5 din 10 români sunt irascibili din această cauză!
Dimensiune font:
Somnul este important pentru starea de bine fizică şi psihică. Cel mai recent studiu realizat de Asociația CIPRA - Centrul de Informare, Prevenire Risc și Analiză arată că stresul este cel mai important factor care afectează calitatea somnului românilor, fiind menționat de 52% dintre respondenți (în scădere față 61% anul trecut), urmat de timpul în exces petrecut la calculator sau pe telefon, cu un procent de 40%, obicei care afectează în cea mai mare măsură tinerii din categoria de vârstă 18-24 de ani (62%). Totodată, 28% dintre respondenți petrec prea mult timp la televizor înainte de culcare, iar 27% mănâncă sau beau cu puțin timp înainte de somn și din acest motiv nu se odihnesc bine.
Cercetarea de piață anuală CIPRA a evidențiat faptul că odihna a avansat în 2024 pe primul loc în topul aspectelor cu impact asupra calității vieții românilor, având o importanță majoră pentru 54% dintre aceștia, în timp ce echilibrul dintre viața personală și cea profesională se află pe locul doi, iar alimentația pe locul trei.
Lipsa somnului cauzează irascibilitate
Printre cele mai frecvente consecințe ale lipsei de somn menționate de români se numără dificultățile de concentrare (53%) și irascibilitatea (52%), urmate de:
· probleme cu memoria (45% dintre respondenți);
· renunțare la activitățile care le fac plăcere (39%);
· evitarea interacțiunilor sociale (36%);
· ațipitul în timpul zilei (35%);
· probleme în a-și îndeplini sarcinile la job (31%).
„Din păcate, rutina de seară a celor mai mulți dintre noi se învârte în jurul telefonului, calculatorului și televizorului. Lucrăm până târziu, chiar și acasă, sau ne relaxăm vizionând filme sau cu telefonul în mână, urmărind noutăți din mediul online. Este important să avem un ritual de seară sănătos, să petrecem timp de calitate în familie, să citim, să medităm, lucruri care ne ajută realmente să ne destindem fizic și psihic și ulterior să avem un somn bun și odihnitor. În plus, copiii noștri au nevoie de reguli și de exemple sănătoase, pentru că și ei devin dependenți de dispozitive digitale la vârste din ce în ce mai mici, iar modelul pe care îl oferim și timpul petrecut împreună cu ei sunt decisive în formarea obiceiurilor viitoare. Desigur, este important să identificăm cauzele care afectează somnul fiecăruia dintre noi și să luăm măsuri: să mergem la medic pentru a trata apneea în somn, problemele respiratorii, să evităm consumul de acool și substanțe energizante înainte de culcare. Lipsa somnului nu trebuie neglijată, ea crește riscul de depresie, obezitate, diabet, scade imunitatea, ne afectează pe multe planuri“, spune dr. Ruxandra Constantina, medic de familie.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau