Astenia de toamna. Realitate sau mit?
Dimensiune font:
Astenia de toamna. Realitate sau mit?
Trecerea la un nou sezon, in speta trecerea de la vara la toamna, este marcata de o schimbare a starii de spirit, provocata de ajustarea intregului organism la schimbarile climatice, numita astenia de toamna. Zile mai scurte, temperturi mai scazute si o lipsa din dieta alimentara a legumelor si fructelor specifice sezonului cald determina instalarea asteniei de toamna.
Astenia de toamna sau depresia sezoniera este un fenomen real, care afecteaza pe toata lumea. Este caracterizata de stari de moleseala si oboseala inexplicabila, cauzate de efortul de adaptare a organismului la variatiile de temperatura. Nu este considerata o afectiune in sine, insa, efectele sale sunt prezente si poate fi un simptom pentru o afectiune afectiva. Efectele sale sunt resimtite insa diferit, in functie de predispozitia fiecarei persoane fata de schimbarile climatice. Apare in prima luna de toamna si poate sa dureze pana la debutul iernii.
Un studiu recent, realizat pe populatia care locuieste in nordul Europei, unde clima este temperata, cu multe zile intunecate, unde soarele nu se arata pe cer, a scos in evidenta faptul ca aceasta caracteristica a vremii are un impact asupra starii de spirit. Cei care locuiesc intr-o astfel de clima au o predispozitie mai mare spre dezvoltarea unor stari de tristete, depresie sau anxietate.
Ce provoaca astenia?
Scaderea cantitativa de vitamine si oligoelemente din corp pe perioada toamnei este principala cauza a asteniei. Aceasta scadere este cauzata la radul sau, de:
• Reducerea timpului petrecut la soare. Micsorarea zilei implica mai putin timp petrecut la lumina naturala si o cantitate mai scazuta de vitamina D in corp.
• O alta cauza o reprezinta digestia. Trecerea de la o dieta de vara, bogata in legume si fructe, la una “mai grea”, cu mai multi carbohidrati, implica o scadere a fluxului sangelui spre creier, provocand o stare de oboseala.
Este periculoasa astenia de toamna?
Astenia de toamna nu este periculoasa si nu reprezinta un risc in sine. Poate fi un semnal de alarma pentru o serie de afectiuni afective care se manifesta mult mai puternic sau sunt provocate in acest cadru. Pentru o persoana care are predispozitie pentru tulburari afective, de la astenie la depresie este un singur pas.
Daca simptomele asteniei creeaza un disconfort prea mare, este indicata consultatrea unui medic psihiatru sau a unui psiholog.
Astenia de toamna simptome
Odata cu venirea toamnei, organismul tau se resimte si poti experimenta urmatoarele stari specifice asteniei de toamna:
1. Stare de oboseala continua
2. Dureri de cap si stari contradictorii
3. Stare de nervozitate
4. Melancolie
5. Capacitate scazuta de concentrare
6. Insomnia sau nevoia de un somn prelungit
7. Tulburari alimentare, fie lipsa poftei de mancare, fie mancat in mod excesiv
Putem sa prevenim astenia de toamna?
Fiind vorba de vreme, care nu intra in controlul omului, astenia nu poate fi evitata. Insa, daca stii ca venirea toamnei te poate influenta, te poti pregati pentru astenie prin urmatoarele actiuni:
1. Chiar daca vremea este mai rece, nu renunta la plimbarile in aer liber
2. Mentine un ritm ridicat de exercitii fizice
3. Adopta o dieta echilibrata, din care sa nu lipseasca fructele si legumele
4. Respecta orele de somn, iar daca organismul iti cere o perioada mai lunga de odihna, asculta-l
5. Mergi la o consultatie de psihiatrie daca simptomele sunt puternice
La nivel de senzatie, astenia poate fi confundata cu anemia sau cu stresul cotidian. Sub simptologia asteniei de toamna se pot ascunde o serie de tulburari afective, pe care ar fi bine sa nu le ignori.
Ai grija de starea ta afectiva si ia masuri din timp pentru a te bucura de fiecare sezon in parte.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau