Călin Popescu Tăriceanu a mizat pe „cartea” lui Tudorel Toader la ultimul termen al dosarului. Ce a spus fostul șef al Senatului în ultimul cuvânt
Dimensiune font:
Fostul șef al ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, va afla pe data de 9 mai dacă rămâne achitat în dosarul în care a fost trimis în judecată în legătură cu menținerea ilegală în funcție a unui senator condamnat, Ovidiu Marciu, sau dacă – dimpotrivă – Completul de 5 judecători de la Înalta Curte îl va găsi vinovat.
Înalta Curte de Casație și Justiție – C5 a dezbătut, luni, 14 martie, apelul în dosarul în care Secția Penală a aceleiași instanțe a decis, pe data de 7 decembrie 2021, achitarea lui Călin Popescu Tăriceanu în dosarul în care era judecat în legătură cu presupusa menținere ilegală în funcție a unui fost senator PSD, Ovidiu Marciu.
Avocatul lui Călin Popescu Tăriceanu, fostul ministru al Justiției, Tudorel Toader, a pledat în fața Completului de 5 judecători pentru menținerea deciziei de achitare a clientului său, dată în urmă cu câteva luni de instanța de fond.
„Cât e președintele Senatului de președinte, el nu poate stabili ordinea de zi! Nu întocmește ordinea de zi, nu hotărăște excluderea unui senator. Acestea sunt de competența Comisiei juridice. Ce a făcut Călin Popescu Tăriceanu: a trimis hotărârea Biroului Permanent la Comisia juridică, decizie pe care a luat-o în conformitate cu prevederile din regulament. Tot la Comisia juridică a ajuns un punct de vedere susținut de USR, au fost dezbateri și nu s-a finalizat raportul. Departe de mine de a spune că e vina Comisiei juridice! Dar acum, membri ai Comisiei juridice au venit martori împotriva lui Călin Popescu Tăriceanu. Atunci, au concluzionat că Marciu nu se află în poziția de a fi revocat. Vă depun 4 decizii ale CCR pe care le cunosc, pe care le-am trăit (n.r. – pe vremea când Tudorel Toader era judecător la CCR). CCR spune că e obligatoriu raportul Comisiei juridice în vederea întocmirii referatului de constatare a vacantării poziției de senator. Dar pentru Senat nu e obligatorie hotărârea Comisiei juridice. Martorul Cazanciuc (n.r. – Robert Cazanciuc, fost șef al Comisiei juridice) a spus că nu s-a întocmit raportul, că președintele Senatului are o putere extrem de limitată, mai degrabă de reprezentare decât de autoritate. În condițiile în care nu există nicio dispoziție legală a președintelui Senatului în procedura de revocare a unui senator, atunci noi spunem că nu poate fi vorba despre o neîndeplinire a obligațiilor de serviciu”, a explicat avocatul Tudorel Toader.
Ce i se imputa fostului premier
Procurorii Parchetului General îi imputau lui Călin Popescu Tăriceanu că, pe vremea când era șeful Senatului, n-ar fi făcut demersuri pentru vacantarea postului de senator ocupat de Ovidiu Marciu, care fusese găsit incompatibil de Agenția Națională de Integritate (ANI) la nivelul anilor 2010-2012.
La termenul de marți, 9 noiembrie 2021, procuroarea PG a recunoscut că întreg rechizitoriul a fost construit pe „o confuzie” între normele de drept care se aplică în caz de incompatibilitate și cele care dispun interdicția de a ocupa o funcție.
Avocata lui Ovidiu Marciu a explicat în fața Înaltei Curți că, într-adevăr, ANI l-a găsit pe clientul său în incompatibilitate, dar nu pentru funcția de senator, cu pentru cea pe care o ocupa în perioada 2010-2012, respectiv de consilier județean al CJ Giurgiu. Apărătoarea lui Marciu a declarat că de la finalizarea raportului ANI și până la o decizie definitivă a ICCJ au trecut niște ani.
Chiar și așa, după ce ICCJ a pronunțat decizia definitivă cu privire la incompatibilitatea lui Marciu de a fi – în același timp – și consilier județean și contractor pe un șantier din Giurgiu, el a fost eliberat din funcția pe care o ocupa la Consiliul Județean, astfel că nu poate fi pedepsit de două ori, adică nu i se putea interzice să ocupe fotoliul de senator, a mai explicat avocata.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau