ALERTĂ - Vicepreședintele ANCOM cere suspendarea TikTok pe teritoriul României
Dimensiune font:
Pavel Popescu, vicepreședinte al Autorității Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), anunță că va cere suspendarea platformei TikTok pe teritoriul României până la finalizarea anchetei referitoare la posibila manipulare a procesului electoral.
„Cer, începând de mâine, 28.11.2024, SUSPENDAREA platformei TikTok pe teritoriul României, până la finalizarea anchetei instituțiilor statului cu privire la manipularea procesului electoral din data de 24.11.2024 (turul I, prezidențiale). Voi da curs procedurilor oficiale în acest sens”, scrie Pavel Popescu pe Facebook.
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a transmis notificări către TikTok semnalând diverse nereguli legate de conţinutul ilegal distribuit şi a solicitat acesteia luarea măsurilor necesare pentru desfăşurarea în condiţii legale a campaniei electorale din România, însă reprezentanţii platformei nu au acţionat cu celeritate la solicitarea autorităţii române, a transmis, marţi, Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii.
Pavel Popescu a demisionat din Parlament în octombrie 2023, pentru a prelua un mandat de 6 ani ca vicepreședinte al ANCOM.
Călin Georgescu, abia pe locul 4 între candidații de pe TikTok
Expert Forum a realizat un studiu, în perioada ianuarie-noiembrie 2024, care analizează cum a crescut Călin Georgescu în sondaje, pornind de la promovarea pe TikTok, rețeaua de socializare chinezească.
Studiul arată că agregarea principalelor hashtaguri pe TikTok, în perioada menționată, l-a avantajat pe George Simion care a strâns 396 milioane de vizualizări, urmat de Marcel Ciolacu cu 328 milioane, Elena Lasconi cu 202 milioane și Călin Georgescu, abia pe locul patru, cu 135 milioane.
Ședință CSAT pe tema alegerilor
Preşedintele Klaus Iohannis a convocat şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, care va avea loc joi, începând cu ora 14,00, la Palatul Cotroceni, a informat Administraţia Prezidenţială. Potrivit sursei citate, pe ordinea de zi a şedinţei CSAT se află analiza unor posibile riscuri la adresa securităţii naţionale generate de acţiunile unor actori cibernetici statali şi non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral.
Poziția DNSC
Directoratul Naţional de Securitate Cibernetică a transmis, miercuri, că, anul trecut, la solicitarea Consiliului Operativ de Securitate Cibernetică (COSC), a recomandat oficial instituţiilor publice să interzică aplicaţia TikTok din cauza riscurilor semnificative de securitate cibernetică şi manipulare a datelor, mai ales în contextul riscurilor de influenţare a opiniei publice şi proceselor decizionale prin intermediul reţelelor sociale. De asemenea, DNSC a transmis că monitorizarea conturilor de social media şi investigarea tacticilor şi tehnicilor de propagare a postărilor de pe reţelele sociale prin manipulare de algoritmi nu intră în atribuţiile instituţiei.
Reprezentanţii DNSC au menţionat că, pe întreaga perioadă a alegerilor, s-a colaborat activ cu autorităţile naţionale de specialitate - Autoritatea Electorală Permanentă, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii - pentru a preveni atacurile cibernetice asupra infrastructurii electorale şi pentru a asigura un proces electoral transparent şi sigur.
Duminică a avut loc primul tur al alegerilor prezidenţiale. Potrivit rezultatelor finale publicate, marţi, de Biroul Electoral Central, Călin Georgescu (independent) a obţinut 2.120.401 voturi valabil exprimate, reprezentând 22,94%, iar Elena Lasconi (USR) - 1.772.500 voturi valabil exprimate, reprezentând 19,18%. Turul doi al alegerilor prezidenţiale va avea loc pe 8 decembrie.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau