Centaurus, noua variantă Omicron care va cuceri lumea. Cercetător: ”Unele mutații pot evada răspunsului imunitar prin anticorpi”

+18  gn-21858511921

Dimensiune font:

| 15-07-2022 09:05

 Pe măsură ce coronavirusul a evoluat și-a schimbat modul în care afectează corpul uman. Însă pe lângă mutațiile devenite tot mai ușor de răspândit, noile variante au și simptome care se regăsesc și în alte boli sezoniere. Astfel, devine tot mai greu de detectat după primele semne. Iar una dintre variantele nou-apărute care provoacă îngrijorare experților se numește ”Centaurus”.

Coronavirusul care mătură o parte din Europa este diferit de cel care a băgat lumea în izolare în urmă cu doi ani și jumătate. Experții încă nu au toate datele despre cât de grave pot fi formele de boală pe care le poate provoca însă nici nu pot afirma cu certitudine că cei cu comorbidități sau cei nevaccinați vor face forme ușoare.

 

Cercetător român: Unele dintre mutații sunt asociate cu abilitatea virusului de a evada răspunsului imunitar

 

Unii oameni de știință se tem că BA.2.75 poate fi cea mai contagioasă variantă văzută până acum și mai bine echipată pentru a evita orice imunitate de la vaccinuri și infecții anterioare.

Ștefan Dascălu, cercetător român în imunologie la Universitatea Oxford, a explicat într-un interviu acordat Ziare.com ce este cu această nouă mutație BA.2.75 a coronavirusului, denumită Centaurus, ce provoacă atâta îngrijorare specialiștilor.

”Este o subvariantă a tulpinii Omicron care prezintă în jur de 9 mutații, unele dintre ele fiind în zone asociate cu abilitatea virusului de a evada răspunsului imunitar prin anticorpi. Indicațiile epidemiologice ne arată că numărul cazurilor crește cu această subvariantă, lucru ce indică de fapt că este mai infecțioasă decât ce am avut până acum. 

În ceea ce privește gravitatea bolii, nu există dovezi care să arate că ar cauza o manifestare mai severă. Însă lucrurile acestea trebuie evaluate din punctul de vedere al manifestării bolii la nivel de populație. Deci trebuie să vedem care sunt răspunsurile la această nouă subtulpină”, a spus cercetătorul român.

Cu toate că aceste mutații pot evita imunitatea organismului dată de infecțiile anterioare, Ștefan Dascălu spune că vaccinarea cu serurile pe care le avem la dispoziție în prezent poate face diferența între viață și moarte în cazul manifestărilor grave ale bolii.

Pe de altă parte, sistemul sanitar ar trebui să fie mult mai pregătit pentru următoarele provocări pandemice.

”Echipa care a analizat cel mai mult această subtulpină a subliniat necesitatea de secvențiere mai aprofundată a acesteia. A caracterizat aceste mutații care sunt asociate cu o capacitate a virusului de a ocoli anticorpii noștri obținuți prin infecția anterioară sau vaccinare.

Dar, în același timp nu există dovezi că ar cauza o severitate mai mare a bolii și nici că nu ar răspunde la vaccinurile pe care le avem disponibile în momentul de față. 

Însă având în vedere că această tulpină dar și celelalte variante ale Omicron sunt mai infecțioase, se recomandă o atenție sporită și redirecționarea de resurse către sistemul medical”.

 

Cât de viabil ar mai fi un lockdown

 

Varianta care se răspândește acum în mai multe țări este foarte diferită de cea care a forțat lumea să intre în lockdown în urmă cu mai bine de doi ani și jumătate. Covidul poate fi mai puțin mortal decât a fost, dar este și acum mai transmisibil. Aceasta este o parte din motivul pentru care numărul de cazuri se află la cel mai înalt punct de la începerea testării în masă, conform express.co.uk.

”Nu cred că se va mai ajunge la restricții nici că ar mai fi oportune la acest moment ci mai degrabă implementarea unor politici de sănătate publică în special în sectorul medical pentru protejarea pacienților și pentru protejarea persoanelor vulnerabile. Restricțiile sunt în detrimentul societății și din alte puncte de vedere. Vorbim și despre impactul asupra învățământului, despre impactul social, psihologic, etc.

Măsurile, în această perioadă, ținând cont că nu mai suntem ca la începutul pandemiei, din punctul de vedere la imunității. Vorbim despre o expunere a populației la virus iar din aceasta rezultă și o severitate mai scăzută la formelor ulterioare ale bolii. Impactul asupra unei persoane care are o imunitate preexistentă fie prin vaccinare, fie prin trecerea prin boală fie printr-o combinație între cele două, nu va fi foarte mare. Și până la urmă pe acest lucru ne bazăm.

Într-adevăr, unele țări au atins o acoperire vaccinală foarte mare, altele, printre care se numără și România, nu au reușit acest lucru. Iar impactul se vede în costul de vieți umane. Țara noastră, în timpul valului Delta a avut una dintre cele mai mari mortalități din cauza COVID-19, la un moment dat din lume. Eram printre primele locuri la nivel global.

Iar acest lucru putea fi evitat. Dar nu se poate face peste noapte ceea ce a fost neglijat zeci de ani de zile: atât sistemul sanitar cât și educația medicală a oamenilor cu privire la vaccinare și beneficiile vaccinurilor”, a explicat Ștefan Dascălu

Ce simptome are Centaurus

 

În ceea ce privește prezentarea simptomelor, virusul are acum mai multe în comun cu bolile sezoniere, cum ar fi răceala și gripa.

De la trei simptome cheie la începutul anului 2020, există acum nouă simptome definitive începând cu 2022. Principala problemă cu acest lucru este aceste simptome sunt, de asemenea, găsite în alte boli sezoniere comune.

”Sunt aceleași manifestări respiratorii, mai ușoare față de variantele anterioare dar rămâne să vedem dacă în timp prezintă și aceste caracteristici referitoare la răspunsul imunitar mai slab împotriva acesteia pentru că, este diferită până la urmă de celelalte versiuni ale virusului pe care le-am avut până acum”, a mai spus Ștefan Dascălu.

La fel ca răceala obișnuită, COVID-19 are ca rezultat și o durere în gât și o durere de cap care îi face pe mulți să creadă că au o răceală atunci când au de fapt Covid și invers.

Experții spun că o durere în gât cauzată de Covid nu durează mai mult de cinci zile și în mod normal se ameliora "destul de repede". Durerea acută va fi resimțită în prima zi de infecție dar va fi tot mai slabă în zilele următoare.


 Dacă durerea în gât durează mai mult de cinci zile, ei adaugă că este mai probabil să nu fie COVID-19.

Care sunt celelalte semne de COVID-19?

Potrivit NHS, alte simptome ale COVID-19 care trebuie avute în vedere includ:

• O temperatură ridicată sau frisoane

• O tuse nouă, continuă

• O pierdere sau o schimbare a simțului mirosului sau a gustului

• Dificultăți de respirație

• Senzație de oboseală sau epuizat

• Un corp dureros

• O durere de cap

• Un nas blocat sau curbat

• Pierderea poftei de mâncare

• Diaree

• Senzație sau de a fi bolnav.

 

Majoritatea mutațiilor sunt inofensive

 

Unele particularități pe care virusul le detectează de-a lungul timpului îi pot oferi un avantaj, cum ar fi posibilitatea de a infecta oamenii mai ușor.

Pe măsură ce SARS-CoV-2 se mutează în timp, se poate diviza în variante sau tulpini distincte genetic.

De exemplu, valul din ianuarie 2021 a fost cauzat de Alpha, vârful verii trecute s-a redus până la Delta, iar tulpina originală Omicron a fost de vină pentru vârful iernii trecute, scrie Daily Mail.

Experții sunt de părere că noi variante vor continua să apară în populația umană, probabil pentru următorii câțiva ani.

 

Povestea botezării subvariantei BA.2.75 în ”Centaurus”

 

Cu toate acestea, numele său pare de rău augur - inspirat dintr-o galaxie îndepărtată, spun astronomii, seamănă cu o fiară mitică greacă care era jumătate umană, jumătate cal - nu a fost inventat de niciun expert, în ciuda faptului că a fost folosit într-un șir de instituții media, conform dailymail.co.uk.

În schimb, Centaurus a fost creat de un comentator amator de Covid pe nume Xabier Ostale, un înfocat susținător al lockdown-ului care a prognozat o „Perioadă a morții mari” de la BA.2.75.

 

 

Porecla lui a luat amploare de atunci în cercurile științifice, spre furia unora care vor să evite numele alarmiste și să rămână să folosească alfabetul grecesc pentru variante supărătoare.

Europa se confruntă în prezent cu o creștere a infecțiilor cauzate de BA.5, o altă tulpină ușoară de Omicron, care provoacă simultan ravagii în Marea Britanie.

Oficialii din destinațiile populare de vacanță, inclusiv Spania – care și-a dublat infecțiile într-o lună – au avertizat că purtarea măștilor și alte restricții ar putea fi readuse dacă focarul nu începe să dispară.

Experții au declarat că MailOnline BA.2.75 este puțin probabil să ajungă în Europa până în toamnă, cu un număr de cazuri încă extrem de scăzut. Cu toate acestea, dacă este cu adevărat la fel de transmisibil pe cât se tem experții, teoretic ar putea lovi mai devreme.

Varianta BA.2.75 – supranumită „Centaurus” – a fost detectată pentru prima dată în India la începutul lunii mai, iar de atunci a fost detectată în alte aproximativ 10 țări, inclusiv în Regatul Unit, Statele Unite, Australia, Germania și Canada.

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a desemnat-o „variantă aflată în monitorizare” pe 7 iulie, ceea ce înseamnă că există indicii că ar putea fi mai transmisibilă.

 

 

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

04:53

BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
28 de medicamente noi pe lista  medicamente compensate şi gratuite
23/04/2024 14:07

Guvernul a aprobat, marţi, o hotărare care prevede introducerea in lista de medicamente compensate şi gratuite a unui număr de 28 molecule inovative. Actualizarea listei de medicamente compensate şi gratu ...

De câtă apă ai nevoie să bei zilnic? Poți să calculezi singur cât este necesarul tău
22/04/2024 11:23

   Pană acum, regula de bază era să bei 2 pană la 2,5 litri de apă pe zi. Dar, potrivit expertilor, ar trebui să respectati o altă regulă. Cel mai cunoscut răspuns la intrebarea ...

Asigurătorii din sănătate plătesc despăgubiri de 5,2 milioane euro în fiecare zi calendaristică!
18/04/2024 10:27

  Conform datelor prezentate de Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din Romania (UNSAR), cei 458 milioane lei sunt bani care nu au mai fost cheltuiţi din fondul public de as ...

 5 remedii eficiente pentru sinuzita acută
17/04/2024 11:03

 5 remedii eficiente pentru sinuzita acută Orice persoană se poate confrunta cu sinuzită la un moment dat in viată, de aceea este bine să stii ce remedii te pot ajuta să scapi mai repede de această ...

Aliații invizibili. Probioticele
16/04/2024 14:28

Probioticele, acele microorganisme vii care, administrate in cantităti adecvate, conferă beneficii sănătătii gazdei, au devenit un subiect fierbinte in cercetarea medicală si in randul consumatorilor preo ...

Spitalul construit din donații de asociația „Dăruiește Viață” a început să funcționeze
16/04/2024 14:20

Spitalul construit din donatii de asociatia „Dăruieste Viată” a inceput să functioneze, marti, după ce au fost mutati clădirea veche a spitalului „Marie Curie” copiii din sectiile ...

Spitalul ca o morgă. Morțile suspecte de la Spitalul Sf. Pantelimon din București au băgat groaza în pacienți din toată țara
15/04/2024 19:03

Scandalul monstru in care este implicat Spitalul Sf. Pantelimon din Bucuresti, acolo unde in decurs de patru zile si-au pierdut viata 17 pacienti, este departe de a se fi incheiat. Rudele celor decedati au nevo ...

Amurgul echilibrului: călătoria neașteptată a vertijului
15/04/2024 14:07

 Vertigo, un cuvant incărcat de tensiune si mister, descrie o senzatie pe care multi o consideră terifiantă: aceea de a te simti ca si cum te-ai rostogoli prin gol sau ca si cum lumea inconjurătoare se ...

Aliații ascunși: cum ne modelează flora intestinală sănătatea
15/04/2024 11:41

  În adancurile tractului nostru digestiv trăieste o lume complexă si diversificată de microorganisme, cunoscută sub numele de flora intestinală sau microbiomul intestinal. Acest ecosistem micr ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei