Un tablou rar de Brueghel cel Tânăr, găsit în spatele unei uşi, urmează să fie expus în Franţa
Dimensiune font:
Pe 28 martie, casa Daguerre vinde la Paris un tablou excepţional de Pieter Brueghel cel Tânăr. Păstrat în aceeaşi familie de mai bine de 100 de ani, „L'Avocat du village” este estimat între 600.000 şi 800.000 de euro.
Există peste 90 de reprezentări ale „L'Avocat du village” de Pierre Brueghel cel Tânăr (1564-1636). Pe 28 martie, la Drouot (Paris, arondismentul 9), casa de licitaţii Daguerre Val de Loire va scoate la licitaţie o versiune excepţională a pictorului flamand, păstrată în aceeaşi familie de mai bine de un secol şi niciodată prezentată publicului.
Lucrarea, care stat după o uşă, a fost descoperită în nordul Franţei de licitatorul Malo de Lussac, autentificată de specialistul Klaus Ertz în decembrie anul trecut şi evaluată de Stéphane Pinta de la firma Turquin. Tabloul este estimat între 600.000 si 800.000 de euro. „L'Avocat du village” va fi expus pe 27 şi 28 martie la Drouot.
„În familie era cunoscut sub numele de „Brueghel”, dar nu aveau idee că era unul adevărat. Au crezut că este o copie”, a spus De Lussac. „Când l-am trimis în Germania pentru verificare de către un expert care a confirmat că este un Brueghel şi au înţeles importanţa a ceea ce aveau, ne-au cerut să le facem o fotografie în faţa tabloului cu care au trăit în toţi aceşti ani. A fost atât amuzant, cât şi emoţionant”.
De Lussac a adăugat: „Este una dintre acele descoperiri unice care se întâmplă o dată într-o carieră. Este o pictură foarte neobişnuită în ceea ce priveşte dimensiunea şi faptul că este într-o stare excepţional de bună”, potrivit The Guardian.
În acest tablou, Pieter Brueghel cel Tânăr nu preia un tablou al tatălui său, ci reprezintă un subiect popular al epocii sale într-o compoziţie originală: ţăranii naivi săraci se confruntă cu un avocat lacom care încasează banii. Prin observarea relaţiilor umane ale contemporanilor săi, artistul oferă o critică socială atemporală. Lucrarea este o reprezentare satirică a lumii notarilor şi avocaţilor care îi exploatează pe cei mai slabi.
Mai multe versiuni ale „L'Avocat du village” sunt deja păstrate în muzee prestigioase precum Luvru, Muzeul Gent, Muzeul de Arte Frumoase din Bruges sau Muzeele Regale de Arte Frumoase ale Belgiei din Bruxelles.
Lucrarea prezentată pentru prima dată se remarcă însă prin dimensiune. Potrivit casei de licitaţii, ar fi cel mai mare format cunoscut al subiectului tratat de Brueghel cel Tânăr. Măsoară 112 x 184 cm, în timp ce alte tablouri mai mici cu aceeaşi temă sunt de obicei între 55 x 75 cm şi 100 x 120 cm.
Pieter Brueghel cel Tânăr, născut la Bruxelles, a fost fiul cel mai mare al pictorului renascentist olandez şi flamand din secolul al XVI-lea Pieter Bruegel cel Bătrân. Fratele său mai mic, Jan Brueghel cel Bătrân, a fost de asemenea pictor. Brueghel cel Tânăr a pictat peisaje, subiecte religioase - inclusiv diverse reprezentări ale iadului - scene de sat şi flori, dar a fost şi un copiator prolific al celor mai populare lucrări ale tatălui său.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau