Judecata din urmă a prezidențiabililor
Dimensiune font:
Dorian OBREJA
Sâmbătă, 23 noiembrie, la ora 7, se încheie campania electorală pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, așa încât editorialul de acum e ultimul în care pot scrie despre ce cred că se va întâmpla duminică.
Iată lista candidaților la Cotroceni, în urma tragerii la sorți, conform căreia s-a stabilit ordinea prezenței pe buletinele de vot: 1. Elena Lasconi – USR; 2. George Simion – AUR; 3. Marcel Ciolacu - PSD 4. Nicolae Ciucă - PNL 5. Hunor Kelemen - UDMR 6. Mircea Geoană - independent 7. Ana Birchall - independent 8. Alexandra Beatrice Bertalan-Păcuraru – APD; 9. Sebastian-Constantin Popescu – PNR; 10. Ludovic Orban – FD; 11. Călin Georgescu - independent 12. Cristian Diaconescu - independent 13. Cristian-Vasile Terheș - PNCR; 14. Silviu Predoiu - PLAN.
Cred că veți fi în asentimentul meu, pentru a câștiga timp și spațiu, să mulțumim pentru participare, dar să ne luăm „la revedere” sau chiar „adio” de la numerele 1, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 și 14. Așadar, rămân Marcel Ciolacu, pe care toate sondajele îl dau calificat pentru turul II (ba unele îl socotesc deja și cîștigător al finalei!) și, luptând aproape ”umăr la umăr” pentru medalia de argint (căci ”bronzul” merge acasă, împreună cu ceilalți 11), doi de Nicolae – unul și Ionel, altul și George. Nu întâmplător i-am așezat în această ordine, întrucât, deși al doilea a cunoscut un trend crescător în ultima vreme, cel dintâi se bazează pe un partid mai puternic și mai disciplinat; așa încât, teoretic, are prima șansă...la locul II.
În practică, niște ierarhii se mai pot schimba, la extrem, chiar ordinea în primele 3 poziții. Asta depinde de apariția (sau nu) a atât de invocatelor „lebede negre”. Dacă Roxana Mânzatu nu va fi validată (se va ști cel mai devreme pe 20 noiembrie), „acțiunile” lui Marcel Ciolacu pot cunoaște o serioasă scădere (el trebuie să fie mai reținut și în exprimarea sentimentelor prin sărutarea omologilor din alte țări). Dacă scandalul privind palatul ce urma să-i fie atribuit lui Klaus Werner ia amploare, Nicolae Ciucă va pierde și mai mult din procente. Dacă serviciile de informații – din România, Republica Moldova sau Ucraina – vor confirma cu date și mai elocvente motivele pentru care a fost declarat indezirabil în cele două țări, George Simion va părăsi cu coada între picioare nu doar lupta pentru Cotroceni, dar, posibil, și scena politică. La acești 3 de dacă se mai pot adăuga alții, întrucât o mișcare inteligentă pentru a-ți scoate din joc adversarul este să-i plasezi lovitura deasupra/sub centură cât mai aproape de ziua votului. Deja ”graba strică treaba” s-a adeverit în cel puțin 3 cazuri: la Geoană, care și-a început campania fiind funcționar NATO, adică de undeva de sus, după care, nemafiind nimic (și îndoielnic independent, cu trecutul său) a tot căzut; la Simion, care a demarat mult prea repede marele său plan de transformare a țării în Rai; la Ciucă, prin irosirea ineficientă (dar foarte costisitoare) și prea timpurie a unei muniții iluzorii, ce presupunea că românii ar fi obsedați de a avea un președinte-scriitor.
Duminica viitoare va fi rece (circa 5 grade); un prim motiv ca alegătorii să nu stea la cozi interminabile. Dar principalul e oferta tot mai slabă calitativ de candidați. În 2019, prezența la vot era cea mai slabă din 90 încoace (47,66); acum procentul poate crește cu cel mult 5% - de unde întrebări despre reprezentativitatea și legitimitatea calificaților în turul II.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau