Adio, fructe!
Dimensiune font:
* În județul Iași, temperaturile scăzute din aceste nopți de început de aprilie au provocat daune ireparabile, majoritatea speciilor fiind înflorite * chiar și cele mai rezistente specii - mărul, părul sau gutuiul, au avut de suferit, în timp ce speciile mai sensibile, precum cireșul, caisul sau piersicul, par să fi pierdut lupta cu gerul târziu
Temperaturile scăzute înregistrate în ultima perioadă la Iași - cu câteva nopți consecutive coborând sub limita de îngheț, chiar la -5 grade – au provocat nu doar disconfortul populației, ci și daune însemnate în sectorul pomicol.
Așa-numitele „ferestre ale iernii”, care apar în lunile de început de primavară, aduc temperaturi mai ridicate decât ar fi normal, urmate imediat de perioade cu temperaturi negative. Acestea determină decălirea pomilor și diminuarea rezistenței la temperaturi scăzute, cu efecte negative dacă urmează perioade cu temperaturi sub zero grade.
Ca urmare a scăderii bruște a temperaturii, au fost afectați mugurii în stadiul de buton roz și florile deschise.
De obicei, la -2 grade Celsius, daunele provocate pomilor sunt semnificative, aceștia neavând capacitatea de a rezista acestui fenomen.
În județul Iași, temperaturile scăzute din aceste nopți de început de aprilie au provocat daune ireparabile, majoritatea speciilor fiind înflorite. Chiar și cele mai rezistente specii - mărul, părul sau gutuiul, au avut de suferit, în timp ce speciile mai sensibile, precum cireșul, caisul sau piersicul, par să fi pierdut lupta cu gerul târziu.
Pentru a nu-și pierde recoltele, mulți fermieri au făcut focuri la marginile livezilor, însă nu a fost suficient. Ba chiar, ei riscă foarte mult, deoarece astfel de practici sunt interzise de legislația în vigoare, iar firmele de asigurări încheie contracte numai pentru daunele provocate de înghețul de primăvară, de după 21 mai!
Mulți pomicultori se plâng de daune uriașe, de ordinul miilor de euro la hectar și iau în calcul reorientarea către alte domenii, din moment ce au suferit pierderi uriașe în ultimii ani, din cauza temperaturilor scăzute, a grindinii sau a secetei accentuate.
Una peste alta, un lucru este cert: anul acesta, fructele din județ vor lipsi de pe piață aproape complet, iar acolo unde s-a mai salvat ceva, prețurile vor fi foarte mari.
La nivelul județului se lucrează în jur de 5.000 de hectare cu livezi, marea majoritate cultivate cu măr și cireș.
Daniel BACIU
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau