Adevărul despre porcul ”idilic” crescut la sat. De ce este mai controversat decât unul crescut într-o uzină din China
Dimensiune font:
Sunt mai buni porcii crescuți la curte decât cei din ferme?
Preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc, Ioan Ladoşi, a vorbit, la DC Anima, despre carnea de porc, plecând de la exemplul din China, unde există ferme de porci pe șapte etaje. ”La acest moment, au apărut încă vreo trei în China. O singură fermă de acest fel produce de două ori mai mulți porci decât produce România în total. Deci este o uzină” a explicat Ioan Ladoşi.
”Foarte multe lucruri care pot fi și sunt controversate. Pentru că, în esență, acele ferme sunt niște afaceri enorme” a subliniat președintele Asociației Producătorilor de Carne de Porc.
Sistemul are și o parte bună, porcii trăind în condiții urmărite cu scrupulozitate, inclusiv cu ajutorul inteligenței artificiale. Însă unde devin lucrurile controversate?
Mitul porcului crescut la curte
Oamenii preferă, uneori pe bună dreptate, un porc crescut în ogradă, pentru că astfel îi poate controla ușor alimentația. Totuși, tocmai acest lucru poate să fie principala problemă cu acești porci, este de părere Ioan Ladoși.
„Referindu-mă la acel porc idilic din gospodăria populației, aici sunt controverse mult mai mari. Eu am urmărit acum, fiind în al treilea an al unui studiu pe care l-am făcut aici, în centrul țării, într-un număr mare de localități, în care am vrut să vedem care este nivelul bunăstării acelui porc „idilic” despre care mulți vorbesc.
Să știți că lucrurile, de o parte, stau bine, în sensul că aici nu sunt probleme de spațiu. Adică, animalele au suficient spațiu să se întoarcă, să se miște și așa mai departe. Dar aici sunt alte probleme (cele pe care porcii crescuți în fermă nu le au): natura și asigurarea cerințelor fiziologice, respectiv hrana și apa. De multe ori, hrana este strict un amestec de cereale, care, dacă ne uităm pe internet, în special în perioada aceasta, o să vedem anunțuri nenumărate care spun «vând porc crescut numai cu cereale».
Este o chestiune de marketing pentru că nu are nimic de-a face cu fiziologia porcului. Nu este suficient ca porcul să aibă la dispoziție cereale, indiferent de cum ar fi amestecul respectiv, pentru că nu i se asigură acele condiții fiziologice.
Și atunci, ne uităm la alte aspecte, cum ar fi, spre exemplu, adăparea. În acest studiu, am vrut să vedem cum este privit acest aspect, care este una dintre chestiunile cele mai interesante. De multe ori, aceste animale primesc apă doar o singură dată pe zi, nu la discreție, cum ar fi normal și cum se întâmplă în fermele comerciale. Deci, sunt bune și rele de ambele părți” a conchis președintele Asociaţiei Producătorilor de Carne de Porc.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau