Atracția fizică nu mai este importantă pentru generația Z. Ce contează în cuplu pentru tinerii de azi

7_11zon

Dimensiune font:

| 23-02-2024 00:30

Perioada fluturilor în stomac, marea îndrăgosteală și atracția fizică nu mai sunt atât de importante pentru tinerii de azi. Psihologul Alina Uricec explică ce contează în relația de cuplu pentru generația Z

"Până când nu te iubeam”

Un cântec vechi, pe care generații întregi l-au fredonat vorbește despre toate chinurile și frumusețea care vin la pachet cu iubirea. Dragostea era considerată, cândva resortul existenței și sensul vieții oamenilor. Dacă îi întrebăm pe cei din generații diferite, ce înseamnă iubirea, cu siguranță răspunsurile lor ar alcătui o fotografie care arată cum s-a schimbat, în timp modul oamenilor de a iubi.

Pentru bunicii și părinții noștri, viața părea să fie previzibilă. Să faci o școală, să cunoști pe cineva, să te îndrăgostești, să te căsătorești, să faci un copil, să muncești….Oamenii păreau uniți pe viață, la bine și la rău.

Azi, ”Până când nu te iubeam” este uitat și pare greu de imaginat. Cele mai noi date INS arată că la români, dragostea durează trei ani…sau un deceniu și după, are loc divorțul.

”Dragostea este momentul prin care, de fapt, toate relațiile trec. Suntem în perioada de fluturi în stomac, de simbioză, când avem impresia că celălalt ne completează, ne ghicim gândurile și dorințele. Nici nu ne dăm seama când trece timpul și, în relație, în căsătorie ajungem în perioada de luptă de putere, când ne simțim trădați. Îl vedem pe omul de lângă noi și nu știm ce s-a întâmplat, cum și unde a dispărut imaginea aceea idilică a partenerului.. Este momentul în care începem să-i vedem numai defectele. Cuplurile divorțează pentru că nu mai reușesc să găsească un loc comun din care să vadă lumea. Sunt foarte multe răni pe care ni le producem unul celuilalt și ajungem la viziunea negativă asupra partenerului nostru. Nu mai reușim să vedem valorile, dezideratele, obiectivele care ne-au unit la început” spune psihologul Alina Uricec.

Și când fluturii din stomac și-au luat zborul, iar hormonii fericirii sunt pe deplin sătui, cu greu căsniciile mai supraviețuisesc 12 ani. Specialistul subliniază în interviul din Adevărul Live că un motiv puternic aflat la baza despărțirilor este legat de partea financiară, unul dintre principalele aspecte de disensiuni într-un cuplu.

”Se ajunge și aici, deseori, pentru că nu ne-am luat timp să vorbim despre asta. Foarte rar într-un cuplu, cei doi parteneri au aceleași valori, aceeași poveste a banilor, aceleași principii. Într-o relație, noi venim cu povestea familiei noastre, cu ceea ce am văzut acolo. Suntem influențați de comportamentul părinților, de deciziile lor financiare. Dar în egală măsură, intrăm în relație și cu propriile experiențe personale pe care noi le-am avut cu banii.” spune psihologul.

Potrivirea financiară preia controlul în cuplurile din generația Z

Cu mult mai maturi decât îi credem noi, tinerii din ziua de azi sunt atenți la capitolul bani, atunci când se decid să formeze un cuplu. Un studiu realizat în SUA, de Northwestern Mutual arată că 49% dintre cei chestionați declară că sunt mult mai interesați de potrivirea financiară, decât de cea fizică. Tinerii de azi sunt afectați de anxietatea financiară, pentru ei banii reprezentând un factor de stress real.

Pentru a evita conflictele ulterioare pe subiectul bani, cei din generația Z, în proporție de 32% sunt dispuși să discute din vreme cu partenerul de viață despre obiceiurile financiare.

Psihologul Alina Uricec subliniază în ediția Adevărul Live că ”Poate și generația Z începe să se uite mult mai atent la valori legate de bani, de cum gestionăm banii, de ce înseamnă pentru noi, de ceea ce ne dorim din punct de vedere financiar. Important este să înțelegem ce înseamnă, de fapt, banii pentru noi? Este vorba de statut? Ce spune asta despre mine? Este vorba despre siguranță? ”

Psihologul consideră că o discuție serioasă despre relația cu banii într-un cuplu este foarte importantă, chiar de la începutul relației. Asta nu presupune că unul dintre parteneri trebuie să-i impună celuilalt povestea sa pe care a trăit-o în relația cu banii. Nu se rezumă totul doar la cele două ipostaze în care unul este poate cel cheltuitor și celălalt este cel care adună banii pentru zile negre.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Pensiile pentru luna mai sunt distribuite. Poșta Română aduce vestea cea bună pensionarilor.
27/04/2024 19:56

Posta Romană anuntă că pensiile pentru luna mai sunt deja distribuite. Desi este sambătă si Guvernul de abia a adoptat Ordonanta de Urgentă, o parte dintre pensionari au primit deja pensiile pentru luna m ...

Din ce în ce mai puțini români își doresc să devină părinți! În ritmul actual, populația țării ar urma să scadă cu 10 milioane în doar câțiva ani
27/04/2024 07:27

Natalitatea, la cote alarmant de mici, in Romania. Ţara noastră rămane cu o populaţie imbătranită deoarece tinerii refuză să mai facă copii. Anual, numărul nasterilor scade dramatic in tara noastră ...

Milioane de seniori nu îşi vor primi pensiile până de Paşte
23/04/2024 12:58

Bătranii vor fi nevoiti să se descurce cum pot, cu banii care le mai răman din această lună (aprilie). Aproximativ patru milioane de pensionari nu isi vor primi pensiile pană de Paste. Posta Romană va ...

Isteria. De la fenomen istoric, la înțelegere modernă
21/04/2024 16:58

 Isteria, unul dintre cele mai enigmatice si controversate subiecte in istoria medicinei, a evoluat semnificativ in perceptia si tratamentul său de-a lungul secolelor. Originand din Grecia antică, termen ...

Românii tot nu-și permit mâncarea: peștele, carnea și brânza au devenit alimente de lux
16/04/2024 00:07

De Paste, oamenii vor scoate mai multi bani din buzunare pentru alimentele de bază cum ar fi branza, carnea sau pestele. In pietele din Drobeta Turnu Severin, cele mai mari preturi sunt la telemeaua de oaie, u ...

Eurostat: România se menține la cea mai ridicată rată din UE a deceselor cauzate de accidente rutiere
13/04/2024 00:05

Numărul persoanelor din Uniunea Europeană decedate in accidente rutiere a crescut cu 4% in 2022, comparativ cu 2021, iar cea mai ridicată rată a deceselor in urma accidentelor rutiere s-a inregistrat in Rom ...

'Dependența de butoane' este boală națională: Viciul care fură prezentul și interzice viitorul
10/04/2024 20:46

Industria jocurilor de noroc a suferit prima mare infrangere in Romania. Deputatii au adoptat ieri, cu 243 de voturi pentru si 4 abtineri, proiectul de lege căruia i s-au adus patru amendamente prin care au fo ...

JAF la drumul mare: Coaliția PSD-PNL vrea să TRIPLEZE taxa pe locuințe. Primul pas spre forțarea românilor să renunțe la proprietăți?
08/04/2024 12:37

Coalitia PSD-PNL isi doreste cresterea impozitelor pe proprietate, aceste biruri urmand a fi triplate. Impactul va fi unul semnificativ, avertizează analistii, avand in vedere că Romania este tara cu cei m ...

O adolescentă de 15 ani a murit după ce a căzut de la etajul al optulea al unui bloc de locuinţe din municipiul Braşov. Se pare că a băut fără măsură
08/04/2024 10:07

O adolescentă de 15 ani a murit, duminică, după ce a căzut de la etajul al optulea al unui bloc de locuinţe din municipiul Braşov. Incidentul a avut loc la ora 2:00 dimineaţa, iar echipajele medicale tri ...

Sute de oi, arse într-un incendiu din localitatea Ostrov
07/04/2024 15:59

Două sute de oi şi zece porci, precum şi tone de cereale şi baloţi de paie au ars intr-un incendiu iscat in noaptea de sambătă spre duminică la un adăpost de animale din localitatea Ostrov, a informat ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei