Fericirea în cuplu: iluzie sau realitate? Ce putem face pentru a avea o relaţie de cuplu fericită?

Dimensiune font:

| 25-10-2024 12:34

Fericirea în cuplu: iluzie sau realitate? Ce putem face pentru a avea o relaţie de cuplu fericită?


7 principii pentru o relatie de cuplu fericita


Dacă te întrebi ce poţi face ca să ai o relaţie de cuplu fericită, nu eşti singur. În pofida faptului că puţini sunt aceia care nu îşi doresc o relaţie de cuplu fericită, statisticile arată că rata divorţurilor este în creştere. Așadar, dorința de a avea o relație de cuplu fericită nu este suficientă. Ai nevoie și de abilitățile necesare și să fii un partener de cuplu extraordinar.
Motivele care conduc la despărţire sunt numeroase, iar o dezbatere exhaustivă a acestora într-un articol nu poate intra in discuţie.
Multe persoane se plâng lipsa de satisfacţie în cadrul relaţiei de cuplu. Toată lumea se pricepe la relaţii. Ca şi la fotbal şi politică. Și mulţi sunt dispuşi să îşi exprime opiniile cu privire la ce înseamnă sau cum putem avea o relaţie fericită. Fiecare relaţie este unică şi orice cuplu traversează perioade cu suişuri şi coborâşuri
Să vedem aşadar care sunt ingredientele unei relaţii reuşite.


Reţineţi aspectele importante despre cealaltă persoană


În cuplurile fericite, partenerii sunt familiarizaţi cu lumea celuilalt. Ei îşi amintesc de evenimentele importante din viaţa fiecăruia și se interesează în mod constant de viaţa şi sentimentele celuilalt. Partenerii îşi cunosc preferinţele, aspiraţiile şi îngrijorările.


Hrăniţi-vă admiraţia şi pasiunea pentru a construi o relație de cuplu fericită


Relaţiile de succes au la bază o atitudine generală pozitivă şi respect reciproc. Pasiunea şi admiraţia sunt elemente esenţiale pentru reuşita unei relaţii. Deşi idealizarea de la începutul relaţiei nu poate dura o veşnicie şi niciun partener nu rămâne perfect în ochii celuilalt, celălalt rămâne o persoană demnă de a fi respectată şi apreciată, în ciuda defectelor percepute.
O relaţie lipsită de aceste două ingrediente este în pericol. Trebuie să ne reamintim în mod constant care sunt calităţile celuilalt şi momentele frumoase petrecute unul alături de celălalt. Așadar, pasiune, admirație și respect pe termen lung.


Îndreptaţi-vă unul către celălalt


Deseori, în relaţii, uităm să acordăm atenţie lucrurilor mici de zi cu zi și să acordăm atenție nevoilor celuilalt. Este important și să nu uităm să oferim partenerului nostru ce are nevoie cu adevărat, nu ce credem noi că ar avea nevoie. Lucrurile mărunte şi interacţiunile zilnice sunt importante pentru calitatea şi stabilitatea relaţiei. Acestea contează mai mult decât o cină romantică, o vacanţă în locuri exotice sau un cadou scump de Crăciun.
Fiecare partener poate face lucruri mici care să îmbunătăţească relaţia. Însă acestea sunt considerate banale şi deseori nu primesc importanţa cuvenită. Conversaţiile avute seara cu partenerul despre experienţele pe care fiecare le-a avut pe parcursul zilei s-au dovedit a fi printre cele mai eficace activităţi pentru a construi o relatie de cuplu fericită. Succesul conversaţiei depinde de capacitatea fiecăruia de a-l asculta activ pe celălalt și de a empatiza. A manifesta un interes autentic faţă de celălat şi a-i înţelege emoţiile sunt dovezi de iubire, comunicarea și calitatea ei sunt esențiale.


Lasă-ţi partenerul să te influenţeze


Cele mai stabile şi fericite cupluri care au construit pentru ei înșisi o relație de cuplu fericită sunt cele care se respectă reciproc. Și, atunci când apar neînţelegeri, ambii parteneri caută în mod activ găsirea unor soluţii acceptate de amândoi. Oamenii care au o relație de cuplu fericită nu caută să îşi impună punctul de vedere asupra celuilalt şi țin cont de partenerul lor atunci când iau decizii.
Şansele de a găsi o soluţie satisfăcătoare pentru ambele părţi cresc considerabil dacă suntem mai dispuşi să ascultăm, să înţelegem şi să acceptăm perspectiva partenerului. Cuplurile în care unul dintre parteneri nu este dispus să împartă “puterea” au de patru ori mai multe şanse să se despartă. Într-o relaţie nu este vorba despre cine deţine frâiele, ci despre a respecta relaţia şi pe celălalt.

Rezolvaţi problemele care se pot rezolva pentru a avea o relație de cuplu fericită

Nu ne plac conflictele, însă acestea sunt necesare şi pot fi oportunităţi pentru îmbunătăţirea unei relatii de cuplu fericite. O relaţie fără conflicte nu este în mod necesar şi o relaţie mai fericită. Sunt multe cupluri care nu s-au certat niciodată și totuși s-au despărțit. Atitudinea faţă de conflicte şi modalitatea de rezolvare a acestora le fac să fie pozitive sau negative pentru relaţie.
Există două tipuri de probleme întâlnite în cuplu: unele care se pot rezolva şi unele care perpetuează şi nu se pot rezolva. Putem face diferenţa între ele după intensitatea emoţiilor asociate. Pentru rezolvarea conflictelor puteţi să evitaţi să formulaţi critici, folosiţi afirmaţii care încep cu “Eu”, și nu acuzaţii la adresa celuilalt. Descrieţi ce se întâmplă, nu evaluaţi ori judecaţi, rămâneţi politicoşi şi apreciativi.

Depăşiţi blocajele

Scopul este acela de a transforma blocajul într-un dialog. Blocajele în relația de cuplu fericită nu sunt altceva decât semne pentru faptul că fiecare dintre parteneri are propriile speranţe, dorinţe şi aspiraţii, iar acestea sunt în opoziţie. Partenerii cuplurilor fericite se susţin reciproc pentru atingerea acestora şi, poate, acesta ar trebui să fie unul dintre obiectivele unei relaţii. Identificaţi care sunt cauzele blocajului, discutaţi unul cu celălalt despre aspiraţiile voastre şi respectaţi-vi-le reciproc, chiar dacă acestea sunt diferite de ale voastre.


Creaţi un sens comun


“Căsătoria nu este doar despre a avea copii, a împărţi treburile zilnice şi a face dragoste.” – John Gottman. Este important ca partenerii să aibă o înţelegere comună, să împărtăşească o viziune similară asupra unor domenii esenţiale. De exemplu, cum ar fi obiectivele fiecăruia şi aşteptările cu privire la rolul pe care fiecare îl are în relaţie. Aceasta necesită o atmosferă care să încurajeaze comunicarea sinceră a propriilor convingeri. În cuplurile care împărtăşesc un sens comun, conflictele sunt mai puţin frecvente şi rareori conduc la apariţia unui blocaj.


Relaţiile de cuplu fericite nu se construiesc peste noapte, ci necesită atenţie şi efort. Fiecare trebuie să-şi asume responsabilitatea pentru capătul lui de relaţie. Lucruri simple precum cele prezentate mai sus pot avea avea un impact pozitiv asupra relației de cuplu.
 

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
40% din adolescenți nu vor să urmeze studii liceale. Motivele din spatele trendului îngrijorător
13/05/2025 06:07

Patru din zece elevi de gimnaziu consideră liceul inutil, neatractiv sau prea costisitor si se declară dezinteresati să urmeze astfel de studii. Este vorba, preponderent, de elevi din mediul rural, nevoiti ...

Cardinalul Robert Francis Prevost, ales al 267-lea Pontif al Bisericii Catolice
09/05/2025 16:46

  Leon al XIV-lea este noul Papă. Vine din Statele Unite, dar are o profundă legătură cu America Latină. Robert Francis Prevost, in varstă de 69 de ani, s-a născut la Chicago din părinti cu o ...

2.100.000 pensionari vor pierde 1.350 lei la pensie. Care e motivul? Ce pensii au aceștia?
09/05/2025 12:49

 Pensionarii vor lua bonsuuri la pensie pană la final de an. Există pensionari care nu iua bani pe cardul de energie, pe cardul de alimente si nici bonusul din decembrie. Avem pragul de pensie de la care ...

Piedone a pus sigiliu pe abatorul din Popești Leordeni: „Ce fierb aici? Morți? Aici e crematoriu!”
09/05/2025 05:56

Presedintele ANPC, Cristian Popescu Piedone, a dispus inchiderea unui abator situat in Popesti-Leordeni, pe Soseaua Oltenitei nr. 220, in urma controlului efectuat, marti, in care a descoperit că operatorul ec ...

Avertisment de la guvern: Pensiile nu vor mai putea fi plătite. În ce scenariu se întâmplă asta?
06/05/2025 15:00

 Instabilitatea politică majoră care ar putea fi generată de alegerile prezidentiale poate duce la imposibilitatea de a mai plăti pensiile. Anuntul vine de la cel mai inalt nivel. Care sunt cei mai &bd ...

Programul Casa Verde Fotovoltaice ajunge și la oamenii simpli, fără competențe digitale. Schimbarea anunțată îi vizează și pe cei care și-au pus panouri din banii lor
01/05/2025 05:12

Ministrul Mediului a anuntat o schimbare majoră pentru programul Casa Verde Fotovoltaice, prin care romanii reusesc să-si pună panouri pe case, cu bani de la stat. Mircea Fechet a transmis că schema de ajut ...

România nu trebuie să se lase surprinsă de un eventual blackout. Raed Arafat vine cu recomandări: Încurajăm populația să fie pregătită
30/04/2025 05:48

Raed Arafat, seful Departamentului pentru Situatii de Urgentă (DSU), a transmis un mesaj categoric pentru toti cetătenii: orice roman ar trebui să aibă pregătit acasă un kit de urgentă, care să ii asigu ...

 Soluția găsită de RetuRO pentru satele unde ambalajele nu sunt preluate. Proiectul pilot e inspirat din Ungaria
30/04/2025 05:44

Returnarea ambalajelor merge perfect la oraş. La sate, insă, se impiedică de refuzul unor comercianţi de a prelua PET-urile, din lipsă de spaţiu. Pentru a imbunătăti situatia, administratorii sistemului ...

Topul băncilor din România care oferă credite pentru pensionari. Cum se calculează suma maximă și perioada de rambursare
29/04/2025 11:46

Piata bancară din Romania oferă optiuni limitate de creditare pensionarilor, care sunt nevoiti să apeleze la institutii financiare nebancare (IFN) pentru a se finanta. Aceasta pentru că majoritatea băncilo ...

Mai puține zile libere legale de anul viitor? Proiect de lege aflat în dezbatere în Parlament
26/04/2025 18:30

Vom avea mai putine zile libere in 2026? Romanii ar putea avea parte de mai putine zile libere legale incepand cu anul 2026, dacă un nou proiect de lege aflat in dezbatere in Parlament va fi adoptat. Potrivit ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei