Cazul dubios al românului care a cerut anularea unei donații de cinci milioane de euro. S-a plâns că beneficiarul îl lasă să moară de foame
Dimensiune font:
Un bărbat de 59 de ani care a donat în anul 2003 un teren de 20.000 de mp în Voluntari a deschis un proces prin care cere revocarea donației susținând că a ajuns să trăiască din mila vecinilor. În primă instanță, cererea donatorului a fost respinsă.
Printr-un proces deschis în 2019 la Tribunalul București, un bărbat care a donat, în anul 2003, un teren de 20.000 de metri pătrați în intravilanul localității Voluntari l-a dat în judecată pe beneficiarul donației, cerând revocarea actului prin care s-a făcut donația pentru ingratitudine.
În proces, reclamantul a arătat că fiul său a murit în anul 2014, la vârsta de 32 de ani, iar fiica sa nu îl poate ajuta, avându-l în grijă pe soțul său, imobilizat la pat în urma unui accident rutier. Bărbatul a arătat că suferă de mai multe boli, iar „în prezent, este într-o situaţie gravă, având dificultăţi în a-şi duce traiul zilnic, neputând să îşi cumpere nici măcar alimente si medicamente, fiind la mila vecinilor și prietenilor”.
Bărbatul a mai arătat că pentru tratamentul fiului său a fost nevoit să îşi vândă casa, iar pentru că nu poate contribui financiar cu nimic o să fie evacuat și din locuința pe care o folosește în prezent. Pe lângă toate acestea, s-a mai plâns reclamantul, are în întreţinere și o fiică minoră în vârstă de 14 ani.
Ads
A cerut ajutor din partea celui care a primit uriașa avere
Reclamantul a mai arătat că, în luna noiembrie a anului 2018, i-a cerut bărbatului căruia i-a donat terenul, a cărui valoare este în prezent la cinci milioane de dolari, să îl ajute cu mâncare, „dată fiind obligaţia de recunoştinţă pe care orice donatar o are faţă de donatorul său”.
Bărbatul a arătat că, deși pârâtul a primit cererea sa, trimisă prin poştă cu confirmare de primire, niciodată nu l-a căutat să îl ajute cu ceva, ajungând să trăiască din mila vecinilor când el se bucură de bunul pe care i l-a donat.
Ads
Terenul, cumpărat cu două milioane de dolari înainte de a fi vândut
Bărbatul care a primit terenul de 20.000 mp din Voluntari s-a apărat în proces susținând că este real că a primit terenul donație, dar „donaţia ar putea fi revocată numai în situația în care donatorul ar avea nevoie de alimente, iar nu și în situaţia în care acesta ar avea nevoie de o locuinţă, de un ajutor financiar sau de medicamente, cum în mod greşit se arată în cuprinsul cererii introductive”.
„Nu în ultimul rând, este de subliniat că, în prezent, bunul imobil care a format obiect al contractului de donație nu se mai afla în patrimoniul pârâtului, fiind înstrăinat la scurt timp ulterior dobândirii sale”, s-a mai apărat pârâtul.
Bărbatul dat în judecată a mai arătat că, în realitate, obiectul contractului a fost de vânzare - cumpărare, nu de donație. Mai exact, pârâtul susține că a plătit un preț pentru teren, dar vânzătorul i-a propus să facă un contract de donație pentru a evita plata taxelor percepute în cazul vânzării.
Ads
Pârâtul a mai subliniat că anterior încheierii contractului de donaţie nu îl cunoştea pe reclamant şi nu a existat intenţia acestuia de a-l gratifica în condiţiile în care terenul a fost cumpărat de reclamant cu numai patru luni înainte de a face donația cu două milioane de dolari. „Contractul este lovit de nulitate absolută pentru cauză ilicită, scopul mediat urmărit la încheierea sa fiind unul ilicit, şi cu fraudă la lege”, a mai arătat bărbatul dat în judecată.
Contractul de donație, menținut de judecător
Tribunalul București a decis menținerea contractului de donație, respingând cererea reclamantului.
„În ceea ce priveşte starea materială a reclamantului conform adeverinţelor depuse la dosar, acesta nu a realizat venituri pentru anii 2018 şi 2019, însă tribunalul nu poate constata doar pe baza actelor medicale depuse la dosarul cauzei că acesta nu poate să îşi câştige propriile venituri din munca sa.
Înscrisurile medicale relevă numai bolile de care reclamantul suferă, faptul că a fost internat în spital, dar nu şi că are interdicţie medicală de a lucra rezultată din starea sa de sănătate”, se arată în sentința Tribunalului București, care este definitivă prin neatacare.
Ads
Judecătorul a mai arătat că „reclamantul nu a putut explica prin cererile depuse la dosar sau verbal în şedinţă publică sau în concluziile orale şi scrise, care au fost motivele pentru care a donat pârâtului pe care nu îl cunoştea – aspect susţinut de pârât şi necombătut de reclamant - un teren pentru care a plătit un preţ deosebit de mare atât în prezent, dar cu atât mai mult la nivelul anului 2004”.
„Trebuie reţinut că reclamantul a cumpărat terenul, donat pârâtului după doar patru luni de la achiziţie, cu preţul de 2.000.000 de dolari USD, iar potrivit raportului de expertiză întocmit în cauză, valoarea aceluiaşi teren este în prezent de 5.040.000 euro”, se mai arată în sentința Tribunalului București.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau