Peste 21.000 de copii sunt lipsiți complet de îngrijirea părintească
Dimensiune font:
Situația copiilor părăsiți de părinții care au decis să plece în străinătate, la muncă, pentru a le oferi acestora un trai mai bun, rămâne o problemă actuală și foarte sensibilă. Lipsa părintelui poate produce consecințe grave asupra sănătății și educației copilului, atrag atenția psihoterapeuții.
Fenomenul copiilor rămași singuri acasă, în timp ce părinții sunt plecați în străinătate pentru a munci este de mare amploare la noi în țară, din păcate.
Potrivit datelor Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, din septembrie 2022, sunt 73.868 de copii cu părinții plecați la muncă în străinătate, din care 21.276 sunt complet lipsiţi de îngrijirea părintească, având ambii părinţi plecaţi peste hotare sau provenind din familii în care părintele unic susţinător este plecat. Copiii ai căror părinți sunt plecați în străinătate reprezintă un grup vulnerabil, aflat în situații de risc, cu efecte în plan psihologic. „Consecințele negative ale migrației părinților sunt privarea copilului de afectivitatea parentală și de supravegherea necesară dezvoltării normale a acestuia; dificultăți de comunicare și relaționare; probleme în exprimarea și controlul emoțiilor; tulburări de somn și nutriție; rezultate școlare slabe, absenteism; aderarea la diverse grupuri cu comportamente delincvente”, ne spune Andra Drăgan, psihoterapeut din Iași.
Peste 21.000 de copii sunt lipsiți complet de îngrijirea părintească pentru că ambii părinți sunt plecați departe de cei mici. Lipsa ambilor părinți de lângă copil are un impact puternic negativ asupra acestuia. Datele unei anchete realizate de Salvați Copiii România, arată că părinții decid într-un procent foarte mic de a-și lua copilul/copiii cu ei în străinătate atunci când pleacă. Intenția de a lua copilul în străinătate, alături de părinte/părinți apare doar în cazul a 7% dintr-un eșantion de 855 copii. Pentru marea majoritate a cazurilor (79%) nu există o astfel de perspectivă, diferența fiind reprezentată de situațiile în care părinții nu au luat încă o decizie în acest sens. „Ar fi de preferat să se evite plecarea ambilor părinți în străinătate. Atunci când plecarea este absolut necesară, copilul trebuie lăsat în grija unor persoane care se pot implica afectiv în relația cu el, care pot suplini nevoia de comunicare a acestuia, sfatul părintelui sau pot menține contactul permanent cu școala. E important să i se explice copilului faptul că plecarea părinților nu înlătură dragostea pe care aceștia o au față de el”, ne spune psihoterapeutul ieșean, Andra Drăgan.
Centrele special create pentru a ajuta copiii aflați în această situație ar păstra în continuare contactul celor mici cu educația de care au nevoie. „Ar fi de ajutor dacă autoritățile ar organiza câteva centre dedicate copiilor aflați în dificultate, în regim after-school care să asigure pregătirea suplimentară a acestora, orientarea școlară și consilierea individuală cu un personal specializat menit să țină legătura permanent cu persoanele în a căror îngrijire se află copiii, să organizeze întâlniri și vizite la domiciliu”, completează psihoterapeutul ieșean. Denisa PINTILIE
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau