Cum au convins-o escrocii moldoveni pe actrița clujeancă Patricia Brad să le dea banii. Filmul țepei de 100 mii lei ce a șocat pare ireal!
Dimensiune font:
Filmul țepei de 100.000 de lei din Cluj! Tehnici de manipulare, polițiști falși și scenarii ca în filme: ,,Nici nu mai știam cum mă cheamă
În urmă cu câteva zile, Patricia Brad, actriță la Teatrul Național din Cluj-Napoca a fost înșelată de o rețea de țepari. Actrița a rămas cu o pagubă de 100.000 de lei, după ce a fost păcălită să-și deschidă un credit și să le trimită banii infractorilor.
Știri a contactat-o pe actriță, care ne-a povestit cu exactitate ce metode de convingere și manipulare au folosit țeparii ca să le trimită uriașa sumă de bani.
Țeparii aveau deja informații personale
Actrița povestește că totul a avut loc pe 8 aprilie. Aceasta spune că în acea zi a găsit o bonă pentru copilul cel mic, pentru a-și rezolva câteva din problemele de care trebuia să se ocupe, fiind plecată din casă. Când au sunat-o țeparii știau deja informații despre ea.
,,Lucrurile n-au început cu presiune. La început am primit acel telefon că cineva, în orașul meu natal s-a prezentat la BT cu buletinul în care apăreau datele mele dar cu poză diferită și că ei observă că eu m-am născut în Iași dar trăiesc în Cluj și mă întreabă dacă e adevărat, le răspund și zic că da. Mi se spune că asta e furt de indentitate, că e destul de grav și că va începe o anchetă.”, a explicat Patricia Brad .
După 15 minute, femeia a fost pasată unor colegi, presupuși polițiști care s-ar fi ocupat cu investigația. Femeia menționează că accentul acestora semăna puțin cu cel al moldovenilor de peste Prut, deși presupușii polițiști susțineau că sunt din Iași.
,,Mă sună cineva de la Poliție, era ceva destul de serios, dar nu era nimic stringent. Eu am crezut că voi primi notificări de la poliție peste o lună sau peste 2 ca să-mi spună ce s-a întâmplat cu cazul(n.red presupusul furt de identitate).
Nu mi s-au cerut date sau ceva. Ei mi-au spus că sunt din Iași/Suceava.Mă sună doi agenți că s-a deschis ancheta și să mă gândesc eu foarte bine cui i-am trimis copie de pe buletin, să verific conturile și nu știu ce numere de telefon. Asta a durat vreo 40 de minute până când ultimul polițist mi-a spus că voi fi pusă în direct cu un inspector BNR” , a explicat actrița.
Inspectorul BNR intră în peisaj
Actrița a fost sunată ulterior de un număr de fix, iar un ,,inspector” se prezintă cu numele de David Orțan, trimitându-i femeii, prin intermediul Whatsapp mai multe documente, printre care și o legitimație, dar și un contract de confidențialitate.
,,Mă sună un număr de fix, îmi spune că mi trimite legitimația pe Whatsapp, îmi zic bine, nimic suspect. După care mă mai ia iar cu buletinul cu telefonul, cu numere de telefon etc. După care mă întreabă dacă sunt înconjurată de oameni.
După ce îi răspund că da îmi spune «Doamnă eu nu îmi consum timpul prețios, suntem în legătură directă cu poliția, este o chestie foarte gravă vă rog să vă îndepărtați de alte persoane». Zic ok, ies 10 minute, stau cu omul în telefon, zic că e pentru binele meu. Îmi spune că îmi trimite un contract de confidențialitate, și îmi spune că tot ce vom vorbi va rămâne între noi,”, a explicat actrița.
Scurgeri de informații, fraude, și clonări de buletine
Falsul agent a început să pună presiuni, menționând că trebuie să facă un credit de 100.000 de lei, și să-i trimită banii, iar acesta îi va închide ulterior linia de credit deschisă și va opri orice încercare viitoare de fraudă.
,,Îmi spune « fiți atentă ce trebuie să facem, se fac foarte multe furturi de la toate băncile, dumneavoastră va trebui să mergeți să faceți un credit, îmi trimiteți mie toți banii și eu vă elimin toate creditele și liniile de credit. În momentul ăsta copilul plângea, bona era disperată și eu cu ala în telefon»”, a explicat artista.
Actrița a menționat că presupusul inspector a pus-o să intre pe site-ul BNR pentru a verifica că numărul de pe care a sunat-o apare acolo.
,,Eu eram tot mai alarmată, timpul trecea, copilul plângea, si toate erau în aer. Îmi spune să merg la o sucursală CEC. Spun ce treabă am eu cu CEC-ul și BT-ul câtă vreme eu sunt la altă bancă, îmi spune că nu înțeleg și că acolo sunt scurgeri de informații și că e o anchetă în plină desfășurare. Mi s-a spus că trebuie să intru acolo (n.red) să fiu cu ochii pe aia, să văd dacă mi iau buletinul, dacă pleacă în altă cameră. Mi s-a spus ce să zic la bancă, mi s-a spus să să zic nu dacă mă întreabă dacă m-a pus cineva”, a explicat aceasta.
La un pas să scape
Odată ajunsă la CEC, din fericire site-ul Anaf nu mergea, și fiind extrem de stresată femeia a decis să plece acasă, spunându-i presupusului inspector că nu are cum să trimită banii.
,,Am urcat în autobuz, i-am închis și mi-am spus că m-a scăpat Dumnezeu și mă duc acasă. Mă sună repede un polițișt și îmi spune «doamnă, sunteți în plină anchetă, noi vă urmărim pe camerele de luat vederi, ați fost la un pas să duceți la bun sfârșit totul, acum ancheta se va lungi iar costurile le veți plăti dumneavoastră»", a explicat actrița.
Femeia a fost trimisă ulterior la BRD, după unde mai multe manipulări a fost convinsă să facă un credit pentru 100.000 de lei.
,,M-au trimis la BRD. Am spus că noi dacă îi suspectăm pe cei de la CEC, ce caut eu la BRD, moment în care mi s-a spus să ascult instrucțiunile lui. Mi-a spus că se fac fraude peste tot și că oamenii sunt mână în mână, se clonează buletine”, a explicat Patricia Brad.
Aceasta a fost ,,educată” de individ cu privire la credit, spunându-i-se exact poezia pe care trebuia să o zică în fața angajaților băncii.
,,Am reușit să scot banii, am aplicat pentru un credit. Și pentru că nu mai aplicasem niciodată, lucrez la stat și am salar ok mi l-au dat. Mi s-a spus să spun că iau credit de nevoi personale pentru renovarea apartamentului sau achiziționarea unei mașini. M-au pus să repet și când am greșit m-au pus să zic din nou ca nimic să nu pară suspect din partea mea. Știau și ce sumă trebuie să iau știau toate condițiile”, a explicat aceasta.
Marele final al scamatoriei
Stresată, obosită și împinsă de la spate de falsul inspector BNR, femeia a fost îndrumată spre Vivo Cluj Napoca.
,,Mă trezesc cu această plasă de bani în mână și îi întreb ce să fac. Îmi spune să merg la Vivo, eram disperată, bona mă aștepta deja de 4 ore, celălat copil trebuia scos de la grădiniță. Inspectorul zice «Lăsați doamnă că știu, și eu am copiii. Au fost cazuri și mai grave. Mai aveți 2 pași de făcut, îmi trimiteți mie banii înapoi, eu vă închid creditul și nimeni nu va mai putea în numele dumneavoastră sa ia credit»”, a explicat actrița.
Odată ajunsă la centrul comercial, a fost îndrumată spre un bancomat destinat criptomonedelor, lucru care i s-a părut suspicios, însă inspectorul a asigurat-o că acesta este procesul
,,Ajung la Vivo disperată, mi-au spus să scot 200 de lei din suma aceea, să le trimit poze la seriile de pe bani să justifice la bancă. După ce am ajuns în fața bancomatului am întrebat ce treabă are BNR-ul cu bitcoinul.
M-a întrebat în ce secol trăiesc și mi-a spus că fac tranzacțiile și îmi trimite niște coduri QR. M-a asigurat că rămâne cu mine la telefon ca să pot să explic și acasă toată situația. Când am trimis ultimul leuț... Am alergat pe acolo, nici nu mai știam cum mă cheamă, nici nu știam ce am făcut. Te fac să faci pe spionul, și orice le zici au ceva pregătit. Dacă le dai alea 30 de minute te-au câștigat, că intră Poliția pe fir, apare nu știu cine, și te panichează nu mai știi ce să faci. ", a transmis actrița.
Ce spune Poliția?
Polițiștii din Cluj-Napoca au intrat pe fir, începând cercetările pentru comiterea infracțiunii de înșelăciune, în vederea identificării și tragerii la răspundere a autorilor.
,,La data de 09.04.2025, la sediul Poliției municipiului Cluj-Napoca, s-a prezentat o persoană care a sesizat faptul că, în data de 8 aprilie a.c., în jurul orei 11.00, a fost contactată telefonic de persoane necunoscute, care s-au prezentat drept reprezentanți ai unor instituții bancare. Persoana, identificată ca fiind o femeie de 42 de ani, ar fi fost indusă în eroare printr-o notificare falsă referitoare la o presupusă anchetă privind tentativa de deschidere a unui credit pe numele victimei.
Sub pretextul unei investigații, victimei i s-a sugerat să acceseze un credit în valoare de 100.000 lei de la o instituție bancară și să depună întreaga sumă într-un bancomat destinat criptomonedelor, situat într-un centru comercial din comuna Florești.
Persoana vătămată, în urma inducerii în eroare, a efectuat acțiunile solicitate de către persoanele în cauză.", transmite IPJ Cluj.
În prezent se efectuează cercetări pentru comiterea infracțiunii de înșelăciune, în vederea identificării și tragerii la răspundere a autorilor.
Cum vă puteți feri
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau