Noi ajutoare sociale în 2025! Cine poate beneficia de ele
Dimensiune font:
Ajutoarele sociale reprezentate de venitul minim de incluziune și componentele acestuia se majorează anual, în martie, în funcție de rata inflației. Ce valoare are venitul minim de incluziune în 2025, cum se pot cere noile ajutoare sociale în 2025 și cine are dreptul la ele.
Ministerul Muncii și Solidarității Sociale (MMSS) a confirmat, pentru avocatnet, că venitul minim de incluziune a fost majorat în martie 2025. Venitul minim de incluziune înlocuiește, din 2024, fostele ajutoare sociale și este compus din una sau două dintre următoarele ajutoare financiare: ajutorul pentru familia cu copii și ajutorul de incluziune;
Cine beneficiază de noile ajutoare sociale în 2025 (venitul minim de incluziune)
Familiile și persoanelor singure aflate în situații dificile au dreptul, potrivit legii, la un venit minim de incluziune, care să reducă riscul de sărăcie și de excluziune socială.
Noile ajutoare sociale, respectiv venitul minim de incluziune și componentele sale, se majorează anual cu valoarea inflației din anul anterior, cea mai recentă majorare având loc luna trecută.
De venitul minim de incluziune pot beneficia familiile și persoanele singure, cetățeni români, care au domiciliul sau reședința în România, dar și familiile și persoanele singure care nu au cetățenie română, dacă se află în una dintre următoarele situații:
sunt cetățeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, ai Spațiului Economic European, ai Confederației Elvețiene sau străini, pe perioada în care au domiciliul ori, după caz, reședința în România, în condițiile legislației române;
sunt cetățeni străini sau apatrizi cărora li s-a acordat o formă de protecție;
sunt apatrizi care au domiciliul sau, după caz, reședința în România.
În același timp, de venitul minim de incluziune beneficiază și persoanele fără adăpost, dar numai pe perioada în care se află în evidența serviciilor publice de asistență socială de la nivelul primăriilor din localitățile în care trăiesc.
O altă condiție pe care trebuie s-o îndeplinească o familie sau o persoană pentru a putea beneficia de venitul minim de incluziune este cea a veniturilor mici. Mai exact, poate beneficia de venit minim de incluziune familia și persoana singură ce nu are venituri sau care are venituri ce nu acoperă nivelul de trai minimal, respectiv dacă veniturile nete lunare ajustate le sunt de până la 700 de lei inclusiv.
Potrivit legii, venitul minim de incluziune se constituie din totalitatea sumelor aferente componentelor acestuia, care se stabilesc în funcție de încadrarea în veniturile nete lunare ajustate realizate de familie în următoarele limite:
pentru ajutorul de incluziune, până la un venit net lunar ajustat de 275 de lei inclusiv, care se ia în calcul la stabilirea veniturilor cumulate ale familiei;
pentru ajutorul de incluziune, până la un venit net lunar ajustat de 400 de lei inclusiv, care se ia în calcul la stabilirea veniturilor persoanei singure cu vârsta de cel puțin 65 de ani;
pentru ajutorul pentru familia cu copii, până la un venit net lunar ajustat de 700 de lei inclusiv.
Pentru a putea cere venitul minim de incluziune, cei ce îndeplinesc condițiile amintite trebuie să completeze o cerere în acest sens, fie în format tipărit, fie în format electronic, ce trebuie apoi depusă la primăria de care aparțin.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau