Cine a fost cea mai urâtă femeie din lume? Povestea tristă a lui Mary Ann Bevan
Dimensiune font:
Cea mai urâtă femeie din lume a suferit de o boală numită acromegalie, care i-a deformat membrele și trăsăturile feței.
La începutul secolului al XX-lea, pe când avea vârsta de 32 de ani, Mary Ann Bevan trăia ca milioane de alte femei din Anglia acelei epoci. Locuia la Londra, lucra ca asistentă medicală și era căsătorită, de la 29 de ani, cu Thomas Bevan, un florar cu care a avut patru copii.
Cu toate acestea, peste noapte, Mary Ann a început să sufere de dureri de cap puternice, crampe musculare și dureri severe de articulații. Curând, a fost diagnosticată cu o boală numită acromegalie sau gigantism.
Citește și Trista poveste a lui Schlitzie, nefericitul de la circul monștrilor devenit vedetă de film
Această maladie – care determină producția în exces a hormonilor de creștere, provocând diformități extreme și multe probleme interne – a început să-i schimonosească membrele și fața.
Mary Ann și a început să sufere o creștere anormală care a mutilat-o și i-a conferit un aspect care ar putea fi considerat „urât“ după orice standard de frumusețe. Când soțul ei a murit, în 1914, Mary Ann Bevan a rămas fără principala sursă de venit pe care se baza familia.
Această situație a condus-o la o decizie care, deși îi călca în picioare demnitatea, îi putea aduce banii mult râvniți pentru a-și hrăni cei patru copii. Mary Ann s-a prezentat la un concurs care căuta „cea mai urâtă femeie din lume”, un titlu pe care l-a câștigat confortabil.
Astfel, știind că după apariția într-o asemenea competiție nimeni nu avea să o mai angajeze vreodată ca asistentă medicală, Mary Ann lăsat la o parte toată rușinea și teama de ridicol și a decis să continue să profite de aspectul său fizic pentru a-și putea întreține familia.
Spre „norocul” ei, starea sa fizică jalnică a devenit o curiozitate națională în Marea Britanie, ceea ce i-a adus mai multe locuri de muncă în cadrul unor trupe de circ și în așa-numitele „spectacole cu monștri”, precum expoziția intitulată sugestiv „Cea mai urâtă femeie din lume“.
A fost contractată, de fapt, de omul de afaceri A. Chapman, care descoperise deja numeroși alți „ciudați” pe care îi expunea în spectacole. Prin intermediul lui Chapman, Mary Ann a apărut în spectacole în Scoția, Anglia și Irlanda, unde a avut mare succes la public.
În 1920, Mary Ann Bevan a trecut dincolo de Oceanul Atlantic, unde a fost angajată de omul de afaceri Sam Gumpertz să apară în „Coney Island Dreamland Sideshow”, un alt spectacol cu „ciudați”. Aici și în spectacolele organizate la Circul Mondial al Fraților Ringling avea să-și petreacă cea mai mare parte din restul vieții.
Mary Ann Bevan a murit pe 26 decembrie 1933, după ce s-a folosit mai bine de un deceniu de „onoarea“ de a fi „cea mai urâtă femeie din lume“ pentru a-și întreține familia.
Astăzi, această femeie curajoasă a devenit o sursă de inspirație pentru persoanele care suferă de aceeași boală, datorită răbdării și curajului ei de a face față lumii, aceeași lume care, ignorându-i demnitatea și respectul de sine, a preferat să o vadă doar ca pe o ciudățenie de la circ.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau