Hernia abdominala - Recuperarea dupa operatia de hernie ombilicala si hernie inghinala

pexels-rfstudio-3825586

Dimensiune font:

| 24-10-2023 14:00

Hernia abdominala reprezinta o afectiune des intalnita, care afecteaza un procent important de persoane, indiferent de varsta sau sex. Aceasta este caracterizata prin proeminenta unui organ sau a tesutului in afara peretelui abdominal, prin intermediul unui punct slabit aflat la nivelul muschilor abdominali sau a unei deschideri. Cele mai comune tipuri de hernii abdominale includ hernia ombilical si hernia inghinala. Hernia ombilicala apare in jurul buricului, in timp ce hernia inghinala se situeaza in zona inghinala, in apropierea coapsei.

Desi cele doua tipuri de hernie prezinta caracteristici diferite, principiile ce stau la baza tratamentului si a recuperarii dupa operatie, sunt asemanatoare. Este indicat ca problema sa fie in totalitate rezolvata si totodata sa se previna complicatiile, astfel ca, in majoritatea cazurilor, tratamentul consta intr-o interventie chirurgicala. Este important de cunoscut faptul ca recuperarea din perioada postoperatorie este o parte esentiala a intregului proces de vindecare a corpului, motiv pentru care este indicat sa luati in considerare anumiti factori importanti care, odata ce sunt respectati, va pot ajuta sa va recuperati mai rapid si simplu.

Atat hernia ombilicala, cat si hernia inghinala pot aparea din cauza mai multor factori, cum ar fi predispozitia genetica, obezitatea, slabirea muschilor abdominali sau cresterea presiunii abdominale. Deoarece in cazul celor mai multi pacienti, motivele apatitiei herniei sunt serioase si nu pot fi in totalitate controlate de acestia, interventia chirurgicala ramane cea mai eficienta metoda de tartare a herniitor si de a evita potentialele complicatii ulterioare, care pot chiar pune viata in pericol pacientului.

In prezentul articol vom povesti despre intergentia chirurgicala in cazul tratarii herniilor ombilicale si inghinale, dar si despre recuperarea din perioada postoperatorie.

Cuprins:

1. Interventia chirurgicala

2. Recuperarea dupa operatia de hernie ombilicala si hernie inghinala

a. Odihna si reducerea efortului fizic

b. Durerea

c. Urmarirea simptomelor de posibile complicatii

d. Reintegrare graduala in rutina zilnica

e. Dieta echilibrata si corecta impreuna cu o hidratare corespunzatoare

f. Echilibrul mental si sustinere sociala

1. Interventia chirurgicala

In ceea ce priveste interventia chirurgicala ce are ca scop tratarea herniei ombilicale ori inghinale, aceasta se poare realiza laparoscopic sau prin chirurgie deschisa. Este important de mentionat ca majoritatea pacientilor opteaza pentru chirurgia laparoscopica, datorita recuperarii mult mai usoare si rapide.

In timpul unei interventii laparoscopice, chirurgul realizeaza cateva incizii mici, de maxim un centimetru fiecare, in zona in care se afla hernia pacientului. Prin aceste incizii se introduc instrumetele de specialitate si o camera video speciala, numita “laparoscop”, pentru ca medicul chirurg sa aiba o vizibilitate cat mai buna. Imaginile captate de laparoscop sunt redate pe un monitor, astfel incat sa se poata observa cele mai importante detalii din zona de interes, permitand astfel medicului chirurg sa efectueze cu succes interventia.

Asa cum am mentionat anterior, o mare parte din pacienti opteaza pentru operatia laparoscopic, datorita recuperarii mult mai usoare, insa pe langa acest beneficiu important mai avem si alte avantaje precum: reducerea riscului de aparitie a unei eventratii, durerea redusa, risc mai mic de infectie, cicatrici mai putin vizibile si perioada de spitalizare mai scurta.

1. Recuperarea dupa operatia de hernie ombilicala si hernie inghinala

Indiferent daca alegeti operatia deschisa ori laparoscopic, este necesar sa aveti in vedere o serie importanta de aspecte de care trebuie sa tineti cont in mod deosebit in perioada postoperatorie. Acestea sunt cateva elemente de baza, care va vor asigura o recuperare sanatoasa, normala si cat mai usoara cu putinta. Ceea ce trebuie sa aveti in vedere este ca fiecare organism este diferit si, in definitiv, acesta se va recupera in ritmul sau, astfel ca perioada de recuperare si intensitatea disconfortului difera de la pacient la pacient.

Cele mai importante aspect pe care este indicat sa le aveti in vedere dupa operatie, fac referire la:

2.1 Odihna si reducerea efortului fizic

In perioada postoperatorie corpul dumneavoastra are nevoie de odihna si recuperare, astfel incat sa se poata vindeca intr-un ritm normal si armonios. Este indicat sa evitati orice fel de efort fizic intens ori care implica ridicarea greutatilor, timp de minim cateva saptamani, astfel incat corpul sa se poata recupera complet. Odihna si reducerea efortului fizic in perioada recomandata de medical dumneavoastra, reprezinta o etapa importanta atat a procesului de recuperare si vindecare, cat si pentru prevenirea complicatiilor ce pot aparea in urma interventiei chirurgicale.

2.2 Durerea

Dupa orice interventie chirurgicala este firesc sa aparara durerea in perioada dupa operatie. In cazul operatiei de hernie, indiferent daca este ombilicala sau inghinala, aceasta durere este de fapt un disconfort local, ce poate semana cu febra musculara. Fiecare organism se vindeca si recupereaza in propriul ritm, insa de cele mai multe ori, pacientii in cazul operatiei de hernie, se mobilizeaza destul de rapid si nu au nevoie de medicamente puternice impotriva durerii.

Este important de mentionat ca pacientii care aleg chirurgia laparoscopica, prezinta o durere mult mai redusa, comparativ cu cei care opteaza pentru chirurgia deschisa, clasica.

2.3 Urmarirea simptomelor de posibile complicatii

Este crucial ca in primele saptamani dupa operatie sa urmariti cu atentie semnele care ar putea indica diferite complicatii, cum ar fi: inflamatie, roseate, sangerari, umflaturi si asa mai departe.

In cazul in care identificati o anomalie trebuie sa contactati imediat medicul pentru o evaluare. Nu amanati momentul si nu treceti cu vederea disconfortul sau aparitia simptomelor de posibile complicatii, deoarece acestea se pot agrava rapid, ducand catre complicatii severe.

2.4 Reintegrare graduala in rutina zilnica

Odata ce incepeti sa va reveniti din punct de vedere fizic, iar medicul va permite, puteti incepe sa va desfasurati activitatile obisnuite, de dinainte de operatie. Desi, oadat cu trecerea timpului, starea dumneavoastra se va imbunatati constant, este indicat, totusi, sa evitati exercitiile fizice si miscarile care pot pune presiune in zona interventiei. Dupa ce medicul va da unda verde, puteti incepe sa desfasurati activitati usoare, crescand treptat dificultatea si intensitatea acestora, in functie de forma fizica si cat de confortabil va simtiti.

2.5 Dieta echilibrata si corecta impreuna cu o hidratare corespunzatoare

Este important sa urmariti sfaturile medicului dumneavoastra si sa tineti cont in continuare de diversele afectiuni pe care le aveti, cum ar fi diabetul zaharat sau probleme cu bila, daca este cazul. Alimentatia echilibrata si hidratarea corecta sunt doi factori importanti in vindecarea corpului dumneavoastra si contribuie in mod deosebit la reducerea complicatiilor.

In cazul in care medicul dumneavoastra va atentioneaza cu privire la anumite restrictii alimentare, urmati-le cu strictete pentru a va asigura ca intregul proces de vindecare decurge conform planului.

2.6 Echilibrul mental si sustinere sociala

Recuperarea la nivel psihic este la fel de importanta precum recuperarea fizica, in cazul unei interventii chirurgicale, iar daca optati pentru chirurgia deschisa cu atat mai mult, perioada postoperatorie de recuperare fiind mai dificila. Este esential sa stiti ca toti pacientii cu hernie care trec printr-o interventie chirurgicala, prezinta dupa operatie sentimente de neliniste, stres si griji. Este firesc sa va simtiti asa, insa trebuie sa pastrati o atitudine pozitiva si sa acceptati ajutor din partea familiei si a celor dragi.

Incercati sa nu lasati emotiile negative si gandurile sa va copleseasca si veti observa ca starea psihica va influenta si starea fizica in mod pozitiv, daca sentimentele dumneavoastra sunt corect controlate.

 

Hernie abdominala

In concluzie, hernia abdominala este o afectiune comuna cu care se confrunta o mare parte din populatie, iar aspecte precum varsta sau sexul nu sunt relevante de cele mai multe ori. Aceasta se poate trata eficient si sigur prin intermediul interventiei chirurgicale care poate fi deschisa ori laparoscopic. Interventia chirurgicala deschisa presupune o perioada mai indelungata si complicata de recuperare, din cauza inciziei de dimensiuni mari. De asemenea, aceasta atrage cu sine si riscuri precum aparitia unei eventratii sau a unor infectii. Operatia laparoscopic presupune realizarea a trei sau patru incizii in zona herniei, de regula, de dimeniuni cuprinse dintre 0.5 si un centimetru. Datorita inciziilor de dimensiuni reduse, organismul se reface mult mai usor, pacientul se recupereaza mai repede si exista sanse scazute de durere si aparitie a complicatiilor.

Totusi, indiferent de metoda aleasa este indicat sa aveti in vedere aspect esentiale pentru o recuperare rapida, cum ar fi: odihna si reducerea efortului fizic, constientizarea durerii, alimentatia si hidratarea corecta, suportul emotional si reintegrarea treptata in rutina obisnuita.

Toate aspectele mentionate anterior sunt importante pentru o recuperare armonioasa si sigura, atat din punct de vedere fizic, cat si mental, motiv pentru care este important sa ascultati sfatul medicului cu privire la fiecare dintre aceste elemente cheie ale procesului.

Daca privim din ansamblu procesul de recuperare operatie hernie ombilicala sau inghinala, acesta nu este unul complicat sau de lunga durata, comparativ cu recuperarea dupa alte interventii chirurgicale, insa este esential sa primiti cu responsabilitate sfaturile medicului, astfel incat sa va recuperati cat mai usor si rapid posibil.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com, organizează în data de 31.01.2025, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 26.770 mp, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, zona Dedeman 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail primaria_valealupului@yahoo.com 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 26.770 mp, situată în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 100107, CF nr. 100107, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: se obține gratuit, atât de la sediul autorității, cât și de pe site-ul autorității 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 23.01.2025, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 31.01.2025, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 31.01.2025, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro
ANUNȚ DE PARTICIPARE LA LICITAȚIE PUBLICĂ privind închirierea prin licitație publică a două spații ce aparțin domeniului public al Comunei Tămășeni, Jud. Neamt. 1.Informații generale privind autoritatea contractantă in special denumirea,codul de identificare fiscală, adresa,numărul de telefon,fax și/sau adresa de e-mail,persoană de contact:Comuna Tămășeni, strad Unirii, nr.157 județul Neamț, telefon: 0233749494, fax: 0233749333 e –mail: primariatamaseni@yahoo.com.Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică,in special descrierea bunurilor care urmează să fie concesionate:Spațiu în suprafață de 118,53 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț. Închirierea se va realiza conform HCL nr.66/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. Spațiu în suprafață de 117,45 mp ce aparține domeniului public al Comunei Tămășeni, situat pe Str. Unirii, nr. 373, la etajul 1 al Dispensarului Uman din satul Adjudeni, com. Tămășeni, Jud. Neamț.Închirierea se va realiza conform HCL nr.67/16.12.2024 si OUG nr. 57/2019. 2.Informații privind documentația de atribuire : se regăsesc in caietul de sarcini. 2.1.Modalitatea sau modalitațile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar din documentația de atribuire:la sediul Comunei Tămășeni sau în baza unei solicitari scrise sau in format electronic adresate către Primăria comunei Tămășeni.2.2.Denumirea si datele de contact ale compartimentului de la care se pot obține un exemplar din documentația de atribuire: Primăria comunei Tămășeni, Compartiment administrare domeniul public și privat, fond funciar, cadastru și resurse umane.2.3.Costul si condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor OUG nr.57/2019 privind Codul administrativ: 10,00 lei poate fi achitat in numerar la casieria unitații.2.4.Data–limită de pentru solicitarea clarificărilor 08.01.2025 ora 12:00.3.Informații privind ofertele:3.1.Data-limită de depunere a ofertelor : 15.01.2025 ora 10:00.3.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț, la registratură.3.3.Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: 2 exemplare. 4.Data si locul la care se va desfașura sedința publică de deschidere a ofertelor: 16.01.2025 ora 10:00, Primăria comunei Tămășeni, strada Unirii, nr.157, județul Neamț.6.Denumirea, adresa, numărul de telefon și /sau adresa de e-mail ale instanței competente in soluționarea litigiilor apărute si termenele pentru sesizarea instanței : Judecătoria Roman, Piata Roman Voda nr. 1 cod postal 611022 telefon 0233 743858 fax 0233 742583 , e-mail : jud – roman@just.ro. 7.Data transmiterii anunțului de licitație către instituțiile abilitate in vederea publicării: 17.12.2024. Primar, Lucaci Stefan
Pneumolog: Gripa provoacă cele mai grave simptome pulmonare, mai nocive decât Covid-19
16/01/2025 00:32

Cristian Oancea, medic pneumolog şi managerul Spitalului de Boli Infecţioase din Timişoara, afirmă că, prin comparaţie cu alte virusuri care circulă in această perioadă, inclusiv comparativ cu virusul ...

De ce să nu consumi fructe SEARA. Specialiștii atrag atenția: „Nu e bine”
16/01/2025 00:09

Iată de ce nu este bine să consumi fructe seara. Acest obicei aparent banal iti poate da organismul peste cap. Specialistii atrag atentia: „nu e bine”. Alimentatia este esentială pentru buna functionare ...

Medicul Onofrei avertizează: Cum să iei antibioticele corect pentru un organism sănătos
14/01/2025 08:47

Chirurgul Alexandru Onofrei afirmă că tratamentele cu antibiotice afectează microbiomul, iar, in condiţiile in care in organism există ”un echilibru foarte sensibil intre bacterii, virusuri şi fungi”, ...

Alexandru Onofrei explică importanța vitaminei D: Câte unități pe zi sunt necesare pentru un organism sănătos
14/01/2025 08:45

Alexandru Onofrei, medic chirurg, a vorbit despre importanţa vitaminei D, despre care spune că in ultima vreme este considerată ”mai mult decat o vitamină”. El a recomandat ca fiecare persoană să ia c ...

Medic român întors din străinătate: 'Deși pare greu de crezut de către opinia publică, nu salarizarea este principalul motiv pentru care pleacă medicii'
14/01/2025 08:35

Un medic rezident la sectia ATI din Spitalul Judetean de Urgentă Cluj-Napoca, Paul Oargă, revenit in tară după ce a lucrat in Irlanda pe un salariu dublu fată de cel din Romania, a declarat că nu banii su ...

Descoperire revoluționară. Tratamentul care oprește progresia mielomului multiplu și redă speranța pacienților
13/01/2025 14:50

Un nou studiu a adus sperantă pentru pacientii care se confruntă cu mielom multiplu, un tip devastator de cancer al sangelui. Cercetătorii de la Centrul Medical Tel Aviv Sourasky (SMC) din Israel au anuntat ...

Fenomenul divorțului de somn pune stăpânire pe toată Europa. Tot mai multe cupluri aleg să-și petreacă nopțile separat de partenerii de viață
13/01/2025 10:35

Tot mai multe cupluri din Europa au de-a face cu fenomenul divortului de somn. Acest lucru implică petrecerea noptilor a partenerilor in camere diferite, alegand să nu mai doarmă impreună, la bază stand ca ...

 Resetare digitală.  Tehnologia sub control
12/01/2025 10:45

Sub motto-ul „Viată mai intensă, mai putine dispozitive digitale!”, Institutul National de Sănătate Publică (INSP)  a dat startul unei campanii nationale remarcabile intitulată „Dep ...

Bolile cardiovasculare fac ravagii printre români
12/01/2025 10:04

Decesele cauzate de bolile cardiovasculare răman alarmant de ridicate ca număr si se estimează că, la nivel global, in 2030 vor atinge cifra de 23 milioane, desi ratele generale ale mortalitătii s-au redus ...

De câte ori e normal să te trezești noaptea pentru a merge la baie, în funcție de vârstă
11/01/2025 21:54

 Nicturia se referă la nevoia de a urina in timpul noptii.    Este un fenomen care poate avea origini variate, desi, in multe cazuri, este perfect normal. „Anumite probleme, cum ar fi ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei