În următorii zece ani, asistenţa medicală va fi zguduită de un deficit uriaş de personal
Dimensiune font:
* un recent raport al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii evidenţiază faptul că guvernele trebuie să investească într-o accelerare masivă a educaţiei în asistenţa medicală, crearea de locuri de muncă pentru asistenţa medicală şi leadership
Ziua internaţională a asistenţilor medicali (International Nurses Day), instituită în 1974 la iniţiativa Consiliului Internaţional al Asistenţilor Medicali, este aniversată, la nivel mondial, la 12 mai, împreună cu ziua de naştere a asistentei medicale Florence Nightingale, ceea care a pus bazele moderne ale asistenţei medicale.
Celebrarea din acest an este deosebit de specială, având în vedere desemnarea anului 2020 ca Anul Asistentului Medical şi al Moaşei, sărbătorirea a 200 de ani de la naşterea asistentei medicale Florence Nightingale şi marcarea a 120 de ani de la înfiinţarea Consiliului Internaţional al Asistenţilor Medicali (International Council of Nurses - ICN). În acest context, preşedinta ICN, Annette Kennedy, a declarat că se aşteaptă ca anul 2020 să fie un an decisiv pentru profesia de asistent medical. Pentru a atinge acest obiectiv, ICN planifică şi coordonează o serie de activităţi pe tot parcursul anului. Asistenţii medicali au fost sărbătoriţi şi cu prilejul marcării Zilei mondiale a sănătăţii (7 aprilie) şi a Zilei internaţionale a moaşelor (5 mai).
„Anul 2020 este important pentru OMS în contextul consolidării activităţii şi titulaturii de asistentă medicală şi moaşa pentru întreg sistemul de sănătate, la nivel global. Conform organizaţiilor internaţionale, asistentele şi moaşele sunt esenţiale pentru menţinerea şi adecvarea stării de sănătate a populaţiei în toată lumea şi pe toate continentele. Există regiuni la nivel global în care, conform datelor statistice ale OMS, asistentele medicale şi moaşele reprezintă peste 50 la sută din totalul forţei de muncă locale în multe ţări, însă, în acelaşi timp, se estimează că acest domeniu, al asistenţei medicale, va înregistra un deficit de forţă de muncă de 50% până în 2030”, precizeaza Federatia Sanitas, intr-un comunicat remis ieri presei, cu ocazia Zilei Internationale a Asistentilor Medicali.
Asistenţii medicali reprezintă majoritatea lucrătorilor din domeniul sănătăţii
În timpul COVID-19, OMS şi organismele partenere solicită investiţii urgente în asistenţa medicală. Pandemia COVID-19 subliniază nevoia urgentă de a consolida forţa de muncă din domeniul sănătaţii, la nivel mondial.
Un nou raport, „The State of the World’s Nursing 2020” („Starea asistentei medicale mondiale, 2020”), oferă o viziune aprofundată asupra celei mai mari componente a forţei de muncă din domeniul sănătăţii. „În lume, asistenţii medicali reprezintă mai mult de jumătate din toţi lucrătorii din domeniul sănătăţii, oferind servicii vitale pentru întregul sistem de sănătate. De-a lungul istoriei, ca şi astăzi, asistenţii medicali sunt în fruntea luptei împotriva epidemiilor şi a pandemiilor care ameninţă sănătatea pe tot globul. În întreaga lume, ei îşi demonstrează compasiunea, vitejia şi curajul acţionând împotriva pandemiei COVID-19: niciodată valoarea lor nu a fost mai clar demonstrată”, mai transmite Sanitas.
„Asistenţii sunt coloana vertebrală a oricărui sistem de sănătate. Astăzi, mulţi asistenţi se află în prima linie de luptă împotriva COVID-19. Acest raport este o reamintire puternică a rolului unic pe care îl joacă asistenţii medicali şi un apel pentru asigurarea sprijinului de care aceştia au nevoie pentru a menţine lumea sănătoasă”, a spus dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.
Raportul, realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) în parteneriat cu Consiliul Internaţional al Asistenţilor Medicali (ICN) şi Nursing Now, relevă că astăzi există aproape 28 de milioane de asistenţi medicali în întreaga lume.
„Acest raport evidenţiază contribuţia asistenţei medicale şi confirmă faptul că investiţiile în profesia de asistent medical sunt un beneficiu pentru societate, nu o cheltuială. Lumea are nevoie de alte milioane de asistente medicale, iar noi apelăm la guverne să facă ceea ce trebuie, să investească în această minunată profesie şi să vegheze ca populaţiile lor să beneficieze de munca uimitoare pe care o pot face doar asistenţii”, mai scrie în informarea OMS.
Mesajul raportului este clar: guvernele trebuie să investească într-o accelerare masivă a educaţiei în asistenţa medicală, crearea de locuri de muncă pentru asistenţa medicală şi leadership.
Fără asistenţi medicali, moaşe şi alţi lucrători din domeniul sănătăţii, ţările nu pot câştiga bătălia împotriva epidemiilor, nici nu vor putea să atingă nivelul dorit de îngrijire medicală universală şi obiectivele de dezvoltare durabilă. Nicoleta ZANCU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau