De ce are NATO trupe lângă Rusia? Ce înseamnă Prezența avansată sporită
Dimensiune font:
Obiectivul principal al Prezenței avansate sporite a NATO (EFP) este de a descuraja o potențială agresiune prin asigurarea unei prezențe militare credibile și unite în regiune
Forțele implicate, deși nu suficient de mari pentru a reprezenta o amenințare directă pentru Rusia, sunt suficient de semnificative pentru a se asigura că orice invazie va întâlni forțele NATO și va declanșa un răspuns colectiv.
Acest lucru servește ca un puternic element de descurajare împotriva unei potențiale agresiuni.
Potrivit NATO, EFP demonstrează hotărârea și disponibilitatea Alianței de a-și apăra teritoriul. De asemenea, întărește legătura transatlantică, arătând solidaritatea și unitatea statelor membre NATO.
NATO a înființat opt grupuri de luptă multinaționale de dimensiunea unui batalion în Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Bulgaria, Ungaria, România și Slovacia. Fiecare grup de luptă este condus de o națiune-cadru și susținut de diverși aliați care contribuie.
Iată o detaliere a desfășurării:
Estonia: grup condus de Regatul Unit, cu contribuții ale Franței și Islandei.
Letonia: grup condus de Canada, cu forțe din mai multe națiuni, inclusiv Italia și Spania.
Lituania: grup condus de Germania, cu sprijin din Belgia, Țările de Jos și Norvegia.
Polonia: grup condus de Statele Unite, cu trupe din Croația, România și altele.
Bulgaria: grup condus de Italia, cu contribuții din mai multe țări balcanice și mediteraneene.
Ungaria: grup condus de Ungaria, cu sprijinul Croației, Italiei și Statelor Unite.
România: grup condus de Franța, cu contribuții din Belgia, Luxemburg și Statele Unite.
Slovacia: grup condus de Spania, cu sprijinul Germaniei și Sloveniei.
Aceste grupuri de luptă sunt pe deplin integrate în structura de comandă a NATO, asigurându-se că sunt pregătite și receptive. Acestea operează în coordonare cu forțele naționale de apărare internă, cu scopul de a asigura o prezență continuă și credibilă.
EFP a evoluat ca răspuns la schimbarea mediului de securitate. După invadarea pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022, NATO a consolidat grupurile de luptă existente și a înființat altele noi, dublând efectiv numărul de trupe de pe teren. Această consolidare a extins prezența NATO de la Marea Baltică în nord, până la Marea Neagră în sud.
La Summitul NATO din 2022 de la Madrid, aliații au convenit să extindă grupurile de luptă de la dimensiunea unui batalion la formațiuni de dimensiunea unei brigăzi, atunci când este necesar. Această flexibilitate demonstrează capacitatea NATO de a desfășura forțe de înaltă pregătire rapid și eficient ca răspuns la orice amenințări.
Prezența avansată a NATO este o parte cheie a poziției sale consolidate de descurajare și apărare. Această desfășurare este defensivă, proporțională și transparentă, în conformitate cu angajamentele internaționale. Prezența forțelor aliate servește ca un avertisment tangibil că un atac asupra unui aliat NATO este un atac asupra tuturor.
Grupurile de luptă EFP sunt concepute pentru a opera în comun cu forțele naționale de apărare interne și sunt prezente în orice moment în țările gazdă. Natura multinațională a acestor forțe evidențiază unitatea și solidaritatea statelor membre NATO, lucrând împreună pentru a asigura stabilitatea și securitatea regionale.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau