Ce poți mânca în Iași cu 20 de lei, la prețul unei cafele de fițe
Dimensiune font:
* într-un oraș în care istoria și modernul conviețuiesc într-un dans etern, gastronomia a devenit un limbaj universal * din Podu Roș și până la Copou, vei întâlni nenumărate dughene care îți oferă tot felul de delicii nesofisticate, dar gustoase * patiseriile sunt a doua casă pentru iubitorii de foietaj, șaormeriile sunt un cult urban, iar restaurantele cu meniu la preț fix sunt raiul celor care vor să devoreze un prânz consistent fără să lase pe tejghea salariul pe o săptămână * în fiecare farfurie găsești ceva din spiritul moldovenesc, care refuză să te lase flămând
Iașiul, cu aerul său boem, are un secret pe care doar gurmanzii adevărați îl cunosc: poți face minuni cu o bancnotă de 20 de lei, iar stomacul tău va fi mai fericit ca niciodată. Sigur, la același preț poți savura o cafea scumpă, într-o locație de fițe, care poate fi o declarație despre cine ești sau despre cine vrei să pari că ești, însă, dacă îți dorești experiențe gastronomice memorabile, stropite cu arome locale, e cazul să ocolești localurile unde plătești designul paharelor și să te arunci direct în valul de miresme tradiționale.
Dacă vrei să iei micul dejun în oraș, în primul rând, te duci țintă la chioșcurile de cartier și pui mâna pe două-trei plăcinte moldovenești, aburinde, rumene și coapte la vatră. Dacă ești fan al gustărilor rapide, uită-te după scovergile fierbinți, presărate cu zahăr pudră. Se topesc în gură mai ceva decât spuma de lapte și îți lasă suficienți bani în buzunar pentru încă una. Cu alte cuvinte, vei trăi experiența culinară ieșeană la cote maxime, totul cu banii pe care i-ai fi cheltuit pe un pahar de lichid scump și PR pe măsură.
Prânz ieftin, pe săturate
Dacă ești în căutarea unui prânz sățios, care să-ți dea forțe proaspete pentru restul zilei, Iașul e un tărâm al opțiunilor. Aruncă-ți ochii spre cantinele studențești – le recunoști după foiala neobosită a tinerilor cu rucsac în spate și planuri de cucerit lumea. Acolo, cu maximum 10 lei îți poți lua o ciorbă zdravănă, cum ar fi cea de burtă sau una de legume plină de vitamine, apoi mai scoți din buzunar încă pe atâta pentru felul principal. În această a doua rundă, te poți bucura de tocănițe cu iz de casă, preparate cu carne și cartofi, toate acoperite de sosuri îmbietoare. Secretul? Porțiile sunt, de obicei, uriașe, iar în preț intră și pâinea tăiată grosier, murăturile acrișoare și poate chiar un desert simplu, dar suficient de dulce cât să te facă să uiți de monotonia unei după-amieze obișnuite. Dezavantajul este că doar studenții și angajații au parte de ieftineală, dar sigur găsești o cunoștință!
Dacă vrei să mergi pe varianta street-food, pregătește-te să-ți încarci stima de sine, dar și caloriile: de la covrigii uriași cu miros de proaspăt și textură care scârțâie sub dinți, până la șaormeriile de la orice colț de stradă, unde cu 20 de lei prinzi o șaorma mică, dar plină de suflet. Totul se întâmplă sub ochii tăi: carnea se rotește hipnotic, sosurile se împletesc, iar mâinile dibace ale vânzătorului îți fac un wrap care, de multe ori, poate concura oricând cu sentimentul de euforie pe care l-ai avea la prima înghițitură dintr-o cafea cu caramel. Dacă ți-e dor de gustul copilăriei, o altă opțiune genială este un langoș generos, plin de smântână și cașcaval, un soi de bombă calorică pe care mulți străini o adoră, dar pe care în Iași o poți avea la un preț decent.
Sigur, unii ar spune că acea cafea de fițe vine cu un strop de etichetă sofisticată. E greu să reziști tentației de a-ți face un selfie cu un pahar alb (sau roșu, în funcție de sezon) pe care stă caligrafiat incorect prenumele tău. Dar, între noi fie vorba, după primele sorbituri, unii deja se întreabă de ce au dat atâția bani pe spumă și marketing, când, cu aceeași sumă, puteau să-și liniștească stomacul și să-și ofere un răsfăț culinar mai amplu. În plus, aroma unei supe fierbinți într-o zi friguroasă, servită într-un local modest, are darul de a-ți încălzi inima mai ceva ca aburii de cafea scumpă.
În Iași, cu prețul unei cafele exagerate, poți lua pulsul străzii, poți explora influențele culinare locale, poți face câte o oprire la fiecare gheretă îmbietoare și, la sfârșit, te vei simți de parcă ai trăit o aventură gastronomică autentică. Nu vei regreta nicio clipă că ai lăsat paharul fancy în urmă. Vei avea parte de gusturi de neuitat, de arome care evocă ospitalitatea moldovenească, de porții care îți dau senzația că cineva, undeva, chiar vrea să-ți vadă zâmbetul. Și poate, după ce-ai gustat din toate, tot îți mai rămân câțiva lei în buzunar să-ți iei un suvenir comestibil pentru acasă.
Data viitoare când îți calculezi banii, adu-ți aminte că o cafea sofisticată se termină repede, dar un ospăț cu bucate moldovenești rămâne în suflet. Ia decizia inteligentă. Așa poți gusta Iașul în toată splendoarea lui culinară. 20 de lei e tot ce-ți trebuie. Restul e pură poftă de viață!
Tania DAMIAN
Micul dejun este o artă în capitala Moldovei, dar nu e neapărat să-l iei la o cafenea de fițe. E de-ajuns să intri într-o patiserie umilă de cartier și să te lași sedus de mirosul de plăcinte abia scoase din cuptor, fie ele cu brânză sărată, mere dulci sau chiar cu cartofi (îndemn 100% autentic moldovenesc!). La preț de nimic, poți savura un triunghi auriu și pufos care ți se va topi pe limbă și, ca bonus, mai iei și o gogoașă ticsită cu ciocolată. Bineînțeles, nu-ți refuza o cafea fierbinte – poate nu are spumă de soia și sirop cu aromă de dovleac, dar te va pune imediat pe picioare. Cu tot cu plusul de zahăr și savoare, nu riști să treci de pragul de 20 de lei. În plus, nu se va uita nimeni ciudat la tine dacă vrei să bei cafeaua la pahar de plastic, la chiuvetă sau direct pe trotuar, bucurându-te de viață și de cerul senin.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau