Cea mai mare țeapă cu panouri fotovoltaice: Tot mai mulți români au fost înșelați după ce au plătit mii de lei avans
Dimensiune font:
Tot mai mulți români au ales în ultimii ani să investească în panouri fotovoltaice, în speranța reducerii costurilor cu energia electrică și alinierea la tendințele de sustenabilitate. Însă, pentru o parte dintre ei, visul de a deveni prosumatori s-a transformat într-un coșmar financiar.
Mai mulți cetățeni care au apelat la serviciile firmei Technology Artificial World SRL (TAW Energy) au plătit avansuri de 2.000 de lei pentru instalarea sistemelor solare, dar lucrările nu au mai fost realizate. Firma s-a promovat ca fiind una dintre cele mai active din programul guvernamental „Casa Verde Fotovoltaice”, susținând că are peste 5.000 de clienți, potrivit Fanatik.ro. Testimonii din teren: „Ne-au luat ca pe niște copii fraieri”
„Foarte bine documentați în a da răspunsuri mincinoase. Ne-au luat ca pe niște copii fraieri”, a povestit o familie din Brașov, păgubită în urma colaborării cu această firmă. Deși societatea promitea instalarea unor panouri de 6 kW la prețul celor de 3 kW, în realitate, doar 500 de clienți au beneficiat efectiv de montaj, restul așteptând încă din 2023 soluționarea situației.
Dincolo de pierderea avansului, clienții riscă și pierderea finanțării de până la 20.000 de lei oferită prin programul „Casa Verde”. Un total de aproximativ 4.500 de persoane sunt afectate.
Firma recunoaște problemele, dar vine cu justificări
Unul dintre managerii companiei, Dragoș Luca, a recunoscut într-o declarație faptul că au existat promisiuni nerealizate legate de livrarea echipamentelor:
„Ne-am bazat practic pe niște promisiuni a unor stocuri pe care le așteptam de acum câteva luni de zile, între timp n-au ajuns, ceea ce a dus iar la blocarea practic a unui montaj finalizat 100 la sută. Lucrurile astea le-am pus punct la punct în funcție de experiența pe care am purtat-o din acel fapt”.
Pentru a preveni pierderea finanțării, Ministerul Mediului a emis un ordin prin care prelungește perioada de montaj cu încă șase luni pentru toți cei înscriși în programul din 2023. În plus, regulamentul Administrației Fondului pentru Mediu (AFM) prevede că în caz de incapacitate a firmei de a finaliza lucrările, aceasta trebuie să notifice instituția pentru a demara un transfer colectiv către alți instalatori.
Reguli noi pentru instalatori: garanție de 5% din contracte
Pe viitor, ministrul Mediului anunță și o modificare esențială a sistemului de garanții pentru instalatori: acestea vor reprezenta 5% din valoarea totală a contractelor, înlocuind suma fixă de până acum, pentru o mai bună protecție a consumatorilor.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau