Eforturile din ultimele decenii de a ridica ratingul, risipite!
Dimensiune font:
Fitch Ratings a fost prima mare agenție care a decis să modifice negativ notele României, efect al voturilor primite de izolaționiști la recentele alegeri parlamentare și după anulare primului tur al prezidențialelor.
Fitch a menținut ratingul României pe termen lung în valută la „BBB minus”, însă a coborât perspectiva atribuită de la stabilă la negativă. Aceasta va duce la trecerea obligațiunilor românești la categoria „junk investments”. Astfel, eforturile din ultimele decenii de a ridica ratingul a fost pierdute doar într-o noapte de numărare a voturilor, iar investitorii străini privesc deja cu multă reticență către economia românească.
Scumpirea împrumuturilor vine într-un moment nepotrivit, după ce guvernarea PSDNL a majorat pensiile și salariile bugetarilor ceea a adâncit deficitul bugetar dar și pe cel de cont curent, consumul fiind bazat, în mare parte pe importuri.
Raportul Fitch explică că „revizuirea perspectivei reflectă incertitudinile politice, care afectează perspectivele fiscale, un Parlament mai divizat, majorarea datoriei publice şi deficitul bugetar ridicat”.
Iar cum o veste rea nu vine niciodată singură, Eurostat a anunțat că România rămâne campioană la creșterea prețurilor cu 5,4% în noiembrie, în timp ce la nivelul Uniunii Europene inflația a fost de 2,5%.
Monitorizarea atentă din partea BNR, care a cheltuit cel puțin un miliard de euro, la care se adaugă valuta schimbată în lei din conturile Trezoreriei statului, a menținut cursul euro într-un culoar foarte îngust. Miercuri, tranzacțiile se realizau în culoarul 4,974 – 4,976 lei iar cursul euro a „scăzut” de la 4,9756 la 4,9755 lei.
Piața monetară este urmărită cu aceeași atenție de BNR, astfel că indicii ROBOR nu au cunoscut modificări. Indicele la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, s-a oprit la 5,91%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a stagnat la 5,97%, iar cel la 12 luni la 6,02%.
Înainte de anunțarea miercuri seară a deciziei de politică monetară a Rezervei Federale americane, euro se tranzacționa între 1,0488 și 1,0513 dolari. Media monedei americane a scăzut de la 4,7452 la 4,7397 lei.
Francul elvețian și-a întrerupt deprecierea după decizia Băncii Elveției de a reduce dobânda de referință iar cursul a urcat de la 5,2915 la 5,3041 lei. Media lirei sterline s-a apreciat marginal la 6,0232 lei.
Prețul gramului de aur a crescut marginal la 403,6495 lei, în timp metalul galben fluctua între 2.641 și 2.652 dolari.
Cursul monedelor din regiune se deprecia marginal la 4,0998 forinți/euro, respectiv 4,2628 zloți/euro.
După ce a atins marți un nou record, bitcoin fluctua în culoarul 103.203 – 106.478 dolari. Ethereum se tranzacționa între 3.807 – 3.903 dolari. Analiză transmisă de Agenția Domus M&D
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau