Leurda, ajutor pentru ficat
Dimensiune font:
Leurda este o plantă de primăvară, care are multiple beneficii asupra organismului nostru. Este considerată o minune a naturii, fiind de mare ajutor și în tratarea hepatitei. Ea este o plantă care se aseamănă cu usturoiul la gust, de aceea este cunoscută în popor și sub denumirea de usturoiului ursului.
A sosit din nou sezonul leurdei, o plantă considerată „medicamentul primăverii”. Ea are multiple beneficii asupra organismul și poate fi utilizată în diverse combinații de mâncare. Virtuțile terapeutice vin de la vitaminele, proteinele și sărurile din componența ei, ele oferind un tonic natura.
„Medicamentul primăverii” se găsește în piețe la prețul de 20 de lei, însă poate fi găsită și în zonele cu sol bogat în azot, cum ar fi parcul demografic Gurghiu. Leurda este la mare căutate în această perioadă, mulți beneficiind de efectele sale benefice pentru organism, mai ales pentru cei care suferă de hepatită.
Leurda ne întărește sistemul imunitar, având efecte antivirale și antibacteriene. De asemenea, ea este extrem de utilizată și curele de detoxifiere. Specialiștii o recomandă și în cazul persoanelor care au probleme hepatice sau cu pancreasul.
„Este considerat medicamentul primăverii datorită multiplelor calități. Bogată în vitamina A,C E precum şi complexul A-carotenului în cantități mari la care adăugăm substanţele minerale”, a spus pentru Antena 3 Liviu Tudoran, expert în produse agroalimentare.
„Medicamentul primăverii” ajută la scăderea colesterolului și reduce insuficiența biliară. Ea este eficientă în ameliorarea unor afecțiuni ale căilor respiratorii superioare, în insomnie, amețeală și chiar depresie. De asemenea, este benefică în cazul unor boli gastrointestinale, dizenterie sau paraziți intestinali.
Sucul de leurdă, benefic în combaterea reumatismului
Leurda este la mare căutare în acest sezon, iar pe lângă beneficiile pentru organism, oferă o savoare aparte preparatelor.
„Se poate mânca de post. Se poate folosi la ciorbe, la supe, scăzută aşa cum se face spanacul”, spune o gospodină.
„O folosim la salate, în loc de usturoi punem leurdă”, mai spune cineva.
Leurda nu poate fi folosită doar în salate sau în diverse mâncăruri, ci poate fi făcută și suc. Acesta poate combate reumatismul degenerativ și se obține prin macerarea frunzelor de leurdă, tăiate și puse într-un borcan peste care se pune apă caldă. Este nevoie de patru ore pentru macerarea frunzelor de leurdă, iar sucul astfel obținut se strecoară și se bea imediat.
„Medicamentul primăverii” nu este bogat în calorii. 100 de grame de leurdă conțin numai 60 de calorii, reprezentând numai 3.05% din totalul de 2000 de calorii recomandat zilnic unui adult.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau