USR 's-a cerut' în opoziție, ce urmează? Mișcări pe repede înainte pentru un nou guvern
Dimensiune font:
După o serie de negocieri tensionate și acuzații reciproce, liderii PSD, PNL, UDMR și cei ai minorităților naționale au hotărât, miercuri seara, să formeze o coaliție guvernamentală fără USR. Decizia vine în urma condițiilor impuse de partidul condus de Elena Lasconi pentru intrarea la guvernare, precum și a comportamentului considerat de ceilalți parteneri drept ostil.
„Nu are nimeni timp să stea după ei”, au declarat surse participante la discuții, referindu-se la lipsa de cooperare a liderilor USR, care au absentat de la ședințe cruciale, iar când au participat, au avut o atitudine agresivă. Momentul care a dus la decizia finală a fost când USR a prezentat o listă cu opt condiții imperative și a părăsit discuțiile fără alte negocieri.
Programul de guvernare și repartizarea ministerelor
Coaliția formată din PSD, PNL, UDMR și grupul minorităților naționale și-a asumat deja liniile directoare ale programului de guvernare. Discuțiile au vizat prioritar bugetul, formarea rapidă a guvernului și repartizarea ministerelor. Viitorul Executiv va avea 16 ministere, față de 18 în prezent, în urma deciziei de a integra Ministerul Familiei în cel al Muncii și Ministerul Energiei în cel al Economiei.
Repartizarea portofoliilor a generat tensiuni suplimentare între partidele rămase în coaliție. PSD a cerut inițial 9 ministere, cerere care a nemulțumit UDMR, care dorește să obțină trei portofolii într-un guvern fără USR. Surse politice indică că PSD ar putea primi 8 ministere, PNL 5 și UDMR 3.
Funcțiile de conducere din Parlament au fost, de asemenea, subiect de negociere. PSD și-ar dori șefia Camerei Deputaților, în timp ce PNL ar urma să preia conducerea Senatului.
Klaus Iohannis cere accelerarea negocierilor
Din Bruxelles, președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj clar liderilor politici: „Bine ar fi să se miște repede”. Președintele a precizat că va convoca consultările pentru desemnarea premierului doar atunci când coaliția va prezenta un nume clar pentru această funcție.
„Sunt negocieri în curs între partide, se pare că se lucrează pentru a forma o coaliție pro-europeană, dar cum consultările sunt o fază destul de formală, nu vreau să invit partidele doar să ne vedem. Vreau să invit partidele atunci când există o claritate în negocierile care se poartă”, a subliniat acesta.
Calendarul învestirii guvernului
Potrivit calendarului discutat, senatorii urmează să depună jurământul vineri, la ora 14:00, iar deputații în cursul zilei de sâmbătă. Consultările pentru desemnarea premierului ar putea avea loc duminică sau luni, cu audierile miniștrilor și votul de învestitură programate pentru marți.
Coaliția PSD-PNL-UDMR-Minorități dispune de 246 de voturi, cu 12 mai multe decât minimul necesar de 234 pentru a obține învestirea.
Elena Lasconi: „Nu ne vor la guvernare”
Liderul USR, Elena Lasconi, a declarat miercuri seara că partidul său și-ar fi dorit să fie parte a guvernării, dar că ceilalți parteneri au avut o poziție clară împotriva acestui lucru.
„Bineînțețes că ne-am dori să fim la guvernare, să punem umărul, pentru că știm că avem colegi foarte buni, foarte pricepuți, într-un moment greu pentru România, dar ei nu ne vor și am observat asta încă de la începutul negocierilor”, a declarat aceasta.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau