Cinci probleme majore cu care președintele interimar Ilie Bolojan se va confrunta în următoarele trei luni

default

Dimensiune font:

| 12-02-2025 14:22

 

Ilie Bolojan va fi președinte interimar al României începând cu 12 februarie 2025.

 În cele trei luni de interimat, noul președinte al României, Ilie Bolojan, va avea de gestionat multe probleme rămase de la Klaus Iohannis. Europa Liberă a selectat cinci dintre ele. Prima și cea mai importantă este organizarea de alegeri libere și corecte, principiu fundamental într-o democrație.

 

Începând cu 12 februarie 2025, Ilie Bolojan este șeful Consiliului Suprem de Apărare al Țării care cuprinde directorii serviciilor de informații și miniștrii cu portofolii cheie; va putea promulga legi și semna decrete; poate încheia parteneriate externe în numele României și, la nevoie, poate desemna un nou premier.

După demisia lui Klaus Iohannis din funcția de președinte al României, conform Constituției, președintele Senatului a devenit șeful interimar al statului.

Ilie Gavril Bolojan va avea, prin urmare, aproape aceleași atribuții ca ale președintelui ales - singurele interdicții sunt de a se adresa Parlamentului cu privire la problemele politice ale națiunii, dizolvarea Parlamentului și inițierea unui referendum.

După Nicolae Văcăroiu și Crin Antonescu, Ilie Bolojan va fi al treilea președinte interimar din istoria postcomunistă a României și, după cum arată calculele din prezent, interimatul său va fi și cel mai lung.

El ar putea rămâne în funcție până după 18 mai, când va avea loc – după toate probabilitățile – turul II al alegerilor prezidențiale. Prima rundă electorală e programată pe 4 mai, iar șansele ca un candidat să obțină peste 50% din voturi sunt infime.

Ilie Bolojan, președinte interimar al României începând din 12 februarie 2025.
 

Precedenții președinți interimari ai României au fost Nicolae Văcăroiu - Partidul Social Democrat (35 de zile, între 19 aprilie și 24 mai 2007) și Crin Antonescu - Partidul Național Liberal (52 de zile, între 6 iulie și 27 august).

Ambii au ocupat temporar funcția după suspendarea președintelui Traian Băsescu (președinte între 2004-2009 și 2009-2014), care a revenit la Cotroceni după două referendumuri – ultimul pierdut în fața alegătorilor, însă câștigat la Curtea Constituțională.

De această dată, miza interimatului lui Ilie Bolojan este la un alt nivel.

Cu un război la graniță și un asalt al valului extremist care a prins vânt în pupă, statul român este încă dator propriilor cetățeni și parteneri internaționali cu un răspuns la întrebarea „de ce s-au anulat alegerile prezidențiale?”. 

1. Divizarea societății și ascensiunea populismului

Câștigarea primului tur al alegerilor prezidențiale din 2024 de către candidatul filorus Călin Georgescu (22,94%) – urmată de anularea, pe 6 decembrie, a întregului proces electoral – a scos la iveală o falie din interiorul societății românești care a fost ignorată în ultimii ani de clasa politică.

Georgescu a fost votat de două milioane de oameni în noiembrie 2024 și sondajele de opinie din prezent îl dau ca favorit pentru alegerile prezidențiale din mai 2025.

Imediat după anularea alegerilor, scena politică a fost împărțită de presă și analiști în „partide pro-europene”, pe de o parte, și „anti-europene” sau „suveraniste”, pe de alta.

Disonanța dintre cele două tabere este vizibilă în principal în social-media – unde postările politice sunt pline de comentarii pro sau anti Georgescu. E, însă, vizibilă și în offline.

  

Așa-zișii suveraniști au ieșit în număr mare în stradă, în ianuarie 2025, cerând demisia președintelui Iohannis și scandând împotriva UE; au protestat la Curtea Constituțională (CCR) sau în fața sălilor de judecată; au „boicotat” supermaketurile – pe care Călin Georgescu le acuză fals că declară profituri zero pentru a câștiga de pe urma poporului român.

De cealaltă parte, tabăra pro-occidenatală îi acuză pe Georgescu și pe susținătorii acestuia că susțin narativele Kremlinului.

Toată această situație tensionată a fost alimentată după anularea alegerilor și de președintele Klaus Iohannis, care a refuzat să răspundă la întrebări legitime din partea societății, inclusiv din partea „suveraniștilor”, referitoare la anularea alegerilor.

Potrivit articolului 80, alin. 2 din Constituție, „preşedintele exercită funcţia de mediere între puterile statului, precum şi între stat şi societate”.

Va reuși să facă asta Ilie Bolojan?

2. Răspunsuri la întrebarea „de ce au fost anulate alegerile?”

Despre anularea alegerilor, prin decizia din 6 decembrie 2024, știm doar ce au menționat serviciile secrete în documentele declasificate cu câteva zile înainte.

Se menționează în acele documente interfența unor „actori statali și nestatali” în procesul electoral, se insinuează că Rusia ar fi de vină și sunt descrise mecanismele prin care candidatul Călin Georgescu ar fi beneficiat de sprijin electoral ilegal – în special prin intermediul rețelei sociale chinezești TikTok.

Aceleași explicații, îmbrăcate în nuanțe juridice, sunt menționate și în motivarea hotărârii CCR.

  

De la acel moment și până în prezent, adică în peste două luni, niciun oficial al statului român nu a ieșit în public pentru a explica, punct cu punct, cine anume este vinovat de „vicierea” procesului electoral; dacă instituțiile statului român poartă și ele vreo responsabilitate și dacă intereferența Rusiei poate fi considerată un atac hibrid asupra statului.

Și, nu în ultimul rând, dacă nu există riscul ca aceste atacuri să aibă loc și la viitoarele alegeri prezidențiale. Cu alte cuvinte, dacă există riscul ca scrutinul din mai să fie și el viciat.

Mai multă transparență – pe un subiect atât de important precum anularea alegerilor – a cerut și Comisia de la Veneția, într-un raport publicat la finele lunii ianuarie.

Experții Comisiei de la Veneția au spus că orice decizie de anulare a alegerilor nu trebuie să se bazeze doar pe informații secrete, ci și pe dovezi publice.

Frânturi de informații cu privire la cum ar fi fost viciat procesul electoral din România au venit, în ultimele săptămâni, din afara țării.

Un raport guvernamental francez a arătat că Georgescu ar fi manipulat algoritmul TikTok pentru a-și crește popularitatea electorală, iar fostul fostul ambasador al SUA în România și la Uniunea Europeană, Mark Gitenstein, a avertizat în editorialul publicat luni, 10 februarie, în EU Observer, că „există dovezi substanțiale că serviciile de informații rusești au interferat în alegerile recente din România pentru a-și promova candidatul favorit“.

De asemenea, într-un articol publicat pe site-ul NATO pe 7 februarie, Corneliu Bjola, profesor de diplomație digitală la Universitatea din Oxford și director al Grupului de cercetare Oxford Digital Diplomacy scrie despre campania electorală a lui Georgescu că „a fost susținută de actori externi cu o agendă geopolitică”.

„Anularea alegerilor prezidențiale în urma dezvăluirilor serviciilor de informații cu privire la interferența străină a fost, în sine, un succes strategic pentru Rusia”, scrie profesorul de origine română.

Ca președinte interimar, președinte al Consiliului Suprem de Apărare al Țării (CSAT), Ilie Bolojan va intra, cel mai probabil, în posesia mult mai multor informații referitoare la acest subiect decât a făcut-o din calitatea de senator/președinte al Senatului, în care a fost timp de mai puțin de două luni.

Klaus Iohannis își încheia mandatul prezidențial pe 12 februarie. El va fi succedat, temporar, de Ilie Bolojan.
Klaus Iohannis își încheia mandatul prezidențial pe 12 februarie. El va fi succedat, temporar, de Ilie Bolojan.

Va oferi președintele interimar mai multe informații despre acest subiect societății?

Sau va proceda la fel ca președintele demisionar Iohannis, care pe 3 februarie spunea că românii care vor să afle de ce s-au anulat alegerile ar trebui să citească hotărârea CCR?

3. Cum va gestiona relația cu principalii parteneri internaționali ai României

La ora la care citiți acest articol, pe plan extern se discută despre o eventuală negociere a păcii în Ucraina, cancelariile occidentale încearcă să găsească cele mai potrivite căi pentru a răspunde valului de schimbări politice care vine dinspre Washington – în special cele economice – iar la Bruxelles, printre altele, se poartă discuții pentru bugetul Uniunii dintre 2028 și 2035.

Toate aceste mari teme interesează în mod direct România.

Europa Liberă atrăgea atenția încă de pe 18 ianuarie că politica externă a României în această perioadă este una de avarie și că principalul motiv al acestei situații este că Bucureștiul nu are încă un președinte ales.

 

Diplomații și experții civili și militari ai României, aflați în diferite posturi, fie la Ministerul de Externe, fie la Armată, fie la NATO încearcă să suplinească lipsa unei reprezentări la cel mai înalt nivel.

Va reuși Ilie Bolojan, în următoarele trei luni, să liniștească partenerii externi ai României îngrijorați de situația politică tumultoasă din țară?

4. Liniștea din partid & Coaliție + candidatul comun la președinție

Calitatea de președinte interimar de stat este incompatibilă cu cea de șef sau membru de partid; Ilie Bolojan, de altfel, s-a autosuspendat deja din PNL.

Însă în următoarele trei luni, vrând-nevrând, va trebui să stea aproape de partidul din care provine. Europa Liberă e dezvăluit luni că decizia de susținere a lui Crin Antonescu pentru alegerile prezidențiale, alături de PSD și UDMR, nu este pe placul tuturor liberalilor.

  

Unii și-ar dori ca partidul să îl susțină pe primarul general Nicușor Dan; alții, chiar pe Ilie Bolojan, deși acesta a spus că nu va candida.

Va putea Bolojan, de la Palatul Cotroceni, să țină partidul unit până la alegerile prezidențiale?

O altă provocare pentru președintele interimar Bolojan va fi menținerea Coaliției de guvernare. După demisia lui Klaus Iohannis, următorul căruia i se cere demisia de către suveraniști este premierul Marcel Ciolacu, după cum a anunțat deja liderul AUR, George Simion.

Cum va gestiona Bolojan o eventuală căderea a guvernului, cu câteva luni înainte de alegerile prezidențiale și cu un acord PSD-PNL în vigoare privind o candidatură comună?

5. Șefii serviciilor de informații

Cel mai important serviciu secret din România, Serviciul Român de Informații (SRI), este condus de un an și jumătate de un director interimar, militar.

Cele aproape 600 de zile de când SRI este condus de un militar reprezintă cea mai lungă perioadă în care Serviciul nu are la conducere un civil numit prin vot de Parlament. Iar perioada, cel mai probabil, se va prelungi până la alegerea unui nou președinte al României.

 

Deși a promis în nenumărate rânduri că va propune un nou șef la SRI – prima dacă încă din iulie 2023 – Klaus Iohannis pleacă de la Palatul Cotroceni fără a-și îndepli această prerogativă prezidențială.

O va folosi Ilie Bolojan pentru a desemna un nou șef la SRI?

Controverse au existat în ultimele luni și cu privire la alte două servicii secrete din România.

Serviciul de Informații Externe (SIE) a fost criticat pentru rapoartele declasificate sumare cu privire la rolul Rusiei în vicierea alegerilor prezidențiale, precum și pentru călătoriile cu aeronave private făcute de șeful instituției, Gabriel Vlase, în perioada alegerilor ce aveau să fie anulate.

Nici SPP nu a scăpat de unele critici, mai exact șeful instituției, Lucian Pahonțu, cel care a ieșit la pensie la finele anului trecut însă a decis să continuă să conducă serviciul secret al cărui rol este de a asigura protecția demnitarilor români.

Urmareste-ne si pe canalul nostru de WhatsApp

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

FIVE Administration S.P.R.L., in calitate de Administrator judiciar al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. -in reorganizare cu sediul in Barlad, str. Tecuciului nr. 7, judetul Vaslui, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului sub nr. J37/231/1991, avand CUI: RO2808054, organizeaza in perioada 27.03.2025 -30.04.2025 inclusiv, orele 09:00 -19:00, licitatii publice cu strigare in vederea valorificarii urmatoarelor active mobiliare aflate in patrimoniul debitoarei, dupa cum urmeaza: 1. Utilaje agricole conform lista nr. 1 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in perioada 27.03 -01.04.2025, termen-limita inscriere: 26.03.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in perioada 08.04 -11.04.2025, termen-limita inscriere: 07.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 3 in perioada 17.04 -22.04.2025, termen-limita inscriere: 15.04.2025, ora 16:00. 2. Utilaje agricole conform lista nr. 2 (bunurile se vand individual), pentru care se vor organiza: -Licitatia nr. 1 in data de 02.04.2025, termen-limita inscriere: 01.04.2025, ora 12:00; -Licitatia nr. 2 in data de 14.04.2025, termen-limita inscriere: 11.04.2025, ora 16:00; -Licitatia nr. 3 in data de 23.04.2025, termen-limita inscriere: 22.04.2025, ora 12:00. Doar pentru Pachet Bunuri Mobile Nr. 4 -Licitatia nr. 4 in data de 30.04.2025, termen-limita inscriere: 29.04.2025, ora 12:00. Licitatiile nr. 2, nr. 3, respectiv 4 se vor organiza doar pentru bunurile care nu s-au vandut la licitatiile anterioare. Bunurile supuse valorificarii, datele si orele fiecarei licitatii, precum si pretul de pornire la fiecare licitatie se regasesc in listele de bunuri pentru fiecare Pachet si pot fi solicitate Administrator ului judiciar, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Preturile de pornire ale licitatiei nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Persoanele interesate au obligatia de vizionare a activelor, cu instiintarea prealabila a Administrator ului judiciar si numai dupa achizitionarea caietului de sarcini. Licitatiile se vor desfasura in perioada mentionata exclusiv online, prin intermediul platformei: www.licitatii -unpir.ro, aceasta presupunand crearea unui cont de participant si validarea acestuia de catre administratorul platformei. Toate detaliile referitoare la modalitatea de participare prin intermediul platformei online mentionate anterior se regasesc in cuprinsul Caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor si a semnarii unui Angajament de confiden tialitate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Pretul Caietului de sarcini este 119 Lei (TVA inclus) si poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five -advisory.ro. Termenele-limita pentru transmiterea documentatiei de participare la licitatie sunt mentionate mai sus pentru fiecare set de licitatii, aceasta urmand a fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five -advisory.ro. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice (whatsapp /mms etc.) nu vor fi luate in considerare. Vizionarea activelor se va face numai in baza unei programari prealabile, la societatea Agrocomplex Barlad S.A, pe adresa de e-mail: office@agro-complex.ro sau la numarul de telefon: 0744.950.751 -Petru Maximiuc, numai dupa achizitionarea Caietului de sarcini. Informatii privind achizitionarea Caietelor de sarcini pot fi obtinute pe e-mail: vanzari@five -advisory.ro.
1.Informatii generale privind concedentul, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt, telefon 0233/255.023, fax 0233/255.023, email: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2.Informatii generale privind obiectul concesiunii, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie concesionat: o parcela de 3.226mp, nr.cadastral- 51842, CF-51842, situata in intravilanul comunei Tasca, sat Tasca, F.N., apartine domeniului privat al Comunei Tasca, conform H.C.L.Tasca nr.21/27.02.2025 si O.U.G.nr. 57/03.07.2019. 3.Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2.Denumirea si adresa serviciului/ compartimentului din cadrul concedentului, de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Urbanism, din cadrul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt.Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 3.3.Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul: 100 Lei/exemplar, se achita cu numerar, la Casieria Comunei Tasca. 3.4.Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.04.2025, ora 12.00. 4.Informatii privind ofertele: 4.1.Data-limita de depunere a ofertelor: 29.04.2025, ora 09.00. 4.2.Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 4.3.Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un exemplar original, in doua plicuri sigilate: unul exterior si unul interior. 5.Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 29.04.2025, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, comuna Tasca, sat Tasca, Str.Lt. Vasile Mitru nr.11, judetul Neamt. 6.Denumirea, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr.8, judetul Neamt, telefon 0233/214.019, fax 0233/216.585, e-mail: jud-piatraneamt@just.ro. 7.Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 17.03.2025.
FIVE Administration S.P.R.L., in calitate de Administrator judiciar al debitoarei Agrocomplex Barlad S.A. -in reorganizare cu sediul in Barlad, str. Tecuciului nr. 7, Judetul Vaslui, inregistrata la Oficiul Registrului Comertului sub nr. J37/231/1991, avand CUI: RO2808054, organizeaza 4 licitatii publice cu strigare, in vederea valorificarii urmatoarelor active aflate in patrimoniul debitoarei, astfel: in datele de 27.03.2025, 03.04.2025, 10.04.2025 si 17.04.2025, de la orele: Ora 12:00: Cladire 2 Camere -Volanschi- Pret pornire: 1.595,94 Lei; Ora 13:00: Proprietate imobiliara „Ferma Coroiesti” si bunuri mobile ce o deservesc, valorificate „in bloc”- Pret pornire: 77.090,64 Lei; Ora 14:00: Proprietate imobiliara- „Ferma Docaneasa” si bunuri mobile ce o deservesc, valorificate „in bloc”- Pret pornire: 117.805,79 Lei. Orele anuntate pentru fiecare Activ se respecta pentru fiecare zi in care se vor organiza licitatii. Preturile de pornire ale licitatiei nu includ TVA, acesta se va adauga dupa caz conform prevederilor legale. Activele pot fi vizionate prin programare prealabila dupa achizitionarea caietului de sarcini. Orice persoana interesata va avea obligatia achizitionarii caietului de sarcini cuprinzand descrierea bunurilor, la pretul de 3.570 Lei (TVA inclus) pentru fiecare Activ in parte, mai putin pentru Activul-„Cladire 2 Camere -Volanschi” pentru care Caietul de sarcini are pretul de 595 (TVA inclus) si ulterior, semnarii unui Angajament de confiden tialitate privind procedura de valorificare a activelor cuprinse in caietul de sarcini. Caietul de sarcini poate fi solicitat prin e-mail, la adresa: vanzari@five- advisory.ro. Licitatia va avea loc la sediul Five Administration S.P.R.L. din Bucuresti, Str. Romulus nr. 23, sector 2 sau prin corespondenta / videoconferinta, dupa cum va decide Administratorul judiciar de la caz la caz. Documentatia de participare la licitatie va fi depusa exclusiv prin mijloace electronice, la adresa de e-mail: vanzari@five- advisory.ro, pana cel tarziu cu o zi inainte de data fiecarei licitatii, ora 16:00. Documentele transmise prin orice alte mijloace electronice nu vor fi luate in considerare. Informatii suplimentare privind activele si pentru vizionarea activelor pot fi obtinute la nr. 0744.950.751 sau e-mail: office@agro- complex.ro.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Timisesti, cu sediul in sat Timisesti, comuna Timisesti, Str. Neamtului nr. 83, judetul Neamt, telefon 0233/787.050, fax 0233/787.050, e-mail: timisesti@ nt.e-adm.ro, cod fiscal 2614252. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: Teren in suprafata totala de 2.340 mp, avand carte funciara 52140 si numar cadastral 52140, identificat astfel: teren situat in intravilanul satului Dumbrava, comuna Timisesti, Str. Fdt. Garii nr. 1, in suprafata de 512 mp si teren situat in extravilanul satului Dumbrava, comuna Timisesti, Str. Fdt. Garii nr. 1, in suprafata de 1.828 mp, apartinand domeniului privat al Comunei Timisesti, conform caietului de sarcini, H.C.L. Comuna Timisesti nr. 12/11.03.2025 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: prin solicitare scrisa la Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, sat Timisesti, Str. Neamtului nr. 83, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 10 Lei/exemplar, ce se achita la Serviciul Impozite si taxe, contabilitate, proiecte, mediu si achizitii publice al institutiei. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 07.04.2025, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 15.04.2025, ora 16.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Compartimentul Relatii cu publicul si secretariat administrativ al Comunei Timisesti, comuna Timisesti, sat Timisesti, Str. Neamtului nr. 83, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: 1 exemplar original. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 16.04.2025, ora 11.00, la sediul Caminului Cultural Timisesti, comuna Timisesti, sat Timisesti, Str. Inv. Rafael Anton nr. 4, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Instanta de Contencios Administrativ de pe langa Tribunalul Neamt, Piatra Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/219.493, fax 0233/210.247, e-mail: tr-neamt-scivil @just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.03.2025.
TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 septembrie 2024 – Noua lege a pensiilor. Ghid practic!
21/03/2025 12:48

  TOATE ASPECTELE pensionarii incepand cu 1 septembrie 2024 – Noua lege a pensiilor. Ghid practic!    Stimate angajator, La 1 septembrie 2024 a intrat in vigoare Legea nr. 360/2023, ...

A început eliberarea cărților electronice de identitate. Ce date vor fi înscrise pe documente
20/03/2025 18:57

 Toate serviciile de evidenţă a persoanei din judeţul Cluj au inceput joi, 20 martie, eliberarea de cărţi electronice de identitate. Proiectul-pilot inceput la Cluj-Napoca va fi extins şi in restul ...

Un oraș din România, în topul destinațiilor de călătorie în 2025! Turiștii rămân fără cuvinte când ajung aici
19/03/2025 19:38

Un oras din Romania se in topul destinatiilor de călătorie in 2025! Este vorba despre Piatra-Neamt, orasul de la poalele muntilor, care se află pe lista scurtă a „oraselor care inspiră.” Piatra ...

BREAKING | Administrația Prezidențială a publicat costurile zborurilor lui Iohannis. Zeci de milioane de euro în 10 ani
18/03/2025 22:09

 Administraţia Prezidenţială a desecretizat, marţi seară, costurile pentru zborurile efectuate de preşedintele Klaus Iohannis, incepand cu anul 2015.  Administraţia Prezidenţială a transm ...

Când se va încălzi vremea? Meteorologii anunță temperaturi care vor ajunge în jurul valorii de 18 grade
17/03/2025 20:24

Meteorologii anuntă cand revine primăvara. Vremea va fi deosebit de rece in majoritatea regiunilor, la debutul acestei săptămani, insă din weekend va incepe să se incălzească, iar temperaturile vor ajun ...

Câte păsări și animale au voie să crească românii în curte! Cine nu respectă legea riscă sancțiuni drastice
17/03/2025 19:46

Putini stiu cate păsări si animale au voie să crească romanii in curte! Noile măsuri impuse au starnit controverse printre cetăteni. Există cateva reguli clare pentru cei care cresc păsări si animale i ...

Peste 1 300 de angajaţi de la Vocea Americii au fost plasaţi în concediu administrativ / USAGM a încetat subvenţiile acordate pentru Radio Europa Liberă şi Radio Asia Liberă
16/03/2025 13:11

 Peste 1 300 de angajaţi de la Vocea Americii au fost plasaţi in concediu administrativ, sambătă, iar finanţarea pentru două servicii de ştiri americane care transmit către regimuri autoritare a fo ...

Comportamentul românilor la mall-uri: petrec 3 ore și jumătate în medie și cheltuiesc în medie 370 de lei la o vizită
16/03/2025 13:06

 Comportamentul romanilor privind vizitele la mall-uri in 2025 a suferit schimbări semnificative fată de anul trecut, potrivit celui mai recent sondaj realizat de Reveal Marketing Research pe un esantion ...

Şofer de autobuz din Iaşi, atacat cu pumnul de un călător recalcitrant / Înainte de incindent agresa un bătrân şi bea în mijlocul de transport / Şoferul, transportat la spital – VIDEO
15/03/2025 20:43

 Şoferul unui autobuz din Iaşi a fost atacat cu pumnul de un călător recalcitrant. Înainte de incindent, bărbatul agresa un bătran şi bea in mijlocul de transport. Compania de transport şi Ia ...

Starbucks, condamnată să plătească 50 de milioane de dolari pentru o cafea prea fierbinte
15/03/2025 15:33

  Starbucks  Un juriu din California a obligat vineri Starbucks să plătească daune de 50 de milioane de dolari unui sofer care a suferit arsuri grave din cauza unui capac de băuturi fierbint ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei