Fotografia cu cea mai mare rezoluție făcută vreodată Soarelui
Dimensiune font:
Noua imagine demonstrează puterea potențială a telescopului. Prezintă o suprafață divizată în celule discrete de mărimea statului Texas, cum sunt porțiunile crăpate pe solul unui deșert (foto). Se poate vedea plasma țâșnind la auprafață , ridicându-se mult în atmosfera solară și căzând înapoi în brazde întunecate.
„Vedem acum cele mai mici detalii de pe cel mai mare obiect din sistemul nostru solar”, a declarat Thomas Rimmele, directorul lui DKIST. Fotografia a fost făcută pe 10 decembrie, când telescopul a văzut prima lumină. Tehnic, este încă în construcție, alte trei noi instrumente urmând să intre online.
Când observațiile oficiale vor începe în iulie, DKIST va fi cel mai puternic telescop din lume cu oglinda sa de patru metri. Amplasat pe Haleakalā (cel mai înalt vârf de pe insula Maui), telescopul va fi capabil să observe structuri de pe suprafața soarelui de cel puțin 30 de kilometri. Rezoluția va fi de cinci ori mai bună decât a predecesorului lui, Richard B. Dunn Solar Telescope din New Mexico.
DKIST a fost proiectat anume pentru a face măsurători precise ale câmpului magnetic al Soarelui prin coroană (zona exterioară a atmosferei) și să răspundă unor întrebări cum este „de ce este coroana cu miioane de grade mai fierbinte decât suprafața?”.
Celelate instrumente care vor intra online în următoarele șase luni vor colecta și ele date legate de temperatura, viteza și structurile solare. Noul ciclu solar va începe în curând, așa că va fi de urmărit o bogată activitate solară.
Pentru a observa Soarele nu se poate construi un telescop cu metodele vechi. DKIST include unul din cele mai complexe sisteme optice solar-adaptive. Utilizează oglinzi deformabile pentru a compensa distorsiunile provocate de atmosfera terestră. Forma oglinzii se modifică de 2.000 de ori pe secundă. Orientarea către Soare încălzește telescopul dincolo de pragul topirii metalului. Pentru a-l răci, DKIST dispune de o piscină cu gheață și de 12 km de conducte cu agent de răcire.
Sunt multe motive pentru care vrem să privim mai îndeaproape Soarele. Când atmosfera solară eliberează energie magnetică, rezultă fenomene explozive ca erupțiile solare care emană în sistemul solar particule hiper-energizate în toate direcțiile, inclusiv a noastră. Această „climă spațială” poate crea haos în GPS și rețele electrice. Învățând mai multe despre activitatea solară ne ajută să aflăm când pot lovi fenomene periculoase.
Istoria telescopului nu este lipsită de controverse. Haleakalā este important în cultura hawaienilor nativi, care au protestat împotriva telescopului în vara lui 2015. Echipa DKIST a abordat problema în mai multe moduri, lansând un program de 20 de milioane de dolari la Maui College pentru studii științifice în conjuncție cu cultura hawaiană și rezervând 2% din timpul telescopului pentru hawaienii nativi.
Planul este de a menține DKIST activ pentru cel puțin patru cicluri solare, adică 44 de ani. „Suntem în sprintul final al unui lung maraton. Primele imagini sunt cu adevărat doar începutul”, a spus Rimmele. (MIT Technology Review).
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau