră”, se arată în document. 
 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Suspecții de serviciu în cazul morții bizare a lui Ebrahim Raisi, președintele Iranului
20/05/2024 19:46

Văzut de-a lungul timpului drept un posibil succesor al liderului suprem Ali Khamenei, presedintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit in urma unui accident aviatic petrecut duminică in nord-vestul tării. Con ...

Kremlinul subliniază legăturile puternice cu Iranul. Putin l-a sunat pe preşedintele interimar
20/05/2024 19:06

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a telefonat luni noului preşedinte interimar al Iranului, in timp ce Moscova şi-a exprimat clar dorinţa de a menţine şi de a-şi aprofunda relaţiile cu Teheranul, in pof ...

Președintele bulgar: 'Victoria Ucrainei asupra Rusiei este imposibilă'
20/05/2024 16:49

Victoria Ucrainei asupra Rusiei este „imposibilă", iar prelungirea ostilitătilor este "dezastruoasă" nu numai pentru Kiev si Moscova, ci si pentru toate tările occidentale, a declarat presedintele bulgar ...

Miron Cozma s-a îmbrâncit cu liderul Asociației Victimelor Mineriadelor. 'Vezi că te bat'
20/05/2024 16:20

Miron Cozma, fostul lider al minerilor din Valea Jiului, s-a imbrancit si a schimbat cuvinte dure cu presedintele Asociatiei Victimelor Mineriadelor, Viorel Ene, după audierea de luni de la Parchetul General. ...

Maestrul Nicolae Botgros se plânge că a fost nevoit să stea mai mult de două ore la vamă, la revenirea de la un mare concert de la Bucureşti
20/05/2024 16:04

Maestrul Nicolae Botgros, conducătorul Orchestrei Naţionale de Muzică Populară "Lăutarii" din Republica Moldova, s-a plans că a fost nevoit să stea mai mult de două ore la vamă, impreună cu orchestra ...

Viktor Orban vine în România și vrea să îndeplinească marele obiectiv al tuturor românilor
20/05/2024 15:57

Premierul ungar va vizita Partium la inceputul lunii iunie si va participa la campania UDMR, a declarat János Lázár la Oradea. Pentru că Ungaria a preluat presedintia rotativă a Uniunii Europene, Viktor Or ...

Igor Dodon o atacă dur pe Maia Sandu, considerând că opoziția comunistă de la Chișinău are șanse să o învingă: 'Ea mizează pe fraudă'
20/05/2024 15:04

Fostul presedinte al Republicii Moldova, comunistul Igor Dodon, o atacă dur pe Maia Sandu si consideră că opoziţia de la Chisinău are şanse mari de a o invinge in alegerile prezidenţiale. Acesta a mentio ...

S-a propus Pactul pentru Marea Neagră: Modernizarea Marinei române cu ajutorul SUA și al Europei și rolul portului Constanța în contracararea Rusiei
20/05/2024 14:27

Regiunea Mării Negre, precum si rolul crucial al Romaniei au ajuns pe prima pagină a prestigioasei reviste americane National Interest. In contextul războiului de agresiune generat de Rusia impotriva Ucrain ...

Generalul Pârlog: Un sprijin militar al României pentru R. Moldova în caz de invazie va fi sincronizat cu ajutorul occidental
20/05/2024 14:16

In cazul unei ipotetice invazii a Republicii Moldova, sprijinul militar al Romaniei pentru Chisinău ar fi sincronizat de sprijinul occidental, potrivit fostului sef adjunct al Directiei Informatii Militare a A ...

Miron Cozma a ajuns la Parchet.Susține că nu a fost nicio mineriadă
20/05/2024 12:24

 Miron Cozma, fost lider al minerilor din Valea Jiului, s-a prezentat luni dimineaţa la Parchetul General pentru a fi audiat in dosarul Mineriadei din iunie 1990, in care este acuzat de săvarşirea de in ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei