De ce ne cade parul atunci cand se schimba anotimpul. Explicatiile medicilor
Dimensiune font:
Caderea parului la schimbarea anotimpului este mai problematica toamna. Este un proces complet normal, care nu tine cu adevarat de subtierea parului, ci de reinnoire.
Caderea parului la schimbarea anotimpului este mai frecventa in timpul toamnei. Cu toate acestea, nu ar trebui sa fie o sursa de ingrijorare. Este un proces perfect normal. La fel ca in cazul frunzelor copacilor, parul sufera un proces de reinnoire in acest anotimp.
Acest proces face parte din mostenirea ramasa de la stramosii nostri imblaniti. De fapt, toate mamiferele isi pierd o parte din par in acest sezon. Apoi, odata cu instalarea iernii, totul revine la normal.
Potrivit Doza de Sanatate, procesul prin care pierdem mai mult par in timpul toamnei are si o denumire medicala: "cadere sezoniera a parului". Afecteaza toti oamenii, dar cei care au parul lung sunt cei care observa mai pregnant acest lucru. Unii oameni se ingrijoreaza si incearca sa consume mai multe vitamine si minerale. Dar acest lucru nu este nici necesar, nici eficient.
Indiferent de anotimp, toate fiintele umane, barbati si femei, pierd zilnic par.
In conditii normale, intre 12 si 15% din parul nostru se reinnoieste in fiecare zi. Astfel, pierdem aproximativ 80 pana la 100 de fire de par, pe zi.
Parul se reinnoieste complet la fiecare patru ani. Cu toate acestea, exista momente in care pierderea este mai mare. Acest lucru se intampla de obicei toamna, desi nu este neobisnuit sa se intample si in timpul primaverii.
Acest proces de reinnoire are o singura exceptie: nou-nascutii. Bebelusii se nasc cu un fel de puf, care dispare complet dupa a treia sau a patra luna de viata. Acesta este momentul in care parul lor adevarat incepe sa creasca.
In principiu, toate mamiferele sunt conditionate evolutiv sa-si schimbe blana la pregatirea pentru iarna. Vremea rece necesita par reinnoit, care poate face fata temperaturilor scazute. Asadar, acesta este primul motiv pentru care pierdem mai mult par in timpul toamnei.
De asemenea, caderea parului face parte dintr-un proces natural de reinnoire fiziologica si are un factor sezonier. De exemplu, parul moare, de obicei, primavara, dar dureaza pana la trei luni pentru a disparea, ceea ce coincide cu sosirea toamnei. De aceea, caderea parului atinge intensitatea maxima in acest sezon.
In plus, variatia luminii si numarul de ore cu lumina solara influenteaza caderea parului. In general, acesti factori duc la o variatie a secretiei de melatonina si prolactina. Consecinta este o modificare a continutului de efluviu telogen al parului, care duce la cadere.
Exista cateva mituri despre caderea sezoniera a parului. De exemplu, unii spun ca afecteaza mai mult femeile decat barbatii. Dar acest lucru nu este adevarat. De fapt, femeile au parul mai lung si, prin urmare, observa mai bine caderea acestuia.
Altii spun ca trebuie sa-ti perii mai des parul pentru a preveni caderea acestuia sau ca pierderea firelor se va opri daca nu il impletesti. Ambele afirmatii sunt false, deoarece parul se desprinde atunci cand este slabit. Orice fir de par care nu este programat sa cada are o radacina de aproximativ 1 cm sub scalp, asadar este foarte dificil sa-l scoti.
Alti oameni sustin ca administrarea unui supliment de vitamine previne caderea parului in timpul toamnei. Si acest lucru este fals. Acest proces nu are loc din cauza unui deficit de vitamine, ci din cauza unei modificari fiziologice, complet naturala.
In concluzie, retineti: caderea sezoniera a parului nu este cu adevarat o pierdere, ci o reinnoire. Parul pe care il pierdem in timpul toamnei creste inapoi in trei sau patru luni. Asadar, nu este nevoie de tratament sau de schimbari in rutina zilnica de ingrijire.
Atunci cand un fir de par se desprinde, exista deja altul care il impinge la suprafata din interior.
Cel mai bine e este sa te speli pe cap ori de cate ori este nevoie si sa-ti perii zilnic parul. In acest fel, firele se vor desprinde treptat. Daca iti perii parul doar din cand in cand, vei acumula fire cazute in podoaba capilara si vei avea impresia ca pierzi mult mai mult par decat pierzi de fapt.
Caderea parului in timpul toamnei ar trebui sa fie ingrijoratoare numai daca este cu adevarat extrema sau daca nu se opreste la terminarea sezonului. In aceste cazuri, o idee buna este sa mergi la un medic dermatolog care poate evalua mai bine situatia
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau