Erdogan cere intervenția trupelor străine în Ucraina
Dimensiune font:
Președintele turc Recep Tayyip Erdogan își va prezenta propunerea de a îngheța războiul ruso-ucrainean în termenii actuali la o întâlnire a liderilor G20 de la Rio de Janeiro, pe 18 noiembrie, scrie Bloomberg, citând surse avizate în acest sens.
Potrivit acestora, propunerea lui Erdogan prevede că Ucraina "ca o concesie pentru Putin" va amâna discuțiile privind aderarea țării la NATO cu cel puțin 10 ani.
Erdogan propune, de asemenea, formarea unei zone demilitarizate în estul Donbassului și desfășurarea trupelor internaționale acolo "ca o garanție suplimentară". În plus, președintele turc propune să ofere Ucrainei provizii militare drept compensație pentru acceptarea de a nu deveni membru al NATO.
Oficialii turci au declarat pentru Bloomberg că ar fi dificil pentru Ucraina să accepte o astfel de ofertă, dar, în opinia lor, "aceasta este cea mai realistă abordare". Agenția scrie că oficialii turci „ar dori să amâne discuțiile despre soarta teritoriilor ocupate pe termen lung și să se concentreze pe asigurarea unei încetări a focului stabile".
Erdogan speră că va reuși să-l convingă pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski să ia parte la discuțiile de la Istanbul, deoarece, potrivit surselor agenției, liderul turc "a primit informații care indică faptul că Ucraina ar putea pierde mult mai multe teritorii în lunile următoare dacă ostilitățile nu sunt oprite".
Negocierile de pace
Summitul G20 va avea loc la Rio de Janeiro în perioada 18-19 noiembrie. Rusia și Turcia fac parte din G20, Ucraina nu.
Președintele Ucrainei nu va participa la summit, deoarece președintele brazilian Luiz Inácio Lula da Silva "a ignorat cererile din ce în ce mai disperate ale lui Zelensky pentru o invitație".
Președintele rus Vladimir Putin a declarat că nu va merge la summit pentru a nu "perturba" activitatea forumului din cauza faptului că un mandat internațional de arestare este în vigoare împotriva sa.
Brazilia și Rusia sunt membre ale BRICS.
Recent, aliații Ucrainei și-au intensificat încercările de a convinge părțile implicate în conflict să înceapă negocierile. Pe 15 noiembrie, cancelarul german Olaf Scholz a avut prima sa conversație telefonică cu Vladimir Putin în doi ani. Președintele francez Emmanuel Macron nu a exclus că ar putea vorbi cu Putin, dar numai atunci când "contextul" este potrivit pentru acest lucru. Macron crede că Putin "nu vrea pacea" și nu este pregătit să negocieze în această privință.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat pe 16 noiembrie, într-un interviu acordat lui Suspilne, că autoritățile ucrainene "trebuie să facă totul" pentru a pune capăt diplomatic războiului în 2025.
Brazilia găzduieşte un summit G20 umbrit de războaie şi de revenirea lui Trump, cu scopul de a ajunge la un acord pentru combaterea foametei
Brazilia se pregăteşte să găzduiască summitul Grupului celor 20, însă pare puţin probabil ca principalele naţiuni bogate şi în curs de dezvoltare să semneze o declaraţie semnificativă privind geopolitica: Reuniunea de luni şi marţi de la Rio de Janeiro este umbrită de două războaie majore şi de recenta victorie electorală a lui Donald Trump.
Tensiunile globale crescute şi incertitudinea cu privire la viitoarea administraţie Trump au temperat orice aşteptări cu privire la o declaraţie ferm formulată care să abordeze conflictele din Orientul Mijlociu şi dintre Rusia şi Ucraina. Experţii anticipează, în schimb, un document final axat pe probleme sociale precum eradicarea foametei - una dintre priorităţile Braziliei - chiar dacă îşi propune să includă cel puţin o menţiune a războaielor în curs.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau