„Ne trebuie încă 15.000 de asistenți sociali, în toate serviciile, astfel încât să funcționăm la nivelul la care prevede legislația”

1interviu1111111111111111111111111111111111

Dimensiune font:

| 18-11-2024 00:00

* dialog cu doamna prof. Roxana Necula, candidat PSD Iași pentru un mandat de senator în Parlamentul României

- Aveți o experiență profesională de peste două decenii în serviciile sociale, iar tocmai expertiza dvs mă face să cred că vom afla astăzi răspunsuri la această  problematică ce capătă o greutate aparte, an de an. Aș începe prin a vă întreba cât de eficientă este asistență socială în țara noastră?

- Asistența socială în țara noastră este pe un trend crescător și vizibil, în sensul pozitiv al meseriei, al serviciilor sociale pe care noi le oferim. Le punctezi de foarte multe ori și studenților mei despre cum a început asistența socială, că în vremea comunismului, la noi, nu am existat, ca și profesie. Și iată că, anul acesta, am împlini 20 de ani de când avem asistența socială organizată sub forma Colegiului Național al Asistenților Sociali, entitatea profesională ce ne apără drepturile profesionale și suntem, spunem noi, o meserie tânără, deși am existat dintotdeauna. Văd o evoluție pozitivă în asistență socială, în sensul că în trecut nu existau anumite tipuri de servicii, centre pentru anumite categorii, de exemplu victimele violenței domestice. Iată că, de câțiva ani, avem aceste centre foarte bine definite. Avem, din 2018, o lege care prevede ordinul de protecție, brățara electronică, tot felul de intervenții pentru victimele violenței. În același timp, centrele de plasament s-au desființat. Acum, sunt module de tip familial, acei copii trăiesc într-un mediu familial, există asistenți maternali care preiau acei copii abandonați și, încet-încet, asistența noastră socială se aliniază cu modelul european, chiar dacă am avem, să zicem, și piedici.

- La ce situații vă referiți?

- Spre exemplu, anul trecut, când a fost campania aceea cu „azilele groazei”, ne-a încetinit puțin ca și servicii, pentru că s-au impus mult mai multe reguli, avize etc., deși nu noi eram cei vizați, în mod special, ci alții care lucrau în domeniul privat și aveau anumite ONG-uri.

 

„Avem zone destul de descoperite, cu tinerii consumatori de substanțe stupefiante sau cea cu dependenți de jocuri de noroc, de internet etc.  Eu, în domeniul social, primesc foarte multe telefoane din partea părinților sau a specialiștilor, întrebând unde putem direcționa aceste cazuri, că sunt foarte puține ONG-uri, instituții specializate să ducă de la un cap la altul de cazuri”

 

- Protecția socială din România vs protecția socială din statele UE. Ce ne deosebește în mod special? Unde ne aflăm în acest moment, ca implicare, finanțare, legislație... sub toate aceste aspecte?

- Noi suntem, sub toate aceste aspecte, puțin mai în urmă. Așa este contextul... Suntem și aici, în Moldova, unde cazurile sociale au fost mereu numeroase, din cauza sărăciei, a consumului de alcool, și au fost mai mereu vizibile. Cazurile sociale - și am să fac o comparație, că am lucrat la un moment dat cu o fundație din străinătate, pe tema copiilor cu dizabilități - și a venit  un ministru al Sănătății din Suedia să ne țină niște cursuri. Și spunea domnia-sa că, la timpul respectiv, erau, cu 20 de ani în urmă față de serviciile sociale de la ei. Pe măsură ce a trecut timpul, dânsul a revenit în țară și a văzut că evoluăm. Da, începem să fim din ce în ce mai aproape de ei, pentru că beneficiem și de finanțare, dar și de implicarea civică.

- Sunt zone în care problemele persistă, ba chiar devin din ce în ce mai presante?

- Avem zone destul de descoperite, cu tinerii consumatori de substanțe stupefiante sau cea cu dependenți de jocuri de noroc, de internet etc.  Eu, în domeniul social, primesc foarte multe telefoane din partea părinților sau a specialiștilor, întrebând unde putem direcționa aceste cazuri, că sunt foarte puține ONG-uri, instituții specializate să ducă de la un cap la altul de cazuri, astfel încât să aibă și succes maxim. Apoi, sunt persoanele vârstnice... Asta ar fi o zonă în care noi am putea să lucrăm mai mult, de asemenea. Uitați-vă că populația României îmbătrânește, suntem din ce în ce mai puțin și din ce în ce mai în vârstă și atunci serviciile sociale pentru vârstnici se vor dezvolta. Eu chiar  le spun studenților să nu le fie frică, că vor fi locuri de muncă în domeniul social. Pătura de mijloc se subțiază și apare diferența aceasta între cei foarte bogați și cei foarte săraci. Oriunde în lume există servicii sociale, există cazuri sociale, nu există nicio țară care să nu aibă nevoie de astfel de servicii. Vorbeam cu un coleg care a muncit mulți ani în Anglia, unde lucra cu 12 cazuri de persoane, dar le lua din stradă și le punea pe picioare, mergeau la interviuri pentru locuri de muncă, cazare... Noi, din nefericire, lucrăm cu sute de cazuri.

- Asistentul social se ridică, la noi, la nivelul solicitat de această profesie. Este el pregătit pentru provocările tot mai numeroase și mai dificile din domeniu?

- La noi, asistentul social este un om care se descurcă în orice situație. Problema este că sunt mult prea multe cazuri și mult prea multe solicitări la numărul de asistenți sociali. S-a făcut o recenzare a forței de muncă în domeniu și s-a constatat, anul acesta, că din cei 12.000 de asistenți sociali din registrul Național al Asistenților Sociali, doar 4.800 profesează. Restul sunt foștii noștri studenți, absolvenți pe care noi i-am înscris gratuit în colegiu și figurează aici sau colegi care au ales, între timp, să lucreze pe altă zonă.

„La nivelul județului Iași, aproximativ 300 de studenți termină Asistența socială la cele patru facultăți de asistență socială din oraș. Însă, nu cred că sunt mai mult de 10-15 posturi de asistent social scoase, anual, la concurs!”

 

- Număr mic...

- Este un număr foarte mic! În plus, vârsta medie a profesiei este, undeva, la 40 de ani. Și mai e ceva... În urmă cu 4 ani a existat o campanie, la nivel național - „România se ridică în picioare pentru asistenţa socială'” - și atunci s-a mai făcut o recenzare a nevoii de muncă și s-a constatat că mai trebuie încă 15.000 de asistenți sociali, în toate serviciile, astfel încât să funcționăm la nivelul la care prevede legislația, corelate numărul de cazuri cu solicitările. La nivelul județului Iași, aproximativ 300 de studenți termină Asistența socială la cele patru facultăți de asistență socială din oraș. Însă, nu cred că sunt mai mult de 10-15 posturi de asistent social scoase, anual, la concurs!

- Deși, cum spuneați, numărul de cazuri este într-o permanentă creștere...

- A fost perioada cu COVID-ul, cu războiul din Ucraina, când au mai venit ONG-urile din exterior și au angajat asistenți social pe proiecte, dintre tinerii noștri. COVID e deja închis, încet, încet se termină și cu refugiații și se închide și această zonă. Deci, ar fi nevoie de mai multe posturi de asistent social, pentru a împărți munca echitabil, pentru că apare burnout-u în domeniul nostru și vedem că din ce în ce mai mulți colegi de-ai noștri încep să aibă probleme de sănătate, dar facem față, chiar și așa, facem față, încă.

- Dizabilități... Un cuvânt dificil de perceput, dar capătă el greutatea pe care ar trebui să o aibă și pe care o are, de fapt, în statele civilizate?  Sunt acoperite, în acest moment, nevoile de bază ale acestor persoane?

- În statele civilizate sunt acoperite în acest moment nevoile de bază ale acestor persoane. Eu zic că și la noi sunt din ce în ce mai multe servicii pentru persoanele cu dizabilități. Începând de la nevoile de bază pe care oferă statul, cu aceste pensii, încadrare în grad de handicap, partea financiară care este necesară e acoperită. Există tot felul de gratuități la care au acces aceste persoane, servicii oferite de instituții publice care sunt din ce în ce mai performante... Sunt tot felul de proiecte - chiar acum am văzut pe site-ul ministerului, un proiect prin care se va achiziționa tehnologie pentru persoanele cu dizabilități din toată România, astfel încât să aibă acces mai ușor la internet, la informații. Suntem de și aici în trend foarte crescător.

- Există discriminare, din acest punct de vedere? Ce putem face pentru a înlesni accesul acestor persoane la piața muncii? 

- Au existat cândva întreprinderile sociale, unde se angajau persoane cu dizabilități. Erau încurajați și angajatorii să angajeze cât mai multe persoane încadrate în grade handicap, fiind recompensați de stat. Acum doi, trei ani, colegii mei care aveau întreprinderi sociale au fost nevoiți să le închidă, să le schimbe statutul. Deci, s-a schimbat puțin legislația și nu mai sunt încurajați să încadreze persoane cu dizabilități, deoarece au devenit firmă și trebuie să facă producție. Iar o persoană cu dizabilități este puțin mai înceată și nu reușește. Și aici poate ar trebui să lucrăm mai mult cu încurajarea angajatorilor de a primi aceste persoane cu dizabilități în firmă, pentru că noi mergem spre incluziune.

 

„Am un copil care îmi spunea lucruri, căci știa și prețurile la droguri, în liceu, știau unde se consumă, când, ce, cine sunt dealerii din rândul elevilor... Se știe și e destul de gravă situația...”

 

- Percepția generală este aceea că statul nu dorește să se implice dincolo de rolul său de finanțator, nu dorește să devină un partener activ. Simțiți că sprijinul statului ar trebui să fie mult mai activ în problematica aceasta?

- Eu cred că este o percepție indusă puțin. De exemplu, Ministerul Familiei are o campanie referitoare la consumul de droguri - „Fără bariere” -, foarte bine primită în rândul tinerilor din țară. Vreau să vă spun că nimeni n-a făcut până acum în țara asta o campanie la un asemenea nivel. În general, ONG-urile fac lucrurile astea, dar iată că și ministerul a răspuns unei necesități. La fel, cu victimele violenței domestice s-au făcut foarte multe campanii de conștientizare a ceea ce înseamnă fenomenul și femeile încep să apeleze la serviciile de specialitate. Toată lumea spune că a crescut violența în România, dar violența a existat dintotdeauna, însă acum femeile încep să aibă curaj, după ce u văzut că există soluții, că poate sta într-un centru, poate să înceapă o altă viață, de alt tip.

- Putem vorbi de un trend periculos în privința consumului de droguri la nivelul județului Iași?

- Am un copil care îmi spunea lucruri, căci știa și prețurile la droguri, în liceu, știau unde se consumă, când, ce, cine sunt dealerii din rândul elevilor și e destul de gravă situația. Până la urmă, poate copilul meu sau copilul dumneavoastră ați avut grijă să-l protejați, dându-i foarte multe activități, fiind foarte atent în ce grupuri de influență este, dar sunt părinți care sunt foarte ocupați cu locurile de muncă, să-și câștige existența și atunci scapă de sub control acest aspect. Aici trebuie să intervină societatea, acei consilieri școlari, care sunt tot asistenți social la bază. În fiecare școală să existe un consilier școlar împreună cu echipa profesorilor. Este foarte important, deoarece de acolo pornim și vedem unde sunt problemele.

 

„Aș fi foarte încântată să se facă centre pentru agresori, să-i consiliem pe ei, să nu mai scoatem mama cu copiii din familie atunci când este criza foarte mare. Nu e normal să iei mama cu cinci copii, să o scoți din mediul ei, s-o aduci într-un centru și agresorul să rămână în casă!”

 

- Veți avea de lucru în Parlament...

- Eu, când am făcut pasul către politică și când am aplicat pentru candidatura la Senat, mi-am asumat. Îmi doresc să pot dezvolta cât mai mult componenta aceasta de servicii sociale, pentru că lucrez punctual, la firul ierbii, cu beneficiarii, știu despre ce vorbesc. Colaborez cu colegii mei de pe toate domeniile, cunosc problemele, dar este foarte important ca atunci când se face legislația, cea referitoare la specialitatea noastră, să fie și din rândul nostru reprezentanți.  Eu, de exemplu, pe violență domestică, aș fi foarte încântată să se facă centre pentru agresori, să-i consiliem pe ei, să nu mai scoatem mama cu copiii din familie atunci când este criza foarte mare. Nu e normal să iei mama cu cinci copii, să o scoți din mediul ei, s-o aduci într-un centru și agresorul să rămână în casă! Ar fi ideal ca, la nivel național, să existe centre pentru agresori. Să ducem agresorul acolo, ce e doar unul, să-i oferim consiliere psihologică și psihoterapie, astfel încât el să conștientizeze că nu-i normal să fie violent.

- Care ar fi prioritățile momentului în acest domeniu, în ce zonă arde mai tare, să spunem...?

- Fiecare zonă are priorități, de aceea trebuie să fim cât mai mulți, să ajungem să fim acolo, împreună, în Parlament și când va fi să se propună o lege, să ne putem exprima, punctual. Uite aici ar fi schimbările astea. Poate n-o să iasă toate propunerile, dar măcar încercăm!

(Comandat de Partidul Social Democrat – PSD, Organizația Județeană  Iași. Executat de Ziarul Evenimentul SRL, portal: www.ziarulevenimentul.ro, CMF: 11240017)

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:31

1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62719, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 2.539 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62720, Carte funciara 62720; -teren in suprafata de 1.374 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 62721, Carte funciara 62721; -teren in suprafata de 1.165 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62722, Carte funciara 62722; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 94/17.10.2024. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
1. Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Ion Neculce, cu sediul administrativ in sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, telefon 0232/710.880, email: office@primaria- ionneculce.ro, cod fiscal 4541050. 2. Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: -teren in suprafata de 4.250 mp, situat in extravilanul satului Razboieni, comuna Ion Neculce, nr. cadastral 62548, Carte funciara 62548; -teren in suprafata de 3.080 mp, situat in extravilanul satului Prigoreni, comuna Ion Neculce, nr.cadastral 61364, Carte funciara 61364; ce apartin domeniului privat al Comunei Ion Neculce, conform caietului de sarcini, O.U.G. nr. 57/03.07.2019 si H.C.L. al Comunei Ion Neculce nr. 89/27.07.2023. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, la sediul institutiei sau electronic, prin e-mail: office@primaria- ionneculce.ro. 3.2. Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Registratura Comunei Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: Gratuit. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 18.11.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 26.11.2024, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi, Registratura. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: un exemplar. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.11.2024, ora 09.30, Comuna Ion Neculce, sat Razboieni, F.N., judetul Iasi -etajul I -Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Iasi, Iasi, Str. Elena Doamna nr. 1A, judetul Iasi, telefon 0332/403.647, fax 0332/435.700, e-mail: tr-iasi-reg @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 01.11.2024.
Educația, cheia transformării și succesul unei societăți civilizate
18/11/2024 08:37

Educatia este cheia care deschide usile spre un viitor mai bun pentru fiecare copil si pentru intreaga societate. Într-o lume in continuă schimbare, unde cunostintele si competentele devin principalii fa ...

Hunor Kelemen distruge “mitul” Bolojan: “Este doar un alt Klaus Iohannis, dar ediția 2024!”
17/11/2024 14:14

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, candidat la alegerile prezidenţiale, a declarat miercuri că nu este un admirator al lui Ilie Bolojan, arătand că preşedinte CJ Bihor este ”ediţia lui Klaus Iohannis 20 ...

Zelenski, concluzie categorică: 'Ucraina are cea mai puternică armată din Europa!' / Un nou proiect grandios anunțat de Kiev
17/11/2024 09:10

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că armata ucraineană, la ora actuală, este una dintre cele mai puternice din lume si cea mai puternică din Europa Zelenski a enumerat şi cateva motive ...

Xi Jinping lansează primul atac dur împotriva SUA, după alegerea lui Trump: 'Reprezintă un regres!'
17/11/2024 09:09

China a lansat o ofensivă diplomatică, avertizand lumea intreagă impotriva amplificării protecţionismului. Poziţia Chinei pare să fie un răspuns la realegerea lui Donald Trump pentru un al doilea manda ...

Dominic Fritz, după ce Rareș Bogdan l-a numit 'reprezentant woke': 'Îl freacă grija că ar putea să rămână însărcinat'
17/11/2024 09:07

Dominic Fritz a publicat sambătă pe retelele de socializare un răspuns la atacul dur al prim-vicepresedintelui PNL, Rares Bogdan, la adresa sa. „Rares Bogdan, cel mai talentat contorsionist din politica r ...

Ce s-ar întâmpla dacă Geoană, Lasconi sau Ciucă se retrag din cursa pentru prezidențiale. Analiza sociologului Mădălina Hideg
17/11/2024 09:06

Sociologul Mădălina Hideg a analizat scenariul in care unul dintre candidatii la prezidentiale s-ar retrage din cursa pentru Cotroceni. In cadrul alegerilor prezidentiale din acest an ar putea exista scenari ...

Mihai Tudose răstoarnă scenariul liberal: 'Mă face să cred că, de fapt, PNL-ul îi dă voturi lui Simion!'
17/11/2024 08:59

Mihai Tudose, presedintele Consiliul National PSD, răstoarnă scenariul avansat de PNL referitor la presupusul ajutor pe care social-democratii i l-ar acorda lui George Simion. Tudose sustine că rezultatele d ...

Se anunță o adevărată revoluție în SUA: Trump începe războiul cu propaganda WOKE
17/11/2024 08:57

Viziunea lui Donald Trump pentru educatie se invarte in jurul unui singur scop: să scape scolile americane de cultura „Woke”, percepută drept „indoctrinare de stanga", relatează AP intr-o analiză, pe ...

Elena Lasconi: Vom guverna cu un PNL condus de domnul Bolojan / Despre Ciucă: ”Atitudinea acestui domn, care spune că e ostaşul în fruntea ţării, este, credeţi-mă, destul de infantilă”
16/11/2024 13:21

Candidata USR pentru funcţia de preşedinte al Romaniei, Elena Lasconi, afirmă că dacă va fi aleasă nu va susţine o guvernare in care USR să se alăture unui Partid Naţional Liberal care să fie condus ...

Zelenski s-a dezlănțuit cu acuzații: Putin nu vrea rezultate de la negocieri, el caută să distrugă Ucraina
16/11/2024 13:09

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că dictatorul rus, Vladimir Putin, nu işi doreşte rezultate de pe urma negocierilor pentru a pune capăt războiului, ci vrea să distrugă Ucraina. Po ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei