Radiografia copilăriei în România, în mediile vulnerabile: Hrană insuficientă, muncă în gospodărie, uneori violenţă în familie sau la şcoală
Dimensiune font:
Ziua copilului marchează şi o realitate dificilă pentru mulţi dintre ei. Ultimele date World Vision România arată că, în ţara noastră, unul din cinci copii din medii defavorizate (22%) merge seara la culcare fără să ia cina şi pentru aproape o jumătate dintre copiii înscrişi în Programul Naţional Masă Sănătoasă, pachetul alimentar primit la şcoală reprezintă principala masă a zilei. De asemenea, unul din 10 copii de la sat nu frecventează în prezent nicio instituţie de învăţământ şi 37% dintre adolescenţi lipsesc de la şcoală uneori sau întotdeauna pentru că trebuie să lucreze în gospodărie.
Radiografia copilăriei în România, conform datelor din Raportul „Sunt hrăniţi destul copiii României. Masa la şcoală şi masa acasă” şi Raportul „Bunăstarea copiilor din mediul rural”:
- * Unul din cinci copiii din medii defavorizate (22%) merge seara la culcare fără să ia cina.
- * Doi din 10 copii spun că familia le asigură doar uneori sau nu le asigură niciodată suficientă mâncare.
- * În cazul unuia dintre patru copii din medii defavorizate (23%), mâncarea pentru masa de seară nu ajunge pentru toată familia, cei mici fiind nevoiţi să renunţe la masă în favoarea celor mari sau a adulţilor care muncesc.
- * 30% dintre copiii din medii defavorizate nu mănâncă prânzul acasă, respectiv 28% dintre aceşti copii (unul din patru) nu mănâncă nici micul dejun, nici prânzul acasă.
- * Pentru 49% dintre copiii înscrişi în Programul Naţional Masă Sănătoasă, masa primită prin program reprezintă principala masă a zilei. Pentru 22% dintre copii, masa primită prin program este singura masă a zilei.
- * Unul din 10 copii de la sat nu frecventează în prezent nicio instituţie de învăţământ.
- * Vârsta la care minorii încep să fumeze şi să consume alcool este de sub 14 ani.
- * 37% dintre adolescenţi lipsesc de la şcoală uneori sau întotdeauna pentru că trebuie să lucreze în gospodărie.
- * 28% dintre adolescenţi nu ar aborda autorităţile dacă ar fi victima unor violenţe. Aproximativ o treime dintre aceştia afirmă că se tem că nu vor fi crezuţi.
- * 8% dintre adulţi au ales să întrerupă şcoala temporar sau definitiv pentru unul sau mai mulţi copii, pentru a face faţă cheltuielilor.
- * Unul din 10 respondenţi au prietene/cunoştinţe minore care au devenit mame în ultimul an.
În România, unul din patru copii frecventează grădiniţa doar ocazional şi 45% dintre părinţi spun că nu au resursele financiare pentru a-şi trimite zilnic copiii la grădiniţă, arată datele World Vision România. Un ajutor pentru aceşti părinţi este proiectul „Start în Educaţie”, cel mai amplu program de educaţie timpurie din România. În cadrul acestuia, peste 60.000 de copii au primit un ghiozdan echipat cu materiale educaţionale şi peste 10.000 de părinţi au beneficiat de cursuri de parenting.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau