Sfaturi de succes - managementul curățării cartofilor

x-cartofi

Dimensiune font:

| 09-03-2023 14:13

Tare ne mai plac nouă, românilor, bocetele şi bârfa. Ne plângem mereu şi din orice motiv, căutăm vinovaţi pentru faptele noastre şi aruncăm mereu pisica în curtea vecinului. Suntem campioni în ale lamentărilor, facem o catastrofă din orice fleac şi nu reuşim să ne ţinem firea. Ne plac şi bârfele şi mereu stăm cu ochii pe alţii, mai puţin pe noi. Suntem buni la coterii şi cumetrii, ne băgăm ca musca-n borşul altuia şi ne place să răscolim în mizerie. Am face orice pentru a deveni lideri de opinie, însă nu mereu intențiile și acțiunile noastre au noimă.

Când vine vorba despre performanţă ori rezultate, ba nu avem condiţii, ba alţii sunt nedrepţi cu noi şi alta ar fi treaba dacă... „Dacă” a deveni un cuvânt foarte des folosit. „Dacă aş fi fost bogat”, „Dacă tata mi-ar fi dat...”, „Dacă şeful ar fi făcut ceva...” Mai rar auzi „Dacă aş fi fost în stare, cu siguranţă aş fi avut rezultatele pentru care îi invidiez pe alţii”.

Starea asta de lehamite a românilor se vede în toate segmentele. Şomerii se plâng că nu au locuri de muncă, dar nici nu ar munci! Primele întrebări pe care la adresează eventualilor angajatori sunt legate de leafă, de alte beneficii şi de zilele libere. Puţin spun ce ştiu să facă şi cum pot obţine rezultatele cu care se laudă. Sunt total demotivaţi şi nu ştiu decât să vorbească despre cât de prost le merge în viaţa de zi cu zi.

Nepăsarea endemică i-a atins şi pe elevi. În plină perioadă de pregătire, oferită gratis de profesori,  puţini dintre cei care au fost respinşi la bacalaureat au trecut pe la şcoală ori au deschis vreo carte. La final, au dat vina pe subiecte fie că au fost grele, fie pe lege, care se schimbă mereu, fie pe fiţuici, că nu au fost bune. Nu ar fi recunoscut nici o secundă că lipsa de pregătire i-a trecut în coada clasamentului.

De bârfe, ce să mai spun? Doar o ocheadă aruncată în arena politică poate demonstra totul. Se scuipă, se înjură, fac refendumuri, cheltuie bani grei ca să facă demisii, iar la final, totul devine ca la început. Nu le pasă că ne-am săturat de mormăielile lor, îşi văd de planurile personale. Nici o secundă nu s-au gândit că dacă poporul nu-i mai vrea, că poate îşi găsesc alt loc de muncă. 

Am aruncat o privire către olimpiadele de orice fel. Mi-au venit în minte și în gând elevi și sportivi din toate colţurile lumii, sosiţi la un concurs (oricare ar fi) cu un singur gând – să învingă! Am văzut şi atitudini fair-play, şi altele lipsite de sportivitate, dar cu toţii luptau! Sunt convinsă că nu toţi sportivii au avut condiţii bune de antrenament, că mulţi dintre ei au avut la dispoziţie bugete infime, dar ambiţia de a performa şi de a-şi demonstra măiestria i-au motivat.

Nu există câştig fără muncă, fără pricepere şi fără dorinţa de a învinge. Cum este să fii printre ultimii ştim. Se vede în viaţa de zi cu zi, în rezultatele financiare, în plan social, în politică, în educație, unde este cel mai dureros! Mai trebuie să înţelegem cum putem ajunge printre primii, dar pentru asta trebuie să ne dorim şi să renunţăm la a ne mai fura singuri căciula. Cei din politică ar trebui să-şi respecte promisiunile, să pună osul la treabă şi să aibă demnitatea de a părăsi posturile în care nu mai sunt doriţi sau pe care nu le mai pot onora. Elevii ar trebui să înţeleagă că nu vor avea niciodată joburi de top dacă abia trec bacalaureatul, iar profesorii nu vor fi respectaţi dacă vor intra în sălile de curs cu fiţuici (cum se întâmplă, din păcate, la unele examene, inclusiv de titularizare - .n.r.). Şi dacă am vorbit despre sportivi şi olimpiade, poate ar fi bine dacă am reciti încă o dată lecţiile de demnitate, în primul rând pentru noi. Dacă suntem în stare, le putem predica şi altora, însă doar după ce ne-am câştigat respectul profesional, lucru greu pentru mulţi români. Avem nevoie de mai mult curaj în a ne exprima, în a ne vinde calităţile şi mai multă determinare atunci când vine vorba de performanţă. Altfel, nu vom face altceva decât să îngroşăm corul bocitoarelor de care toţi s-au săturat.

P.S. Ceea ce v-am spus seamănă foarte bine cu un exercițiu culinar foarte des întâlnit – curățarea cartofilor. De câte ori este nevoie de treci cu lama pentru a elimina bucățile neplăcute?

Maura Anghel

 

 

  

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:36

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Joia Mare, ziua în care se vopsesc ouăle
02/05/2024 07:24

Joia Mare, o zi in care inima crestinilor ortodocsi bate mai puternic, este un moment de profunzime spirituală si de intelegere a suferintei si iubirii divinului. În această zi deosebită, cunoscută si ...

Armindenii. Ziua pelinului
01/05/2024 08:21

Sărbătoarea Armindenilor, celebrată astăzi, este una a prosperităţii. Tradiţia spune că, in ajun, se ia un pom din pădure şi se aduce in casă, după ce este curăţat de frunze şi este impodobit cu ...

Istoria vibrantă a grătarului
30/04/2024 14:29

Într-o lume in care tehnologia si inovatia culinară isi găsesc mereu noi culmi, există o metodă simplă, dar profund satisfăcătoare de gătit care a rezistat trecerii timpului si a schimbărilor cul ...

Jazzul, o poveste despre pasiune, inovație și spirit uman
29/04/2024 08:02

În fiecare an, pe 30 aprilie, muzicienii sărbătoresc Ziua mondială a Jazzului. În lumea muzicii, jazz-ul este un colt de paradis sonor, o călătorie insufletită de note si ritmuri ce isi găse ...

Astăzi începe Săptămâna Mare
28/04/2024 15:48

* cateva zile, cele mai importante din Postul Paştelui, ne despart de cea mai mare sărbătoare din Calendarul Ortodox, cea a Învierii Domnului * in această săptămănă cu adevărat specială, credin ...

 Învățarea prin mișcare. Educația fizică și impactul vital pentru dezvoltarea copiilor
28/04/2024 15:25

Învătarea prin miscare. Educatia fizică si impactul vital pentru dezvoltarea copiilor Educatia fizică este o componentă esentială a curriculumului scolar care transcende simpla activitate de a &bd ...

În căutarea gustului perfect. Povestea somelierului modern
25/04/2024 13:34

În lumea fascinantă a vinului, există un personaj cu o abilitate aparte de a descifra arome, a identifica buchetul subtil al unui vin si de a crea perechi perfecte intre mancare si băutură - acel pers ...

Copiii hiperkinetici, călătoria spre înțelegere și îngrijire
24/04/2024 13:50

Într-o lume agitată si in continuă evolutie, copiii nostri se confruntă cu diverse provocări si obstacole in căutarea unei cresteri sănătoase si echilibrate. Unul dintre aceste obstacole il reprezi ...

Laptele praf, povestea plecată din Massachusetts
23/04/2024 15:45

Odată, intr-un targ agitat, in vremuri de schimbare si rapiditate, o femeie ganditoare si ingenioasă numită Ruth Wakefield se confrunta cu o provocare in bucătărie. Era anii '30, iar oamenii isi doreau pra ...

Povestea pixului, de la scriere la digitalizare
23/04/2024 15:09

Pixul, un instrument de scris modest la prima vedere, are o istorie bogată si o evolutie impresionantă de-a lungul timpului. De la primele sale inceputuri pană in prezent, pixul a devenit un element esential ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei