Ajuns pe Himalaya, Horia Colibășanu încearcă o premieră mondială. Alpinistul a abordat o rută nouă
Dimensiune font:
Horia Colibășanu, Marius Gane și Peter Hamor ajung tot mai sus în drumul lor spre cucerirea vârfului Dhaulagiri (8.167m). Se află pe una dintre cele mai dificile porțiuni de pe parcursul ascensiunii, un turn stâncos, cu pereți abrupți pe care echipa trebuie să monteze corzi fixe.
Horia Colibășanu a plecat pe 18 martie spre Nepal, în Himalaya, unde continuă proiectul început în 2019, cel de a deschide o rută nouă spre vârful Dhaulagiri, care măsoară 8.167 de metri. Ar putea fi o nouă premieră nu doar pentru alpinismul românesc de mare altitudine, ci și pentru alpinismul mondial.
Una dintre cele mai dificile porțiuni ale ascensiunii o reprezintă un horn de trecere spre tabăra 1, mai sus de 5.000 de metri. Echipa de alpiniști progresează zilnic cu aproximativ 5 metri verticali de coardă montată, măsură pe care o iau pentru a fi în siguranță atât la urcare, cât și la coborâre. Din tabăra de bază și până în prima tabără superioară au de străbătut o zonă foarte abruptă a muntelui, de aproximativ 600 de metri.
„Sperăm să mai găsim porțiunile de traseu echipate de noi în 2019. Din păcate au fost acoperite de zăpadă așa că o luăm de la capăt. Sunt zile cu efort mare. O zi echipăm, o zi ne odihnim. Partea bună este că știm ce avem de făcut și cunoaștem traseul. Suntem bine toți trei și până acum nu ne-am confruntat cu nicio situație care să ne solicite fizic mai mult decât ar fi nevoie în această etapă”, a transmis Horia Colibășanu din tabăra de bază prin telefonul-satelit.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau