Atenţie şoferi! Agresivitatea în trafic poate fi reclamată pe o aplicaţie a MAI.
Dimensiune font:
Atenţie şoferi! Agresivitatea în trafic poate fi reclamată pe o aplicaţie a MAI.
Începând de duminică, 27 octombrie, șoferii care manifestă comportament agresiv în trafic pot fi raportați printr-o nouă platformă digitală creată de Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Această inițiativă are ca scop creșterea siguranței pe drumurile publice, oferindu-le cetățenilor posibilitatea de a contribui activ la depistarea și sancționarea comportamentelor periculoase.
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) lansează astăzi o nouă platformă pe HUB-ul de servicii al ministerului, prin care participanții la trafic vor putea transmite informații despre comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice.
„Începând cu data de 27 octombrie 2024, pe aplicația M.A.I., hub.mai.gov.ro, la secțiunea E-SAR (sesizări abateri rutiere) se vor putea transmite informații despre comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice”, informează Poliția Română.
Sancțiunea pentru comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice este prevăzută de articolul 100/3/i din O.U.G. nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice și presupune 4-5 puncte de amendă (660-825 de lei) și măsura complementară de reținere a permisului de conducere pentru 30 de zile.
Cum funcționează platforma și ce trebuie să conțină sesizarea
Potrivit instituției, platforma permite oricărui cetățean să depună o reclamație online împotriva șoferilor care dau dovadă de agresivitate în trafic.
Aceasta include comportamente precum schimbările bruște de bandă fără semnalizare, frânarea bruscă și nejustificată, intimidarea altor șoferi, sau depășirile periculoase.
Sesizarea trebuie să conțină, în mod obligatoriu:
• datele de identificare ale celui care face reclamația (nume, prenume și codul numeric personal ori, după caz, codul de identificare,
• datele de contact,
• număr de telefon și adresa de corespondență,
• declarație pe propria răspundere cu privire la veridicitatea aspectelor percepute și a înregistrării audio-video sau video,
• data, ora, locul sau orice alte elemente care să conducă la identificarea locului unde a fost surprinsă posibila faptă contravențională, precum și semnătura).
După ce sesizarea este depusă, aceasta va fi analizată de poliția rutieră, iar șoferii care sunt găsiți vinovați riscă sancțiuni, care pot include amenzi, puncte de penalizare sau chiar suspendarea permisului de conducere, în funcție de gravitatea faptei.
Platforma vine în sprijinul creării unui mediu mai sigur pe șosele, facilitând implicarea publicului în raportarea abaterilor și ajutând autoritățile să acționeze mai eficient împotriva comportamentelor agresive, mai transmite Poliția Română.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau