Nebunie în lume, de teama crizei lui Trump: Un produs urcă la prețul cel mai mare din istorie
Dimensiune font:
După preluarea celui de-al doilea mandat de la Casa Albă pe 20 ianuarie 2025, Donald Trump ne-a ”bombardat” cu numai puțin de 124 de ordine executive, escaladând războiul comercial cu China. Piețele internaționale au reacționat pe măsură și prețul aurului a urcat la cel mai mare nivel din istorie, depășind 3.300 de dolari uncia (28,3495 g).
Ultimele semnale ale Washingtonului indică o relație comercială mai dificilă cu China, ceea ce va crește cererea pentru active de refugiu precum argintul și aurul, de frica crizei provocate de Trump, potrivit Financial Express.
Aurul a stabilit un nou record prin depășirea nivelului de referință de 3.300 de dolari uncia, pentru prima dată în istorie. Prețul aurului a sărit cu 40% în ultimele 12 luni. Pe 16 aprilie, aurul a atins un maxim intraday de 3.318 dolari. Prețul de închidere de astăzi va determina dacă aurul s-a menținut peste 3.300 de dolari.
Incertitudinea continuă din jurul politicilor comerciale ale SUA, împreună cu slăbirea dolarului american, continuă să susțină cererea de valori de refugiu, precum aurul.
Marți, președintele Trump a solicitat o investigație cu privire la tarifele potențiale pentru toate importurile de minerale critice - o mișcare care semnalează o poziție mai fermă privind comerțul și ar putea influența relațiile cu furnizorii cheie, inclusiv China.
Această investigație a sporit tensiunile comerciale dintre SUA și China, ducând la un interes reînnoit pentru aur. Cele mai recente indicații din partea Washingtonului indică o poziție comercială mai dură, ceea ce va stimula cererea de active de refugiu precum aurul și argintul, chiar dacă recentele excluderi tarifare au dezvăluit o anumită flexibilitate.
„Prețul aurului a urcat astăzi la un maximum istoric, alimentat de scăderea dolarului, de tensiunile războiului comercial și de îngrijorările privind creșterea economică globală ca urmare a planurilor tarifare ale președintelui american Donald Trump, care au determinat intrări de valori de refugiu”, a spus Dr. Renisha Chainani, director la Augmont. China se confruntă acum cu un tarif de până la 245% la importurile în Statele Unite ca urmare a acțiunilor sale de retorsiune. Ca răspuns la majorarea tarifelor, ministrul chinez de externe a subliniat că nu dorește nicio confruntare, dar nu va tăcea în fața presiunilor SUA.
Comerțul dintre SUA și China creează un mediu economic incert, determinând investitorii să lichideze alte active mai sigure, precum obligațiunile și acțiunile. Într-un moment în care investitorii nu mai consideră titlurile de trezorerie americane ca fiind sigure, aurul are o cerere crescută pe piața mondială, ceea ce duce la creșterea prețului.
Impulsul pozitiv al aurului se datorează, de asemenea, achizițiilor regulate de aur de către băncile centrale și intrărilor consistente în ETF-urile garantate cu aur.
În condițiile în care dolarul american se află sub presiune, iar economia SUA pare să intre în recesiune, aurul își va continua probabil creșterea. Se preconizează că reducerea ratelor Fed din SUA, așteptată în a doua jumătate a anului 2025, va stimula și mai mult prețul aurului.
Aurul a crescut la un nou maxim pe fondul escaladării războiului comercial dintre cele mai mari două economii ale lumii. Metalul prețios a câștigat până la 3% pentru a urca peste 3.317 USD uncia pentru prima dată, depășind vârful istoric anterior stabilit luni.
Metalul prețios a urcat cu peste 20% în acest an și a atins o serie de maxime record, pe măsură ce temerile cresc cu privire la o posibilă recesiune globală.
Evenimentul pe WhatsApp – cele mai tari știri, direct pe telefon!
Ești mereu pe fugă? Noi îți trimitem zilnic cele mai importante 3 știri din Iași, Moldova și țară – scurt, clar, fără spam.
Plus: alerte locale de urgență, noutăți exclusive și acces rapid la anunțuri importante.
► Intră pe canalul nostru oficial:
⇒ Încearcă 3 zile. Dacă nu-ți place, poți ieși oricând.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau