România la un pas de insolvență, pe modelul Greciei: avertismentul unui specialist financiar
Dimensiune font:
Agenția Fitch a redus recent ratingul de șară al României cu încă o treaptă, plasând economia românească într-o poziție critică. "Suntem la un centimetru de a ajunge în Junk. Când ajungi în Junk, oficial ești în insolvență", avertizează Radu Georgescu, managing partner la CFO Network.
Georgescu trage un semnal de alarmă cu privire la situația economică a țării, pe care o compară cu cea a Greciei din 2010. „De doi ani de zile explic periodic copiilor mei, familiei, clienților și celor care mă urmăresc pe rețelele sociale că România are traiectoria economică a Greciei din 2010”, afirmă acesta.
Deficitul bugetar: o perspectivă diferită
Specialistul financiar consideră că deficitul bugetar raportat la PIB, un indicator adesea discutat, este irelevant.„Deficitul bugetar raportat la PIB nu are nicio relevanță economică. Este ca și cum calculezi profitabilitatea unei firme numărând aparatele de cafea din clădire”, explică Georgescu. El subliniază că deficitul real reprezintă diferența dintre veniturile și cheltuielile unei țări: „Nicio țără nu poate să plătească cheltuielile din PIB, ci doar din taxele încasate.”
România se confruntă cu o situație alarmantă, cheltuind lunar cu 25% mai mult decât taxele încasate. Chiar și învluzând toate investițiile statului, deficitul rămâne la un nivel periculos de 15%.
Paralela cu firmele în insolvență
Radu Georgescu face o paralelă directă între situația financiară a țării și cea a firmelor: „Firmele care au EBITDA de minus 15% sunt în insolvență și mai au doar câteva luni până la faliment.” Cu peste 20 de ani de experiență în realizarea de rapoarte financiare pentru companii mari, el avertizează că țările care au trecut prin situații similare, precum Grecia și Argentina, au suferit consecințe dramatice.
Lecții din Argentina și întrebarea cheie pentru România
Argentina este unul dintre puținele state care și-au declarat insolvența, refuzând să mai plătească împrumuturile. „Economia Argentinei s-a prăbușit cu 70%. Au urmat ani cu inflație de peste 200% pe an”, relatează Georgescu. Totuși, alegerea lui Javier Milei ca președinte în 2023 a adus schimbări semnificative.
„În doar un an acesta a făcut minuni economice: a redus masiv cheltuielile statului, inflația și dobânzile bancare, iar economia Argentinei a crescut.”
În contextul actual, Georgescu lansează o provocare: „Cine este Javier Milei în România? Cine ne va duce pe un drum corect din punct de vedere economic?”
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau