Somnambulismul afectează tot mai mulți ieșeni
Dimensiune font:
* tot mai multe persoane suferă din cauza problemelor legate de somnambulism * medicii ieșeni spun că se confruntă cu tot felul de cazuri care mai de care mai ciudate * săptămâna trecută o femeie s-a adresat medicilor din cauza faptului că noaptea, prin somn, golește frigiderul, mâncând tot ce găsește
Somnambulismul afectează din ce în ce mai multe persoane. Potrivit unui studiu, între 1 şi 15% din populaţie este predispusă somnambulismului, o disfuncţie a somnului ce presupune angajarea unei persoane, fără a fi trează, în acţiuni nefireşti. Deşi pare greu de crezut, şi la Iaşi sunt somnambuli cu povești care mai de care mai ciudate, care se adresează medicilor pentru a-i ajuta.
Recent, medicii ieșeni s-au confruntat cu cazul unei femei de 35 de ani care, având probleme cu greutatea, nu reușea să slăbească, din cauza faptului că în timpul somnului mânca tot ce găsea.
Potrivit conf. univ. dr. Daniela Boişteanu, medic primar pneumolog la Spitalul de Pneumoftiziologie Iaşi, specializat în Somnologie, femeia, care a fost direcționată ulterior către Neuropsihiatrie, mergea noaptea la frigider și mânca fără să conștientizeze. „Pacienta de 35 de ani, supraponderală, a venit săptămâna trecută pentru apnee în somn, însă avea apnee ușoară. Ulterior a spus că nu sforăitul și oboseala de dimineață o deranjează cel mai tare, ci faptul că nu se poate controla noaptea din mâncat. Aceasta, mergea prin somn la frigider și mânca fără să se poate abține. Noi am direcționat-o către neuropsihiatrie”, a precizat medicul ieșean.
Aceasta a mai declarat că parasomniile sunt destul de frecvente în ultima perioadă, însă mai ales printre copii. „De cele mai multe ori, copiii sunt afectați de somnambulism, dar problema se reglează odată cu vârsta. Părinții se sperie când îi văd și vin. În schimb, adulții mai rar se adresează”, a mai precizat conf. dr. Daniela Boişteanu punctând, totodată, faptul că pentru a corecta aceste comportamente neobişnuite din timpul somnului, ca tratamente sunt recomandate medicamente care modifică stadiile somnului şi scurtează somnul cu vise, direct responsabil de parasomnii.
Cazuri celebre
Dacă unii care suferă de somnambulism sunt capabili să deschidă uși, să picteze, să meargă prin întuneric, să mute mobila ori chiar să plece de acasă, au existat și cazuri celebre, în lume, de persoane care au săvârșit fapte reprobabile prin somn și au fost achitate. Dacă unii își băteau partenerul, alții au comis chiar violuri și crime în somn și au fost declarați nevinovați. Un astfel de caz este cel al lui Ken Parkson care, în 1987, a condus pe o distanţă de 23 de kilometri, de la el de acasă până la casa socrilor, unde, odată ajuns, şi-a strangulat socrul şi şi-a înjunghiat soacra până i-a omorât. A fost achitat de acuzaţia de omor deoarece s-a constatat că era pur şi simplu somnambul în acele momente, iar oamenii în starea de automatism nu au acces la întreaga lor gamă de convingeri şi dorinţe. În acelaşi fel, un bărbat care a săvârşit trei violuri a fost absolvit de orice acuzaţii, pe motiv că acel comportament s-a datorat tulburării sale somnambulice. Oana POPA
PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ
PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau