Umbrele dorinței. Istoria prostituției

umbrele dorintei

Dimensiune font:

| 20-04-2024 10:40

 

Umbrele dorinței. Istoria prostituției

De la începuturile civilizației, prostituția a fost prezentă în toate culturile lumii, fiind adesea numită „cea mai veche profesie”. Istoria sa complexă reflectă nu doar schimbările socio-economice, ci și evoluția moralității, legii și drepturilor omului. Acest articol explorează cum a evoluat prostituția de-a lungul timpului și ce impact a avut asupra societăților în care a existat.

În Antichitate, prostituția era frecvent reglementată și acceptată ca parte a vieții cotidiene. În Mesopotamia, templele sacre adăposteau prostituate care participau la practici religioase, crezând că actele sexuale pe care le ofereau erau un serviciu divin. Aceasta nu era o excepție ci mai degrabă o regulă în multe culturi antice, unde prostituția era adesea împletită cu practicile religioase.

În Grecia antică, prostituatele, sau heterele, erau uneori văzute ca figuri culturale și artistice, având roluri importante în cercurile sociale și politice ale vremii. Ele nu erau doar prestatoare de servicii sexuale, ci și companioane intelectuale pentru bărbații de rang înalt. Cu toate acestea, statutul lor social rămânea ambiguu, fiind respectate pentru inteligență, dar și stigmatizate pentru profesia lor.

În Imperiul Roman, prostituția era de asemenea legală și bine organizată. Existau case de prostituție licențiate de stat, iar prostituatele erau înregistrate și supuse unor reguli stricte. Totuși, această acceptare nu a scutit prostituatele de disprețul social sau de condițiile adesea degradante în care lucrau.

Evul Mediu aduce o schimbare semnificativă în percepția prostituției. Biserica, care câștiga tot mai multă putere, condamna prostituția ca păcat, dar paradoxal, recunoștea și că era o necesitate pentru a preveni alte „păcate” mai grave, cum ar fi adulterul sau violul. În multe orașe europene, autoritățile locale reglementau prostituatele, limitându-le activitățile în anumite zone, cunoscute sub numele de cartiere roșii.

În perioada Renașterii, atitudinile față de prostituție încep să se schimbe. Iluminismul aduce noi idei despre libertatea individuală și drepturile omului, care influențează și modul în care era privită prostituția. Dezbaterile despre moralitatea și legalitatea acesteia devin tot mai complexe.

Secolul al XIX-lea marchează o perioadă de represiune în multe părți ale lumii, pe măsură ce legile victoriene stricte în Anglia, spre exemplu, impuneau o moralitate rigidă care condamna prostituția. Aceasta a fost văzută ca un rău necesar care trebuia ascuns și controlat strict, ducând la o marginalizare și mai mare a prostituatele.

În secolul al XX-lea, percepția asupra prostituției continuă să se schimbe. Mișcările feministe și activiștii pentru drepturile omului încep să argumenteze că prostituatele ar trebui să aibă drepturi și protecție, nu să fie stigmatizate sau abuzate. Dezbaterile se concentrează pe legalizarea prostituției, pe drepturile lucrătorilor sexuali și pe combaterea traficului de persoane, care este adesea legat de industria sexului.

Reguli pentru lucrătorii sexuali

Astăzi, situația legală și socială a prostituției variază enorm de la o țară la alta. În unele locuri, este complet legalizată și reglementată, în timp ce în altele este încă ilegală și asociată cu corupția și criminalitatea. Această varietate reflectă nu doar diferitele abordări legale, ci și continuarea dezbaterilor intense despre moralitate, etică și drepturile omului în contextul prostituției.

Istoria prostituției ne arată cât de profund sunt rădăcinate practicile și normele sociale în orice cultură și cât de complexe sunt provocările etice asociate cu această veche profesie. Pe măsură ce societatea continuă să evolueze, la fel și dezbaterile despre ce înseamnă să oferi și să primești servicii sexuale în schimbul banilor. Aceste discuții sunt esențiale pentru înțelegerea mai largă a drepturilor și demnității umane în lumea modernă.

Continuarea abordării evolutive și complexe a prostituției se reflectă în multiplele fațete ale acestei industrii în zilele noastre. Diversele modele de reglementare adoptate în jurul lumii – de la legalizare și decriminalizare până la interzicerea completă – arată diversitatea răspunsurilor sociale și politice față de această profesie.

În țările unde prostituția a fost legalizată și reglementată, cum ar fi Germania și Olanda, guvernele au stabilit reguli stricte pentru a asigura siguranța lucrătorilor sexuali și pentru a controla industria. Aceste măsuri includ înregistrarea lucrătorilor sexuali, efectuarea regulată a controalelor de sănătate și asigurarea accesului la servicii juridice și de sănătate. Această abordare este adesea justificată prin argumentul că reglementarea ajută la eliminarea abuzurilor, la îmbunătățirea condițiilor de sănătate și la combaterea traficului de persoane.

Pe de altă parte, în țări precum Statele Unite, unde prostituția este în mare parte ilegală, cu excepția unor părți din Nevada, se argumentează că interzicerea acesteia reduce cererea și ajută la combaterea traficului de persoane. Totuși, criticii acestei abordări susțin că interzicerea prostituției duce la o piață neagră, unde condițiile de siguranță și sănătate sunt adesea precare și unde lucrătorii sexuali sunt vulnerabili la abuzuri și exploatare.

Un aspect central al dezbaterii moderne despre prostituție este distincția dintre consimțământ și exploatare. Activiștii pentru drepturile lucrătorilor sexuali susțin că mulți dintre aceștia aleg conștient această profesie și că ar trebui să aibă dreptul de a munci în condiții de siguranță și respect. Ei pledează pentru o separare clară între adulții care consimt să practice prostituția și victimele traficului de persoane, care sunt forțate să participe la activități sexuale.

Sexul și tehnologia

În același timp, creșterea tehnologiei a adus noi provocări și oportunități în industria sexului. Platformele online permit lucrătorilor sexuali să-și promoveze serviciile mai discret și mai sigur, dar, de asemenea, facilitează ascunderea activităților ilegale și exploitative sub masca anonimatului. Dezbaterile se concentrează acum și pe modul în care tehnologia ar putea fi folosită pentru a îmbunătăți siguranța și pentru a combate exploatarea, fără a invada intimitatea personală.

Impactul cultural al prostituției este de asemenea vast. În literatură, artă și film, prostituția a fost deseori portretizată ca un simbol al decadenței urbane sau al disperării personale, dar și ca o formă de rezistență împotriva constrângerilor sociale și economice. Aceste reprezentări reflectă ambivalența societății față de prostituție și complexitatea experiențelor individuale ale celor implicați.

În concluzie, istoria și evoluția prostituției arată că, în ciuda eforturilor de a reglementa sau eradica această practică, ea rămâne un fenomen persistent, care ridică întrebări profunde despre libertatea umană, moralitate și justiție socială. Pe măsură ce societățile continuă să se lupte cu aceste probleme, este esențial să recunoaștem complexitatea și umanitatea celor implicați, căutând soluții care să respecte drepturile și sănătatea tuturor persoanelor afectate.

Dan DIMA

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:29

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Nicolae Balcescu, cu sediul in sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, telefon 0234.214.071, fax 0234.214.016, e-mail: registratura@primaria-nicolae-balcescu.ro, cod fiscal 4353234. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: -spatiu cu suprafata de 10,95 mp, in vederea desfasurarii activitatii cabinet de oftalmologie si optica medicala, situat in imobilul Dispensar Uman din satul Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 8, avand nr. cadastral 61861, CF 61861, apartinand domeniului public al Comunei Nicolae Balcescu, conform caietului de sarcini, H.C.L. Nicolae Balcescu nr. 31/11.03.2024 si temeiului legal O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: La cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu Publicul si Arhiva din cadrul Comunei Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str.Eroilor nr.380, judetul Bacau. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G.nr.57/2019 privind Codul administrativ: 30 Lei/exemplar, se achita numerar sau prin OP la Compartimentul Impozite si Taxe din cadrul Comunei Nicolae Balcescu. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 06.06.2024, ora 13.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 14.06.2024, ora 13.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau, Compartiment Relatii cu Publicul si Arhiva. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Se depun intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 17.06.2024, ora 10.00, Comuna Nicolae Balcescu, sat Nicolae Balcescu, comuna Nicolae Balcescu, Str. Eroilor nr. 380, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia a II-a civila si de contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, municipiul Bacau, Str. Stefan cel Mare nr. 4, judetul Bacau, telefon 0234.514.419, fax 0234.525.211, e-mail: tr-bacau-reg2@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 16.05.2024.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Blagesti, cu sediul in comuna Blagesti, Str. Aleea Scolii nr. 1, judetul Bacau, telefon 0334.805.110, fax 0334.805.109, e-mail primaria _blagesti@yahoo.com, cod fiscal 4834777. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: Bun imobil - cladire administrativa (chiosc), in suprafata de 28 mp, si teren aferent, in suprafata de 44 mp, situat in intravilanul satului Blagesti, comuna Blagesti, Str. Primariei nr. 9, judetul Bacau, identificat cu numar cadastral 75133, inscris in cartea funciara nr. 75133, apartinand domeniului privat al Comunei Blagesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Blagesti nr. 29/29.03.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa depusa la sediul Comunei Blagesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, Comuna Blagesti, comuna Blagesti, Str. Aleea Scolii nr. 1, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita la Casieria institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 14.05.2024, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 22.05.2024, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartiment Secretariat, Comuna Blagesti, comuna Blagesti, Str. Aleea Scolii nr. 1, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate: unul interior si unul exterior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 23.05.2024, ora 10.00, Comuna Blagesti, comuna Blagesti, Str. Aleea Scolii nr. 1, judetul Bacau, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Buhusi, oras Buhusi, Str. Doctor Carol Davila nr. 1, judetul Bacau, cod postal 605100, telefon 0234.265.745, fax 0234.265.744, e-mail: jud-buhusi-gref@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 22.04.2024.
Neuroplasticitatea. Creierul în continuă schimbare
22/05/2024 09:36

Neuroplasticitatea este unul dintre cele mai fascinante si importante concepte din neurostiintă. Aceasta se referă la capacitatea creierului de a se modifica si reorganiza structura si functia sa in răsp ...

Copiii rămași în urmă. Exodul tragic al părinților
22/05/2024 09:19

Migratia romanilor a inceput imediat după 1989, odată cu deschiderea granitelor si instaurarea libertătii de circulatie. Odată cu aderarea Romaniei la Uniunea Europeană in 2007, procesul a devenit si m ...

Părinții toxici, umbrele care întunecă lumina copilăriei
21/05/2024 14:45

Termenul de „părinti toxici” a apărut in literatura psihologică pentru a descrie acei părinti ale căror comportamente, atitudini si modalităti de relationare au un impact negativ profund si de ...

Teiul, lemnul sfânt al icoanelor
21/05/2024 14:21

Între arborii pe care traditia romanească i-a investit cu virtuti deosebite se numără teiul. Numele teiului provine din latinescul „tilia”, fiind o amintire a Romei Antice, similar cu artar ...

Muzicuța, instrumentul preferat al cântărețului de blues
20/05/2024 13:59

  Muzicuta este un instrument muzical de suflat cu o istorie fascinantă, plină de evolutie si inovatie. Originea muzicutei poate fi trasată inapoi in China antică, aproximativ 3000 de ani in urmă, un ...

Puterea rugăciunii, o forță de neclintit
20/05/2024 08:15

Rugăciunea a fost, de-a lungul istoriei, un pilon central al spiritualitătii umane. Indiferent de religie sau cultură, rugăciunea a servit ca un canal prin care oamenii isi exprimă recunostinta, cer ajutor ...

Persoanele neurodivergente, diversitatea care îmbogățește comunitatea
19/05/2024 14:52

Persoanele neurodivergente sunt indivizii care prezintă variatii in dezvoltarea neurologică, adesea diferite de ceea ce este considerat tipic sau standard. Termenul „neurodivergent” a fost creat p ...

Ascensiunea și impactul media tactică
17/05/2024 16:00

   Media tactică a evoluat ca un instrument pentru activism si interventie socială, oferind o platformă alternativă pentru voci marginale si pentru contestarea narativelor dominante. Originea aces ...

La rădăcinile hazardului. O călătorie prin istoria jocurilor de noroc
17/05/2024 15:48

Jocurile de noroc sunt o prezentă constantă in istoria umanitătii, un fenomen cultural care a evoluat odată cu civilizatiile de-a lungul mileniilor. Această călătorie a hazardului ne poartă prin timp, d ...

Copiii hiperkinetici, călătoria spre înțelegere și îngrijire
17/05/2024 13:50

Într-o lume agitată si in continuă evolutie, copiii nostri se confruntă cu diverse provocări si obstacole in căutarea unei cresteri sănătoase si echilibrate. Unul dintre aceste obstacole il reprezi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei