Depresia de sărbători, singurătate în mijlocul mulțimii
Dimensiune font:
Sărbătorile adesea vin cu așteptări desprinse parcă din filmele idilice: familii fericite, cadouri perfecte, mese bogate * realitatea însă, adesea departe de această imagine, poate crea un gol imens între așteptări și realitate, determinând sentimente de dezamăgire și insuficiență
Văzute adesea ca o perioadă de bucurie și celebrare, sărbătorile pot aduce, paradoxal, și o creștere a sentimentelor de tristețe și singurătate. Sărbătorile sunt înconjurăte de așteptări culturale de armonie și fericire, iar tradițiile promovează imagini idealizate ale reuniunilor familiale perfecte și ale generozității fără margini. Aceste așteptări pot crea un contrast dureros cu realitatea vieților multor oameni, conducând la sentimente de dezamăgire și insuficiență.
Când amintirile dor
În ciuda efervescenței sociale a sezonului, mulți se simt izolați și singuri. Izolarea socială se intensifică în timpul sărbătorilor, afectând atât tinerii, care se pot simți marginalizați de dinamica grupurilor sociale, cât și vârstnicii, pentru care sărbătorile pot reînnoi sentimente de pierdere și dor. Fiecare etapă a vieții vine cu propriile sale provocări în timpul sărbătorilor. Tinerii pot simți presiunea de a se conforma idealurilor sociale, în timp ce adulții pot lupta cu stresul financiar și responsabilitățile familiale.
În contrast cu imaginile de comuniune, mulți se confruntă cu singurătatea acută în această perioadă. Fie că sunt departe de familie, fie că suferă de pierderea cuiva drag, sărbătorile pot amplifica sentimentele de izolare și abandon. „Sunt singur de foarte mulțu ani. Soția mea a murit în urmă cu 18 ani. Am doi copii, nu sunt departe, dar au și ei vieșile lor, grijrile lor. Vin și la mine, dar stau puțin. Au obligații. După ce ușa se închide în urma lor rămân singur. Nici măcar amintirile nu mă mai bucură”, ne-a spua Mihai Popa, un bătrân de 85 de ani din Vaslui.
Și tinerii adulți pot fi afectați. Această categorie, adesea prinsă între presiunile sociale și așteptările personale, poate găsi sărbătorile particular de copleșitoare. Presiunea de a se conforma imaginii „idealului sărbătoresc” poate fi enormă. „Ei au propriile provocări: stresul de a organiza sărbători perfecte, responsabilitățile financiare, și gestionarea dinamicilor familiale complicate. Pentru mulți vârstnici, sărbătorile pot reînvia amintiri ale celor dragi pierduți și pot accentua sentimentele de singurătate și marginalizare”, a spus psihologul Letiția Popa.
O ocazie de înțelegere și acceptare
Depresia de sărbători nu cunoaște granițe geografice sau sociale. Ea afectează oameni din toate categoriile socio-economice, deși gradul și manifestările pot varia. Este vitală recunoașterea acestui fapt pentru a putea oferi ajutor adecvat și sprijin emoțional.
Depresia de sărbători este o realitate dureroasă pentru mulți, dar nu este o sentință. Prin empatie, sprijin și conștientizare, putem transforma această perioadă dintr-o povară într-o ocazie de înțelegere, acceptare și, poate, chiar de bucurie.
Maura ANGHEL
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau