O descoperire importantă din Groenlanda uimește și îngrijorează oamenii de știință: 'Nu vă cumpărați o casă pe plajă'

Dimensiune font:

| 23-04-2025 12:54

 

Peisajul acoperit de gheață al Groenlandei arată ca un bloc inamovibil pe hărțile prin satelit. Cu toate acestea, povestea care se ascunde sub centrul său sugerează un trecut foarte diferit, care pune viitoarele orașe de coastă într-o situație dificilă, scrie earth.com.

În timpul Pleistocenului - capitolul geologic care a început în urmă cu aproximativ 2,7 milioane de ani și a trecut prin nenumărate oscilații între frig și vreme blândă - gheața insulei a crescut și a scăzut în funcție de clima globală.


Noi dovezi sugerează că aceste oscilații au fost mai dramatice decât credeau oamenii de știință.

În 1993, foratorii au transportat o carotă de gheață adâncă de 3 km din cel mai înalt punct al insulei și au depozitat întreaga coloană într-un congelator din Colorado.

 

Surpriza aștepta în ultimii cinci centimetri de sediment: urme perfect conservate ale unui ecosistem de tundră.


Acea fărâmă de sol, protejată timp de secole de aproximativ 3 km de gheață, reorientează acum discuția despre viitorul nivel al mării și stabilitatea gheții polare într-o lume în curs de încălzire.

Paturi pliabile care pot transforma apartamentul dumneavoastră
Paturi pliabile | Anunț sponsorizat
Compararea costurilor și serviciilor în căminele de bătrâni din România
Local Plan
Tundra ascunsă sub gheața Groenlandei


Odată ce burghiul a străpuns acel acoperiș de gheață de 1,9 mile, cercetătorii au recuperat cei trei centimetri de till.

„Aceste fosile sunt frumoase”, spune Paul Bierman, un om de știință de la Universitatea din Vermont care a condus noul studiu împreună cu Halley Mastro, studentă absolventă la UVM, și alți nouă cercetători.

„Dar, da, mergem din rău în mai rău”, a adăugat Bierman, referindu-se la ceea ce implică această descoperire cu privire la impactul schimbărilor climatice provocate de om asupra topirii calotei glaciare a Groenlandei.

Till-ul conține mac, spike-moss, țesut lemnos de salcie, scleroți de ciuperci, părți de insecte și o bandă de sol acoperită de aproximativ 16 centimetri de bolovani erotici.

Aceasta este o dovadă clară a faptului că Groenlanda centrală a fost odată lipsită de gheață, sub un cer rece și uscat, unde zăpada târzie a rămas până la începutul verii.

Deoarece materialul se află intact, echipa este convinsă că nu a fost adus din altă parte pe măsură ce gheața înainta.

În interiorul unei carote de gheață adâncă din Groenlanda
„Odată ce am făcut descoperirea la Camp Century, ne-am gândit: „Hei, ce este la baza GISP2?”” își amintește Bierman.

Raportul izotopilor de înaltă energie arată că vârful a văzut ultima dată aer liber în ultimii 1,1 milioane de ani, în timp ce argonul prins în gheața transparentă de deasupra indică cel puțin 250.000 de ani de acoperire continuă de atunci. Gheața bazală de la un alt loc de foraj aflat la aproximativ 20 de mile distanță are o vechime de aproximativ 1 milion de ani.

O carotă separată de la Camp Century, în apropierea coastei, a furnizat resturi de plante cu o vechime de cel mult 416 000 de ani, subliniind prezența tremurătoare a calotei glaciare de-a lungul Pleistocenului.

Aceste descoperiri se bazează pe materiale care au fost depozitate timp de trei decenii la National Science Foundation Ice Core Facility din Lakewood, Colorado.

Fosilele dezvăluie o Groenlandă mai caldă
content-image

La microscop, ceea ce părea a fi doar niște pete care pluteau pe suprafața probei de miez topit era, de fapt, o fereastră către un peisaj de tundră.

„A fost uimitor”, a exclamat Mastro.

Coajă de mugur de salcie, semințe de mac arctic, corpuri fungice și megaspori de spikemoss de stâncă găsite în eșantionul de sol GISP2, văzute la microscop la Universitatea din Vermont. Faceți clic pe imagine pentru a o mări. Credit: Halley Mastro/Universitatea din Vermont

Mastro și colegii săi au descoperit spori de spike-moss, coaja unui mugure tânăr de salcie și ochiul compus al unei insecte - forme de viață adaptate la aerul rece și la lumina lungă a zilei de vară.

„Și apoi am găsit macul arctic - doar o sămânță din el. Aceasta este o floare minusculă care se adaptează foarte bine la frig. Aceasta ne permite să știm că gheața Groenlandei s-a topit și că a existat sol, deoarece macul nu crește pe kilometri întregi de gheață”, a continuat Mastro.

Riscuri legate de nivelul mării pentru coastele globale
În prezent, nivelul mării crește cu mai mult de un centimetru în fiecare deceniu. „Și devine din ce în ce mai rapid”, a spus Bierman. Apa suplimentară provine din încălzirea oceanului, care se extinde, precum și din topirea ghețarilor din întreaga lume.

Topirea aproape completă a gheții Groenlandei în următoarele secole până la câteva milenii ar duce la o creștere a nivelului mării cu aproximativ 6 metri.

„Uitați-vă la Boston, New York, Miami, Mumbai sau la orice alt oraș de coastă din lume și adăugați peste șase metri de creștere a nivelului mării. Se duce sub apă. Nu vă cumpărați o casă pe plajă”, a recomandat Bierman.

Nivelul mării va fi probabil cu câțiva metri mai ridicat până la sfârșitul acestui secol, când copiii de astăzi vor fi bunici.

Fortăreața de gheață fragilă a Groenlandei
Richard Alley, unul dintre cei mai importanți climatologi de la Penn State, a analizat noua cercetare.

„Acest nou studiu confirmă, și extinde dovezile anterioare, că o creștere semnificativă a nivelului mării a avut loc într-un moment în care cauzele încălzirii nu erau deosebit de extreme, oferind un avertisment cu privire la daunele pe care le-am putea provoca dacă vom continua să încălzim clima”, a remarcat Alley.

„Acum avem dovezi directe nu numai că gheața a dispărut, dar și că acolo trăiau plante și insecte”, a concluzionat Bierman. „Iar acest lucru este inatacabil. Nu trebuie să vă bazați pe calcule sau modele.”

Solul fosil de la vârful Groenlandei, blocat sub aproape trei kilometri de gheață, vorbește clar: straturile polare de gheață se pot retrage mult și repede atunci când clima se schimbă, iar liniile de coastă ale viitorului vor urmări această poveste în timp real.

Dacă acest avertisment va fi luat în considerare, rămâne o decizie pentru factorii de decizie politică și pentru cetățeni deopotrivă.

Studiul complet a fost publicat în revista Proceedings of the National Academy of Sciences. 

Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!

Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.

Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.

► Intră pe canalul nostru oficial:

⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Flamanzi, cu sediul in oras Flamanzi, Str.Dumitru Iov nr.284, judetul Botosani, telefon 0231/552.351, fax 0231/552.626, e-mail: orasflamanzi@yahoo.com, cod fiscal 3372173. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general; Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 36/17.03.2025 privind aprobarea bugetului local pentru anul 2025, a bugetului activitatilor finantate integral din venituri proprii. Suma totala alocata de la bugetul local este de 40.000 Lei si se aloca in intregime pentru activitati cultural sportive. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul privind acordarea de finantare nerambursabila de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local aprobat prin Hotararea Consiliului Local Flamanzi nr. 10/31.01.2014, modificata prin Hotararea Consiliului Local Orasul Flamanzi nr. 48/28.03.2025. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Orasului Flamanzi: https://orasul- flamanzi.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabila se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: https://orasul- flamanzi.ro si se poate procura de la sediul Orasului Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 12.06.2025, ora 16.00, la adresa: Orasul Flamanzi, orasul Flamanzi, Str. Dumitru Iov nr. 284, judetul Botosani. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este 16.06.2025 -17.06.2025.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
'Copacul lui Robin Hood' a fost tăiat. Cât trebuie să plătească cei doi bărbați care se fac vinovați de actul 'de bravură'
12/05/2025 23:01

 Tribunalul din Newcastle i-a declarat vinovati pe cei doi bărbati care, in toamna anului trecut, au tăiat celebrul „Sycamore Gap Tree” – un paltin vechi de peste 150 de ani, aflat lang ...

Dispar panourile solare din toate gospodăriile și toate instituțiile? Invenția unor japonezi ar putea reprezenta finalul pentru energia produsă de panouri
11/05/2025 18:17

Panourile solare ar putea să devină istorie, gratie unei noi inventii dezvoltate de o echipă de la Universitatea din Tokyo. Tinerii au venit cu un nou tip de celule fotovoltaice, care functionează in baza u ...

Trucul simplu prin care castraveții rămân proaspeți mai mult timp. Lângă ce să-i depozitezi?
10/05/2025 22:10

 Păstrarea alimentelor proaspete cat mai mult timp posibil poate fi uneori un cosmar, mai ales cand nu stii care sunt cele mai bune metode de a le prelungi durata de valabilitate. Expertii in alimentatie ...

Avertisment Google pentru utilizatorii Gmail: Dacă vezi acest mesaj, e un atac
09/05/2025 22:34

 Google a confirmat un nou atac indreptat impotriva utilizatorilor Gmail – un alt caz de inginerie socială ingenioasă care exploatează vulnerabilitătile platformei. Scopul atacului este acelasi: ...

Buletinul care face tot: pașaport, card de sănătate și cheie digitală, totul într-un singur document
09/05/2025 22:29

 Cartea de identitate electronică (CEI) devine realitate in marile orase din Romania. Lansată oficial in martie 2025 si implementată prioritar in Bucuresti si Cluj, CEI promite să reducă birocratia, s ...

Înlocuiește inteligența artificială scrisul studenților? Ce spune un profesor care consideră ChatGPT un aliat, nu un dușman
08/05/2025 05:43

Un val de ingrijorare străbate campusurile universitare din intreaga lume: inteligenta artificială ar putea transforma radical felul in care studentii scriu, invată si sunt evaluati. Potrivit unui studiu pub ...

Windows 11 își schimbă fața. Apar și funcții AI care transformă complet experiența de lucru
07/05/2025 20:46

 Microsoft pregăteste una dintre cele mai mari actualizări pentru Windows 11, iar transformările nu sunt doar de fatadă. Noul update aduce un meniu Start complet redesenat, optimizat pentru ecranele de ...

Tot mai multe apeluri ciudate? Iată de ce se întâmplă și cum te poți proteja
05/05/2025 14:56

  Apelurile mute: ce sunt, de ce apar si cum te poti proteja Apelurile mute sunt apeluri telefonice in care, la răspuns, nu se aude nimic sau doar un zgomot de fond, fără ca cineva să vorbească. Des ...

Lista neagră cu telefoanele pe care WhatsApp nu va mai funcționa din 5 mai. Motivul pentru care aplicația va ignora aceste modele
03/05/2025 13:17

 Începand din 5 mai 2025, aplicatia de mesagerie WhatsApp nu va mai functiona pe o serie de telefoane, deci utilizatorii vor pierde accesul la ea. Cele mai afectate sunt produsele iPhone. Este vorba ...

Oamenii de știință au creat o companie cu angajați dotați doar cu inteligență artificială: rezultatul a fost amuzant
02/05/2025 07:12

Angajatii AI nu au reusit cel mai adesea să isi indeplinească sarcinile de serviciu. Unii oameni se tem că inteligenta artificială (AI) va prelua toate locurile de muncă in viitor, privandu-ne de castigur ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei