„Licitația” secolului. Donald Trump, Rupert Murdoch și zvonurile despre vânzarea Palatului Parlamentului
Dimensiune font:
Palatul Parlamentului are o istorie marcată de controverse, de la demolarea cartierului Uranus, până la condițiile de muncă și costurile necunoscute ale construirii colosului. Nici măcar originea numelui anterior - Casa Poporului - nu este clară, spune un profesor de arhitectură. Totuși, una dintre legendele care circulă despre clădire este că ar fi stârnit interesul a cel puțin doi miliardari controversați.
După ce Donald Trump a devenit primul fost șef de stat din SUA condamnat pentru o faptă penală, Adevărul a publicat sâmbătă, 1 iunie, un profil al lui Trump în care menționează că în 1994 "conform mai multor surse" nenumite, afaceristul și-ar fi trimis emisarii pentru a face o ofertă de cumpărare a Casei Poporului, pentru a transforma clădirea într-un cazinou.
În 1994, clădirea devenea sediul Camerei Deputaților și, ulterior, se mutau și senatorii în aceasta.
Deși Trump are o istorie în industria păcănelelor și este cunoscut pentru afaceri speculative în imobiliare, cifrele din perioada respectivă par să indice că mișcarea nu ar fi avut sens, din punct de vedere economic. În 2019, New York Times publică rezultatele unei investigații în afacerile lui Trump. În 1994, afaceristul declara pierderi brute de peste 900 de milioane de dolari americani, după deduceri. The Atlantic scria chiar mai devreme, în 2011, că anii '80 și '90 nu au fost cei mai buni pentru fostul președinte. Spre exemplu, în iulie 1990, Trump este scos din topul Forbes al miliardarilor, după ce afacerile lui imobiliare înregistrează pierderi masive, ajungând la o avere de 500 de milioane de dolari. Publicația nu dă alte detalii până în ianuarie 2000, când îl citează pe Trump ca spunând că are o avere de cinci miliarde de dolari, dar cifra părea umflată, după spusele apropiaților afaceristului.
Este greu de spus cu exactitate de unde provine acest presupus fapt de interes. Ziare.com nu a reușit să identifice o sursă exactă. În mediul online, apar mai multe articole în care se menționează în treacăt că Trump ar fi vrut să facă din clădirea administrativă un mega-cazinou.
Spre exemplu, canalul TV History făcea reclamă la o emisiune despre familia fostului președinte invocând această presupusă informație, în 2019. La începutul lui 2016, cu nouă luni înainte organizării alegerilor care l-au trimis pe Trump la Casa Albă, site-ul Obiectiv Vocea Brăilei titra că magnatul american a vrut să cumpere actualul Palat al Parlamentului. La fel ca și în cazul altor articole identificate de Ziare.com într-o scurtă documentare, acesta nu este semnat și nu menționează nicio sursă. Zvonul a ajuns și în presa internațională, în articole din secțiunea de călătorii, sub mențiunea de "informație vehiculată în presă". Un exemplu este un articol din 2019 al publicației australiene Sydney Morning Herald.
Filiera Rupert Murdoch
O altă mențiune care circulă în presă este presupusa intenție a magnatului Rupert Murdoch, originar din Australia și fondatorul gigantului media News Corp, de a cumpăra clădirea pentru un miliard de dolari, cifră citată inclusiv în publicația menționată mai sus.
În 2014, apare un articol pe site-ul Radio România Internațional, bazat pe un interviu cu profesorul Augustin Ioan, de la Universitatea de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu" din București. "Sunt câteva lucruri pe care nimeni nu le știe. Nimeni nu știe, de exemplu, cât de mari au fost exact costurile de construcție. Ce putem spune este că, în 1991, Rupert Murdoch a oferit două miliarde de dolari pentru clădire. Nu știu dacă era un preț corect, eram într-un punct în care ziceam cu voce tare "țara noastră nu e de vânzare". Plănuia să o transforme într-un centru de "infotainment", un centru de informare pentru întreaga Europă de Sud-Est", declara profesorul.
Același profesor spune că nu este clar dacă denumirea de "Casa Poporului" apare înainte sau după 1989. Denumirea oficială a clădirii era "Casa Republicii.
Legătura cu cazinoul este mai greu de identificat. În presă apare în online această discuție în 2010, atât la nivel național, cât și internațional. Informația despre cum Palatul Parlamentului ar putea fi transformat într-un mall cu cazinou vine după o propunere din 2009 a lui Silviu Prigoană, la acea vreme deputat PDL, care își dorea ca politicienii să se mute în clădirea Bibliotecii Naționale. Ziarul de Vrancea scria, în ianuarie 2010, că una dintre variantele discutate este închirierea pentru spații de jocuri de noroc.
În februarie 2010, britanicii de la The Telegraph citau propunerea lui Prigoană ca fiind motorul unei posibile transformări a clădirii Parlamentului "într-unul dintre cele mai mari complexuri de cumpărături și distracție din Europa". Evident, mutarea nu s-a materializat niciodată.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau