Schimbări uimitoare în Codul Muncii. Angajații care își vor face singuri programul de lucru

Dimensiune font:

| 19-04-2025 11:24

Flexibilitatea programului este unul dintre beneficiile pe care angajatorii se gândesc să îl ofere salariaților. Germania analizează posibilitatea de a renunța la limita de opt ore de muncă pe zi, optând pentru o reglementare săptămânală mai flexibilă.


Românii reprezintă cea mai numeroasă minoritate din Germania provenind dintr-un stat membru al Uniunii Europene, conform informațiilor publicate de Biroul Federal de Statistică al Germaniei.

Anul trecut, între 800.000 și 900.000 de români trăiau în Germania. Cei mai mulți români din Germania au vârste cuprinse între 20 și 45 de ani, având o vârstă medie de 33 de ani. Majoritatea locuiesc în orașele München, Nürnberg, Freiburg, Stuttgart și Köln.

 

Germania, program de lucru flexibil
Reforma propusă de Uniunea Creștin-Democrată (CDU) și Partidul Social-Democrat (SPD) vizează oferirea unei libertăți mai mari angajaților în organizarea programului de lucru, însă ridică și întrebări legate de riscurile de suprasolicitare.


Această schimbare majoră în legislația muncii ar putea înlocui limita zilnică de lucru cu una săptămânală, având ca scop creșterea flexibilității și îmbunătățirea echilibrului între viața profesională și cea personală. 

Flexibilitatea programului în funcție de preferințe sau nevoi
Proiectul propune ca, în locul actualei reguli care limitează munca la maximum 8 ore pe zi – cu posibilitatea de a extinde programul la 10 ore în anumite situații – angajații să aibă libertatea de a-și organiza cele 40 de ore de muncă săptămânală în funcție de preferințele și nevoile lor. De exemplu, o persoană ar putea lucra câte 10 ore de luni până joi și să își ia liber vinerea, astfel prelungindu-și weekendul.


„Să muncești din greu timp de trei zile pe săptămână și apoi să îți iei restul de zile libere. Asta ar trebui să fie posibil în curând, cel puțin în teorie”, relatează BILD, care citează surse guvernamentale implicate în discuțiile despre reformă.

Flexibilitatea programului, un cuțit cu două tăișuri
Experții în piața muncii afirmă că această idee aduce atât avantaje considerabile, cât și riscuri care nu pot fi neglijate. Enzo Weber, specialist la Institutul pentru Cercetarea Ocupațională, subliniază că „angajații ar beneficia de o libertate suplimentară”, dar atrage atenția că sănătatea trebuie să rămână o prioritate.. „Lucrul peste 10 ore pe zi nu ar trebui să devină o normă. Studiile arată că acest lucru dăunează performanței și sănătății.”

Livia Merla, avocată specializată în dreptul muncii, consideră că ideea de a avea o săptămână de lucru concentrată poate deveni contraproductivă. „Deși ideea pare atractivă, prea multe ore într-o zi pot fi contraproductive. Munca trebuie să rămână eficientă.”

Flexibilitatea programului, presiune invizibilă asupra angajaților
Un alt risc semnalat de specialiști este că noua flexibilitate ar putea deveni o presiune invizibilă asupra angajaților. Fără o planificare atentă și o implicare reală din partea angajatorilor, modelul săptămânal ar putea conduce la munca excesivă, fără ca angajații să beneficieze cu adevărat de mai mult timp liber.

În prezent, reforma se află în faza de consultări, dar, dacă va fi implementată, ar putea aduce o schimbare semnificativă în modelul de muncă din Germania, conform publicației germane Bild.

Reducerea orelor de lucru. Exemple din alte țări
În Olanda, flexibilitatea programului de muncă este deja o realitate bine stabilită. Țara este considerată un lider european în domeniul muncii part-time, cu peste jumătate dintre angajați alegând acest tip de regim. Legea olandeză le conferă salariaților dreptul de a solicita modificări ale programului de lucru, contribuind astfel la un echilibru sănătos între viața profesională și cea personală.

Un alt exemplu este Franța, unde, începând din anul 2000, săptămâna de lucru este limitată la 35 de ore. Această măsură a fost implementată pentru a combate șomajul și a îmbunătăți calitatea vieții, deși a generat numeroase controverse de-a lungul timpului. Cu toate acestea, reglementarea a rămas în vigoare și este adesea citată ca un model de referință în discuțiile despre reformele pieței muncii.

Spania. Flexibilitatea programului, plătită de ceilalți angajați
Spania a avansat și mai mult, lansând în 2021 un proiect-pilot pentru săptămâna de lucru de patru zile. Această inițiativă, susținută financiar de stat, a permis unor companii să reducă programul săptămânal la 32 de ore, fără a afecta salariile angajaților. Obiectivul declarat al proiectului a fost creșterea productivității și reducerea stresului în rândul angajaților.

În Japonia, unde cultura muncii excesive a dus la fenomenul cunoscut sub numele de „karoshi” – moartea prin suprasolicitare – autoritățile au început să încurajeze companiile să adopte programe mai flexibile. De exemplu, Microsoft Japan a testat în 2019 o săptămână de lucru de patru zile, rezultând într-o creștere a productivității cu 40%. Acest experiment a fost considerat un succes și a inspirat alte organizații să adopte un model similar.

Unul dintre cele mai cunoscute experimente a avut loc în Islanda, între 2015 și 2019, când peste 2.500 de angajați din sectorul public au participat la un test extins privind reducerea timpului de lucru la 35–36 de ore pe săptămână, fără scăderi salariale.

Rezultatele au demonstrat o creștere semnificativă a satisfacției angajaților, menținând în același timp nivelul de productivitate. Ca urmare a acestui succes, majoritatea lucrătorilor din Islanda beneficiază acum de un program flexibil, cu ore reduse. 

Urmareste-ne si pe canalul nostru de WhatsApp

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale autoritatii contractante: Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. 2. Denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se poate solicita documentatia de atribuire. Daca este cazul, costul si conditiile de plata in vederea obtinerii documentatiei de atribuire: Biroul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Roma, cu sediul in comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma@yahoo.ro, cod fiscal 3372114. Documentatia de atribuire in format electronic este pusa de catre Autoritatea Contractanta cu titlu gratuit la dispozitia ofertantilor care au inaintat o solicitare in acest sens. 3. a) Locul prestarii serviciilor: Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani. b) Obiectul concesionarii; natura si dimensiunea prestarilor: Serviciul de utilitate publica de distributie a gazelor naturale in Comuna Roma, cu satele apartinatoare Roma si Cotargaci, judetul Botosani, conform art. 8 H.G.209/2019. c) Termenul de finalizare sau durata contractului: 49 de ani. 4. a) Termenul de depunere a ofertelor: 20.06.2025, ora 10.00. b) Adresa la care trebuie transmise ofertele: Comuna Roma, Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani, telefon 0231/544.622, fax 0231/565.978, e-mail: primaria.roma @yahoo.ro. c) Limba sau limbile in care trebuie redactate ofertele: romana. d) Data, ora si locul deschiderii ofertelor: 20.06.2025, ora 11.00, Comuna Roma, comuna Roma, sat Roma, Str. Brazilor nr. 54, judetul Botosani. 5. Conditiile personale, tehnice si financiare pe care trebuie sa le indeplineasca ofertantii: conform documentatiei de atribuire. 6. Criterii utilizate la atribuirea contractului: conform documentatiei de atribuire. 7. Dupa caz, procentajul minim din lucrari care trebuie acordat partilor terte: conform documentatiei de atribuire. 8. Data trimiterii spre publicare a anuntului de participare: 30.04.2025. 9. Denumirea si adresa organismului competent de rezolvare a contestatiilor si, dupa caz, de mediere. Informatii exacte privind termenele de depunere a contestatiei si, dupa caz, denumirea, adresa, numarul de telefon, numarul de fax si adresa de e-mail ale biroului de la care se pot obtine aceste informatii: Tribunalul Botosani, Sectia de Contencios -Administrativ, cu sediul in orasul Botosani, Str. Maxim Gorki nr. 8, judetul Botosani, telefon 0231/511.739, fax 0231/531.832, email: tr-botosani@just.ro.
Orasul Harlau clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Orasul Harlau, cu sediul in orasul Harlau, Str. Musatini nr.1, judetul Iasi, telefon/fax 0232/720.412/ 0232/720.777, e-mail: primariahirlau @yahoo.com, juridic@ primaria- hirlau.ro, cod fiscal 4541190. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si H.C.L. Harlau nr. 27/26.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 160.000 Lei si se aloca in intregime pentru domeniul Sport. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Orasului Harlau aprobat prin H.C.L. Harlau nr. 53/27.04.2017 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local, cu modificarile si completarile ulterioare. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul: www.primaria hirlau.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante: www.primaria hirlau.ro sau se poate procura de la sediul Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 15.05.2025, ora 14.00, la Compartimentul Registratura al Orasului Harlau, Harlau, Str. Musatini nr. 1, judetul Iasi. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 16.05.2025 -19.05.2025.
Comuna Racaciuni, judetul Bacau, clarifica regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul fiscal, adresa, numarul de telefon, telefax si/sau adresa de e-mail ale persoanei de contact: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau, telefon 0234/251.212, fax 0234/251.586, e-mail: cl_racaciuni@yahoo.com, cod fiscal 4670330. Reglementari legale privind acordarea de finantare nerambursabila: In baza Legii nr. 350/2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activitati nonprofit de interes general, cu modificarile si completarile ulterioare si Hotararea Consiliului Local al Comunei Racaciuni nr. 09/31.03.2025 privind aprobarea bugetului pe anul 2025. Perioada de finantare: anul 2025. Suma totala alocata de la bugetul local este de 385.000 Lei si se aloca astfel: 15.000 Lei pentru domeniul Sportiv, 50.000 pentru domeniul Social, respectiv 320.000 Lei pentru Culte religioase. Criteriile de acordare a finantarilor nerambursabile sunt cele prezentate in Regulamentul Comunei Racaciuni aprobat prin H.C.L. Comuna Racaciuni nr. 14/31.03.2025 privind regimul finantarilor nerambursabile alocate de la bugetul local pentru activitatile nonprofit de interes local. Documentatia pentru elaborarea si prezentarea propunerilor de proiecte/ programe se poate obtine de pe site-ul Comunei Racaciuni: www.comuna racaciuni.ro. Documentatia de solicitare a finantarii nerambursabile se poate descarca de pe site-ul autoritatii contractante www.comuna racaciuni.ro sau se poate procura de la sediul Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Data-limita pentru depunerea propunerilor de proiecte: 13.05.2025, ora 14.00, adresa: Comuna Racaciuni, cu sediul in comuna Racaciuni, sat Racaciuni, Str. Stefan cel Mare nr. 136, judetul Bacau. Perioada la care se desfasoara selectia de proiecte, verificarea eligibilitatii, a indeplinirii criteriilor referitoare la capacitatea tehnica si financiara si evaluarea propunerilor de proiecte este: 14.05.2025- 15.05.2025.
SUBSCRISA Five Administration SPRL, in calitate de Administrator judiciar al debitoarei R-Agro Falciu SA -in reorganizare, organizeaza in perioada 16.04 -09.05.2025 inclusiv, orele 09:00 -19:00, licitatii publice cu strigare in vederea valorificarii urmatoarelor active mobile aflate in patrimoniul debitoarei, dupa cum urmeaza: -Utilaje agricole lista nr. 1 -pret de pornire peste 9.000 Lei (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza licitatii: -Licitatia nr. 1 in perioada 16 -17.04.2025, termen-limita inscriere: 15.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 29 -30.04.2025, termen-limita inscriere: 28.04.2025, ora 12:00; Licitatia nr. 3 in perioada 07 -08.05.2025, termen-limita inscriere: 06.05.2025, ora 12:00. -Utilaje agricole lista nr. 2 -pret de pornire sub 9.000 Lei (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza licitatii: -Licitatia nr. 1 in perioada 17 -23.04.2025, termen-limita inscriere: 16.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 30.04 -02.05.2025, termen-limita inscriere: 29.04.2025, ora 12:00; Licitatia nr. 3 in perioada 08 -09.05.2025, termen-limita inscriere: 07.05.2025, ora 12:00. Bunurile supuse valorificarii, datele si orele fiecarei licitatii, precum si pretul de pornire la fiecare licitatie se regasesc in listele de bunuri pentru fiecare Pachet si pot fi solicitate Administratorul ui judiciar, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Preturile de pornire ale licitatiilor nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Persoanele interesate au obligatia de vizionare a activelor, cu instiintarea prealabila a Administratoru lui judiciar si numai dupa achizitionarea caietului de sarcini. Licitatiile se vor desfasura in perioada mentionata exclusiv online, prin intermediul platformei: www.licitatii -unpir.ro, aceasta presupunand crearea unui cont de participant si validarea acestuia de catre administratorul platformei. Toate detaliile referitoare la modalitatea de participare prin intermediul platformei online mentionate anterior se regasesc in cuprinsul Caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor si a semnarii unui Angajament de confidentiali tate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Pretul Caietului de sarcini este 595 Lei (TVA inclus) pentru bunurile care au pret de pornire peste 9.000 Lei si de 119 Lei (TVA inclus) pentru bunurile care au pret de pornire sub 9.000 Lei si poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Termenul-limita pentru transmiterea documentatiei de participare la licitatie este cel mentionat mai sus, aceasta urmand a fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five-advisory.ro. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice (whatsapp /mms etc.) nu vor fi luate in considerare. Vizionarea activelor se va face numai in baza unei programari prealabile, la nr. 0762978187 sau e-mail: office@r-agro.ro si numai dupa achizitionarea Caietului de sarcini.
SC SELF TRUST SRL este lider national al segmentului de piata pentru sisteme de conveioare (benzi transportoare) automatizate. Echipamentele proiectate si produse de noi se adreseaza in special urmatoarelor industrii: Logistica, Intralogistica, Automotive, Procesarea Carnii, Panificatie, Imbuteliere, Fabricarea Mobilei, Reciclarea Deseurilor. Detinem o pozitie importanta la nivel modial in randul producatorilor de echipamente pentru aeroporturi avand clienti din: Romania (15 din 17 aeroporturi), Spania, Portugalia, Franta, Germania, Marea Britanie, Grecia, Slovacia, Algeria, Libia, Yemen, Djibouti, Qatar, Arabia Saudita, Seychelles, Azerbaijan, Turcia. Dorim sa ne extindem echipa cu: OPERATOR STRUNG SI FREZA CNC (FANUC SI HAAS), LACATUS MECANIC PENTRU MONTAJ. Cerinte: cunostinte si experienta practica dovedita in setarea si operarea masinilor cu comanda numerica (operator CNC), respectiv in ansamblarea echipamentelor industriale (lacatus mecanic de montaj), o buna intelegere a proceselor tehnologice, cunostinte de baza pentru intelegerea desenului tehnic, conditie obligatorie. Conditii de lucru: Program de lucru zilnic de la 6:00 – 14:30 (cu pauza de masa de 30 min), de luni pana vineri, Orele suplimentare sunt platite conform legislatiei in vigoare, Echipament de protectie adecvat. Salarizare si bonusuri: Salarizare in functie de experienta si cunostintele dovedite si meseria de incadrare 3000-5000 lei net lunar. Reevaluare salariala dupa primele 3 luni de contract. Crestere salariala anuala in functie de indicii de inflatie comunicati si de performantele profesionale realizate. Bonusare in functie de implicare, de performanta profesionala si randament in procesul de productie. Bonuri de masa in valoare de 40 lei/zi lucratoare. Decontare contravaloare transport sub forma de abonament lunar pe raza municipiului Iasi sau zona metropolitana. Al 13- lea salariu (50% prima de concediu, 25% prima de Craciun, 25% prima de Paste). Bonificatie pentru deplasarile la montaj 150 lei/zi pentru Romania si 50 Euro/zi pentru deplasari in afara tarii. Asteptam CV-urile dvs la adresa HR@selftrust.ro. Informatii suplimentare si programarile pentru proba de lucru se pot obtine la tel. 0733499283 sau la sediul nostru din Iasi, Str.Bucium, nr.34 (zona Baza 3 - intrare pe poarta 2 Moldomobila)
Pelinul – planta amară cu virtuți vindecătoare
01/05/2025 06:39

Pelinul (Artemisia absinthium), cunoscut incă din Antichitate pentru gustul său amar si proprietătile sale tămăduitoare, este una dintre cele mai puternice plante medicinale europene. Folosit deopotrivă i ...

HP EliteBook vs. modelele standard: ce te poate convinge să faci upgrade în 2025
30/04/2025 15:54

HP EliteBook vs. modelele standard: ce te poate convinge să faci upgrade in 2025 Lumea laptopurilor de business a evoluat semnificativ in ultimii ani, iar seria HP EliteBook continuă să fie un nume de refer ...

Durerea care nu se vede. De ce ne anesteziem emoțional ca să supraviețuim?
30/04/2025 13:02

  Uneori, tăcerea nu e doar absenta cuvintelor. E un zid interior pe care il construim atunci cand viata doare prea tare. Cand „trebuie să mergi mai departe” devine mantra zilnică, desi ...

Cadouri ieftine, dar cu impact - cum să faci un dar memorabil cu un buget mic
30/04/2025 12:05

Cadouri ieftine, dar cu impact - cum să faci un dar memorabil cu un buget mic Atunci cand vine vorba de oferirea unui cadou, multi oameni se simt presati să cheltuiască sume mari de bani pentru a impresiona ...

Terapia „vampir” – sângele care întinerește
30/04/2025 07:17

Unul dintre cele mai căutate tratamente din medicina estetică si regenerativă poartă un nume cel putin intrigant: terapia vampir. Nu este vorba, desigur, despre nimic mistic sau infricosător, ci despre o p ...

Top 3 tipuri de mobilă pentru living
29/04/2025 14:42

Top 3 tipuri de mobilă pentru living Dacă vă mutati la casă nouă si vă doriti să o amenajati cat mai modern, atunci aflati că acest articol vă este dedicat. În randurile ce urmează vrem să vă ...

 Bijuterii atemporale – Modele clasice care nu se demodează niciodată
28/04/2025 16:52

Bijuterii atemporale – Modele clasice care nu se demodează niciodată Într-o lume in care moda se reinventează constant, unele elemente de stil reusesc să rămană neatinse de trecerea timpului. ...

Top 5 echipamente esențiale pentru succesul unui magazin de retail
28/04/2025 11:58

Top 5 echipamente esentiale pentru succesul unui magazin de retail   Într-un magazin de retail, eficienta operatională si satisfactia clientilor sunt esentiale pentru a obtine succesul pe term ...

 Bijuterii atemporale – Modele clasice care nu se demodează niciodată
28/04/2025 10:15

 Bijuterii atemporale – Modele clasice care nu se demodează niciodată Într-o lume in care moda se reinventează constant, unele elemente de stil reusesc să rămană neatinse de trecerea tim ...

Hipnoza, călătoria către sine și puterea vindecării profunde
28/04/2025 09:53

Adesea invăluită in mister, hipnoza incepe să fie tot mai mult recunoscută drept o poartă autentică spre vindecare emotională si transformare personală. Oana Herra, psihoterapeut si hipnoterapeut, expli ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei