Curcan la masa de Crăciun. Nutriționist: Carnea de culoare închisă de la copane înseamnă de 4 ori mai mult fier

Dimensiune font:

| 25-12-2024 09:00

Carnea de curcan conține proteine din belșug, puține grăsime și multe vitamine și minerale.

„Dacă la noi porcul este vedeta mesei de Crăciun, la alte popoare sau peste ocean supremația o deține curcanul. Nu știu dacă argumentul este determinat de zona geografică (temperatură/climă) sau de gradul de rafinament gastronomic, cert este că din punct de vedere nutritiv tot carne albă are și porcul și curcanul.

Ce are în plus curcanul?

Triptofan, un aminoacid esențial precursor pentru serotonină - substanță care dă stare de bine la nivel cerebral. Curcanul, împreună cu bananele și prunele uscate, sunt alimentele care conțin triptofan în mod natural. Și nu întâmplător ele se consumă iarna, când avem cea mai mare nevoie să ne fie ridicat moralul.

Ca orice carne albă și cea de curcan conține proteine din belșug (aprox 20-25%), puține grăsimi (4-10%) și multe vitamine și minerale. Țineți cont că pieptul are cu 50% mai puțină grăsime decât pulpele, însă carnea de culoare închisă de la copane înseamnă de 4 ori mai mult fier.

Caloriile variază între 170-210cal/100g și, ca orice produs din carne, ține de foame și ajută la slăbit (calorii negative). Curcanul se poate consuma rece sau cald, cu cartofi, salată sau murături, iar porția corectă este de 150-180g. Doar să îndepărtați pielea după gătit, este formată exclusiv din grăsime. Și bineînțeles, e loc destul pe masă de Crăciun și pentru curcan și pentru purceluș, ca să împăcăm pe toată lumea", a scris nutriționistul Mihaela Bilic pe Instagram.  

Urmareste-ne si pe canalul nostru de WhatsApp

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

Rețete delicioase de post
15/03/2025 12:28

În orice colectie de retete, postul se transformă intr-o adevărată sărbătoare a gusturilor autentice si a ingredientelor sănătoase. Fie că alegi ciorba de legume aromată, chiftelele de năut inso ...

Cele mai delicioase rețete cu ciuperci
11/03/2025 08:20

Ciupercile sunt un ingredient versatil si delicios, potrivit pentru o varietate de preparate. Fie că sunt gătite la cuptor, in tigaie sau incluse in supe cremoase, acestea oferă un gust bogat si o textură d ...

Cele mai bune rețete cu urzici
09/03/2025 11:52

Urzicile sunt o sursă valoroasă de vitamine si minerale, fiind un ingredient versatil in bucătărie. Mai jos găsesti cateva dintre cele mai gustoase retete pe bază de urzici, perfecte pentru a aduce un plu ...

Dulciuri de post rafinate pentru Ziua Femeii. Răsfăț fără regrete!
08/03/2025 14:13

Ziua Femeii merită sărbătorită cu deserturi fine, gustoase si sănătoase! Dacă vrei să indulcesti această zi specială fără ingrediente de origine animală, iti propunem patru retete spectaculoase, ...

 Ștrudelul, un mozaic culinar cu rădăcini împletite
07/03/2025 08:30

În căutarea unei povesti culinare ce imbină traditia si inovatia, nu trebuie să căutăm mai departe decat la strudel, o delicatesă care a reusit să imbine elemente din diferite culturi si timpuri. A ...

Leurda, vedeta primăverii. Află care sunt cele mai cunoscute salate cu leurdă
07/03/2025 07:21

Leurda este o plantă de primăvară cu un gust usor de usturoi, plină de vitamine si beneficii pentru sănătate. Este folosită in diverse preparate, de la salate la supe si sosuri. Iată cateva dintre cele ...

Gustul Postului. Rețete celebre și poveștile lor
28/02/2025 10:57

Postul nu inseamnă doar restrictii alimentare, ci si o redescoperire a unor retete traditionale savuroase, transmise din generatie in generatie. De la mancăruri simple, dar pline de savoare, la deserturi surp ...

Pastele, povestea unui fir de aur în istoria bucătăriei
22/02/2025 10:14

Într-o farfurie de paste se ascunde o istorie care se intinde pe continente si milenii. Fie că sunt servite simple, cu unt si parmezan, sau intr-o retetă complicată, cu sosuri elaborate si condimente e ...

Rețete-fulger pentru femei ocupate: 15 minute și gata!
21/02/2025 09:20

 Retetele-fulger reprezintă antidotul perfect pentru zilele aglomerate in care n-ai timp nici să respiri, darămite să gătesti o masă sănătoasă si gustoasă. Ideea se bazează pe un principiu simpl ...

Cele mai populare mâncăruri cu legume: o călătorie prin gust și tradiție
21/02/2025 08:06

Legumele reprezintă o sursă esentială de nutrienti si joacă un rol central in bucătăriile lumii. Fie că sunt gătite simplu sau transformate in preparate elaborate, ele sunt baza unor retete delicioase s ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei