Strălucirea Crăciunului la Iași. Povestea primului brad împodobit în casa lui Mihail Kogălniceanu

istockphoto-1192741644-612x612

Dimensiune font:

| 19-12-2024 17:57

  

Obiceiurile şi datinile de Crăciun erau respectate şi reprezentau un prilej de mare sărbătoare pentru ieşeni * din Ajun, de cum se însera, colindele se auzeau în fiecare colţ de mahala, într-un refren perpetuu de „Florile dalbe” sau „Velerim şi Veler Doamne” * conform tradiţiei, colindătorii primeau un colac făcut din grâu curat, numit colindeț, nuci, mere sau alte produse tradiţionale

Într-o seară de iarnă cu totul specială, când aerul Iașului era tăiat de ger, iar străzile luminate doar de felinare pâlpâitoare și reflexele zăpezii, s-a petrecut un moment ce avea să devină legendă în istoria tradițiilor orașului. În casa lui Mihail Kogălniceanu, personalitate marcantă a Moldovei, a fost aprins, pentru prima dată pe aceste meleaguri, un pom de Crăciun. Evenimentul, întâmplat în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, a adunat oaspeți de seamă, intelectuali, boieri, negustori și artiști, cu toții dornici să vadă această minunăție occidentală care începea, timid, să se insinueze în obiceiurile locale.

Pe atunci, Iașul era încărcat de o atmosferă a rafinamentului cultural. La intersecția marilor drumuri comerciale și intelectuale, orașul trăia o efervescență a ideilor și a schimburilor de modă și moravuri. În centrul acestei cruciade a modernității, în salonul generos al casei Kogălniceanu, în care altădată se purtau dezbateri aprinse despre reforme, emancipare națională și identitate culturală, s-a înălțat în acea iarnă o siluetă verde, impunătoare și încă străină ochilor moldoveni: un brad împodobit.

Lumânările, prinse cu grijă în suporturi delicate de alamă și sticlă, au fost aprinse cu emoție și solemnitate, transformând bradul într-un torent de scânteieri, umbre jucăușe și reflexii calde. Fulgii de zăpadă de afară se contopeau cu lumina din interior, iar casele vecine, privite prin ferestrele largi, păreau teatre tăcute ale unui eveniment intim și totuși istoric. Oaspeții, elegant îmbrăcați în catifele grele, mătasuri și brocarturi, făceau cerc în jurul pomului, sorbind din priviri farmecul unei tradiții alogene care le pătrundea în suflet.

Pe crengile bradului, podoabe rare și rafinate - mărgele colorate, panglici din catifea roșie și verde, funde aurii și mici figurine meșteșugite de artiști străini - dădeau pomului un aspect feeric. Aroma de rășină se amesteca subtil cu aburul vinului fiert și cu parfumul ceaiurilor aromate, servite oaspeților la măsuțe din lemn sculptat. În surdină, câteva voci de tineri studioși murmurau colinde vechi, care până atunci se cântaseră lângă sobă, la gura focului, fără vreun fast special. Acum, însă, cântecele dobândeau o rezonanță nouă, vibrând în jurul acestui simbol al sărbătorii de iarnă.

Un moment plin de noblețe și promisiune

Mulți dintre cei prezenți își aruncau privirile către Kogălniceanu, căutându-i aprobarea, dorind să afle dacă această noutate va fi încurajată în anii ce vor veni. Acesta, cu chipul luminat de flăcările lumânărilor, avea un aer meditativ. În fața acestei imagini occidentale, grefate peste identitatea moldovenească, el părea să vadă un viitor în care poporul român va îmbrățișa cu discernământ tot ce este frumos, util și demn de a fi transmis mai departe. Bradul de Crăciun era, în fond, mai mult decât un element decorativ: era un semn al progresului, al amestecului fertil dintre vechi și nou, al capacității de a asimila fără a pierde esența.

În jurul mesei, invitații discutau în șoaptă despre semnificația acestui pom. Unii spuneau că e o modă nemțească, un moft trecător. Alții, mai entuziaști, îl considerau o nouă tradiție ce ar putea, în timp, să se așeze temeinic în sufletul comunității. Impresia generală era însă una de încântare: copiii, cu obrajii rumeniți de emoție, râdeau fericiți și atingeau cu vârful degetelor nestematele fragile atârnate de crengi, iar adulții se simțeau părtași la o mică revoluție a spiritului Crăciunului.

Dincolo de aceste reacții, momentul rămânea încărcat de noblețe și promisiune. Jurnaliștii locali, puținii reporteri ai vremii, se grăbeau să prindă în note grăbite impresiile invitaților, pentru ca, a doua zi, să dea de veste în oraș și poate chiar în toată țara că, iată, în casa lui Mihail Kogălniceanu, la Iași, s-a aprins primul brad de Crăciun. Fiecare cuvânt rostit, fiecare licăr al lumânărilor, fiecare umbră dansând pe pereții încăperii avea să capete un sens simbolic, semănând sămânța unei obiceiuri care va prinde rădăcini adânci în pământul românesc.

Astfel, în liniștea nopții de iarnă și în dulcele parfum al spiritualității moldovenești, se năștea o nouă tradiție. De atunci, an după an, în prag de sărbătoare, lumina blândă a pomului de Crăciun avea să reînvie în sufletele ieșenilor – și ale tuturor românilor – un sentiment de bucurie, speranță și comuniune.

Maura ANGHEL

 

În ziua de Crăciun, străzile erau cutreierate de Irozi, Stele, Luceferi, Capre, Urşi, precum şi de tradiţionala Ladă de păpuşi. În casele boiereşti sau ale negustorilor avuţi, tradiţia împodobirii pomilor de Crăciun (apărută din a doua jumătate a secolului al XIX-lea) era prilej de serbare a copiilor şi loc unde se împărţeau darurile. La Iași, primul brad a fost semnalat în casa lui Mihail Kogălniceanu.

 

 

În reşedinţa familiei Roznovanu exista şi o capelă unde în fiecare an se ţineau slujbe de Crăciun… Familia Roznovanu obişnuia să pună un brad mare în casă şi un altul şi mai mare în curtea din faţă şi îi încărcau de daruri. În palat erau invitaţi musafirii simandicoşi, dar copiii sărmani, cărora li se acorda o mare atenţie, nu erau nici ei uitaţi. În seara de Ajun, luminile scăldau Uliţa Mitropoliei.

În hora Crăciunului şi a Sfântului Vasile se prindeau cu nostalgia copilăriei şi dughengii (negustorii), confisierii (cofetarii) şi locantierii (cârciumarii), participând la „Concursul vitrinelor de Crăciun”, îmbrăcând localurile în podoabe strălucitoare şi colorând cu turtă dulce, zahăr, ciocolată, pistil, alviţă şi delicatese vitrinele magazinelor de pe Ulița Sârbească, Ulița Goliei sau Ulița Mare.

 

În perioada sărbătorilor şi a iernii apăruse o nouă atracţie printre ieşeni şi anume patinajul. Arhitectul Iulius Reinecke, în iarna anului 1879, a înființat pe strada Dancu (Nemțească), lângă Teatrul Național, un patinoar în ograda lui Teodor Balasan, directorul Ziarului „Curierul”. Aici erau și concerte de muzică militară. Mai înainte, în 1871 existase un patinoar în preajma gării, înființat de funcționarii austrieci de la calea ferată Viena – Pașcani – Iași. În 1881, Reinicke a mutat patinoarul lângă casa sa din Copou. Cele mai aşteptate evenimente erau petrecerile şi balurile. La Iaşi organizau asemenea petreceri familiile Rosetti, Roznovanu, Cantacuzino, Mavrocordat, Catargiu, Paşcanu, adică elita boierimii orașului.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Pochidia, cu sediul in comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, cod postal 737552, telefon 0335/407.239, e-mail: pochidia@yahoo.com, cod fiscal 16396425. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: 4 parcele de teren intravilan, situate in comuna Pochidia, sat Salceni, F.N., apartinand domeniului privat al Comunei Pochidia, identificate astfel: -Parcela A, 1.130 mp, nr. cadastral 70780, CF 70780, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/25; -Parcela B, 1.130 mp, nr. cadastral 70781, CF 70781, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/27 -Parcela C, 1.000 mp, nr. cadastral 70769, CF 70769, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/18; -Parcela D, 1.040 mp, nr.cadastral 70771, CF 70771, cu acces direct la drum, T 39, P 1015/2; conform H.C.L.Pochidia nr. 41/30.09.2024 si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartiment Secretar sau se poate consulta pe site-ul: www.pochidia.ro. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Se poate obtine de la Compartimentul Secretar, din cadrul Comunei Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 50 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau se poate descarca de pe site-ul institutiei: www.pochidia.ro -gratuit. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 09.01.2025, ora 10.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 17.01.2025, ora 10.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Compartiment Secretar. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 21.01.2025, ora 13.00, Comuna Pochidia, comuna Pochidia, sat Borodesti, Str. Principala nr. 69, judetul Vaslui, Sala de sedinte. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului Vaslui, Vaslui, Str. Stefan cel Mare nr. 54, judetul Vaslui, telefon 0235/311.582, fax 0235/312.432, e-mail: tr-vaslui@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 21.11.2024.
Depozit de droguri de mare risc, descoperit în casa unui ieșean
19/12/2024 20:24

Un iesean işi va petrece sărbătorile de iarnă in spatele gratiilor, pentru că a fost prins in timp ce vindea droguri de risc. Bărbatul, in varstă de 23 de ani, avea acasă un adevărat depozit de droguri ...

PM10 continuă să pună în pericol sănătatea ieșenilor
19/12/2024 20:23

* luna trecută au fost inregistrate 5 depăsiri ale valorii limită zilnice pentru protecţia sănătăţii umane (50 μg/mc) la indicatorul particule in suspensie PM10 in statia de trafic IS-1 Podu de Piatr ...

IRO Iași a investit aproape 10 milioane de lei pentru a oferi servicii de calitate
19/12/2024 20:21

Institutul Regional de Oncologie a investit 2 milioane de euro pentru a oferi servicii de calitate in regim ambulatoriu pacienţilor oncologici. Banii sunt nerambursabili. Ei au fost accesaţi prin Planul Naţi ...

  Prizonieri între notificări: O familie în vârtejul aplicațiilor în prag de Crăciun
19/12/2024 18:11

  E vineri dimineată, cu cateva zile inainte de Crăciun, iar in apartamentul familiei Popa, situat intr-un cartier linistit din Iasi, atmosfera e departe de a fi tihnită. Glasul asistentei vocale de pe ...

Iernile de altădată. Când ninsorile șopteau rugăciuni, iar pâinea caldă aduna suflete
19/12/2024 17:41

  E dimineată in satul moldovenesc, si aerul, incăpătanat de curat si aspru, pare să poarte soapte uitate prin podurile caselor, printre ulucile vechi si pomii desfrunziti, clătinandu-se usor sub pov ...

 Casa Auto Iași a prezentat seara trecută cel mai nou model G Class Electric într-un spectacol unic creat în colaborare cu studentii Universității Naționale de Artă din Iași
19/12/2024 15:42

Casa Auto Iasi a prezentat seara trecută cel mai nou model G Class Electric intr-un spectacol unic creat in colaborare cu studentii Universitătii Nationale de Artă din Iasi Iasi , 19 decembrie 2024 - Seara ...

GALERIE FOTO - „De la lume adunate și-napoi la lume date”. Copiii din Drăgușeni aduc pe scenă magia tradițiilor și bucuria generozității
19/12/2024 14:59

Astăzi, satul Drăguseni, din judetul Iasi, a fost invăluit intr-o atmosferă de sărbătoare, vibrantă si autentică, ca intr-o poveste de iarnă cu iz străbun. Sub lumina caldă a becurilor din Căminul C ...

Tradiții de Ignat
19/12/2024 13:45

Despre Ignat se crede că ar fi o divinitate solară care a preluat numele şi data de celebrare de la Sfantul Ignatie Teoforul (sărbătorit pe 20 decembrie) din calendarul ortodox. Sacrificiul sangeros al por ...

Vino la Palas și pregătește-te de Crăciun cu un regal orchestrat de Filarmonica de Stat „Moldova” și alte evenimente cu tematică de sărbătoare!
19/12/2024 13:35

Vino la Palas si pregăteste-te de Crăciun cu un regal orchestrat de Filarmonica de Stat „Moldova” si alte evenimente cu tematică de sărbătoare!    Pentru cei care au intrat in a ...

Se mișcă A8!
19/12/2024 01:01

* sectiunea de autostradă Motca – Letcani e gata de licitatie! * aceasta are o lungime de 55,6 kilometri, iar termenul de realizare va fi de 46 de luni (pentru fiecare tronson in parte), din care 10 luni ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei