Cum ajută ficatul la eliminarea toxinelor din corp
Dimensiune font:
Cum ajută ficatul la eliminarea toxinelor din corp
Ficatul este considerat, pe bună dreptate, un motor al detoxifierii organismului. El are un rol esențial în sănătatea noastră, îndeplinind peste 500 de funcții esențiale, printre care: metabolismul nutrienților, stocarea vitaminelor și a mineralelor, producția bilei și, evident, eliminarea toxinelor.
Pentru ca acest organ să funcționeze optim, este nevoie să prevenim pe cât posibil afecțiunile ficatului și să ne îngrijim de sănătatea sa. Din acest articol vei afla lucruri interesante despre importanța ficatului și despre cum să-l protejezi cât mai bine.
Care este structura ficatului
Ficatul are două porțiuni principale, numite lobi, și mai multe unități mici, numite lobuli. Acestea din urmă sunt înconjurate de canale prin care circulă sângele și bila. Sângele, care provine de la organele digestive, ajunge la ficat printr-un vas mare, numit vena portă. Acest sânge transportă substanțe nutritive, dar și toxine. Ficatul are un rol important în procesarea acestor substanțe. Odată ce sângele ajunge în ficat, acesta filtrează și modifică substanțele nocive.
Această structură complexă face ca ficatul să fie un organ cheie în menținerea sănătății generale. De fapt, fără un ficat funcțional, omul nu ar putea să trăiască. Ficatul este important pentru metabolism, detoxifiere și energia din organism.
Cum descompune ficatul toxinele
Procesul de eliminare a toxinelor din corp poartă numele de detoxifiere. Ficatul are un rol principal în detoxifierea și distrugerea substanțelor dăunătoare pentru organism, fie că sunt produse în interiorul corpului (substanțe endogene), fie că provin din exterior (substanțe exogene).
Substanțele endogene includ toxinele care sunt generate de procesele metabolice, un exemplu fiind amoniacul, produsul secundar al metabolismului proteinelor. Ficatul transformă amoniacul într-o substanță mult mai puțin toxică, numită uree, care este transportată la rinichi și eliminată apoi prin urină.
Substanțele exogene sunt substanțe chimice străine corpului, dar care ajung în interiorul acestuia, cum ar fi: medicamentele, alcoolul, pesticidele, aditivii alimentari. Ficatul le descompune și le neutralizează, împiedicându-le să afecteze organele și să perturbe funcțiile vitale.
Procesul de detoxifiere are loc, așadar, în două faze principale: transformarea substanțelor toxice și eliminarea acestora. În prima fază, ficatul folosește enzime speciale pentru a descompune toxinele în compuși mai puțin dăunători. În cea de-a doua fază, acești compuși sunt transformați în substanțe solubile ce vor fi ulterior eliminate prin bilă sau urină. El dezaminează (elimină prin acțiunea unor enzime) aminoacizii, inactivează anumiți hormoni și detoxifică bilirubina, un produs rezultat din descompunerea globulelor roșii vechi. Aceste funcții esențiale protejează organismul de substanțe nocive și îl menține sănătos.
Cum să-ți menții ficatul sănătos
Pentru a menține sănătatea ficatului, este important, în primul rând, să eviți toxinele care îi fac rău, cum ar fi: substanțele chimice, fumatul, alcoolul, drogurile. La fel de importantă este și dieta bine echilibrată și alcătuită din alimente proaspete.
Caută să incluzi în meniurile zilnice următoarele alimente, pentru a proteja sănătatea ficatului și a întregului corp: legumele cu frunze verzi, legumele crucifere (broccoli, conopidă, varză de Bruxelles, gulie etc), peștele gras, usturoiul, nucile, anumite condimente, cum ar fi turmericul, fructele, cerealele integrale, uleiul de măsline.
Consumul excesiv de alcool poate provoca leziuni hepatice severe, de aceea este recomandat să respecți limitele de consum sau să-l eviți complet. bea suficientă apă pentru a ajuta la eliminarea toxinelor din organism. O hidratare corectă susține funcțiile hepatice și digestia.
Tot pentru o bună sănătate a ficatului sunt recomandate și exercițiile fizice regulate. Activitatea fizică ajută la menținerea unei greutăți corporale sănătate și îmbunătățește metabolismul, reducând riscul de boli hepatice. De asemenea, la recomandarea medicului, poți opta pentru medicamente hepatoprotectoare, cum sunt cele din extract standardizat de silimarină, care protejează acest organ de substanțele toxice și îl ajută să se regenereze.
În concluzie, ficatul, prin procesele complexe în care este implicat, ne menține organismul curat și sănătos, având un rol foarte important în protejarea de boli și de alte complicații. Ai grijă de sănătatea ficatului tău, care este esențială pentru funcționarea optimă a organismului.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau