Burduja: Energia nucleară contribuie direct la protejarea sănătății românilor
Dimensiune font:
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat vineri că România participă la un proiect european major dedicat dezvoltării energiei nucleare, pentru care a fost aprobată săptămâna aceasta scrisoarea de susținere, în cadrul Forumului la nivel înalt pentru Proiecte Importante de Interes Comun European (IPCEI). Este pentru prima dată când un IPCEI este axat exclusiv pe tehnologiile nucleare.
„Este o veste excelentă pentru România! La Bruxelles s-a aprobat sprijinul pentru un proiect strategic în domeniul nuclear, în care țara noastră joacă un rol esențial, coordonând componenta legată de producerea de radioizotopi medicali – cruciali în diagnosticarea și tratamentul cancerului”, a transmis ministrul printr-o postare pe rețelele sociale.
Sebastian Burduja a explicat că acest demers marchează finalul primei faze de selecție în cadrul inițiativei IPCEI, vizând cinci piloni de dezvoltare în sectorul nuclear european: tehnologii avansate pentru producția de energie (precum reactoarele modulare mici – SMR și reactoarele avansate – AMR), prelucrarea uraniului și managementul combustibilului, modernizarea lanțurilor industriale, cercetarea în domeniul fuziunii nucleare și fabricarea de radioizotopi medicali.
„La Cernavodă avem deja capacitatea tehnologică de a produce izotopi necesari terapiilor oncologice moderne. Deja am demarat un parteneriat cu firma franceză Framatome pentru producerea, din 2028, a Lutetiu-177, un izotop utilizat în tratamente împotriva cancerului. România are șansa de a deveni un furnizor important în lanțul european de aprovizionare, reducând astfel dependența de surse externe”, a precizat Burduja.
Ministrul a menționat și alte proiecte strategice în care România este angajată, precum centrala SMR de la Doicești, proiectul Alfred de la Pitești – un reactor experimental de generație IV cu răcire pe bază de plumb – și inițiativele pentru dezvoltarea lanțului valoric în domeniul combustibilului nuclear, unde țara noastră are deja expertiză.
„Această aprobare este doar începutul. Urmează etapa de selecție a tehnologiilor implicate, identificarea surselor de finanțare și desemnarea partenerilor. Alături de celelalte 12 state participante și Comisia Europeană, ne propunem ca până la finele anului viitor să conturăm un proiect concret, aplicabil și cu beneficii reale pentru România și întreaga Europă”, a încheiat ministrul Energiei.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau